Στον αέρα θυγατρική της Lufthansa

της Άννας Καραπέτσα

185

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι από τα 450 εκατ. ευρώ ,τα 300 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν ως εγγύηση δανείου και 150 εκατομμύρια ευρώ ως ίδια κεφάλαια.

Έκτακτη κρατική ενίσχυση ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δοθεί προσεχώς από την Αυστριακή Δημοκρατία προς τις Αυστριακές Αερογραμμές, «Austrian Airlines (AUA) «– πρόκειται για την αυστριακή θυγατρική εταιρεία της γερμανικής Lufthansa– , ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας σε σχετική συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Βιέννης, ο Σεμπάστιαν Κούρτς, ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι από τα 450 εκατ. ευρώ ,τα 300 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν ως εγγύηση δανείου και 150 εκατομμύρια ευρώ ως ίδια κεφάλαια, ενώ η μητρική Lufthansa έχει δεσμευτεί να προσφέρει και άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αισιόδοξες ανακοινώσεις από τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς για τη διάσωση της Austrian Airlines, έγιναν παρουσία του αντικαγκελάριου και αρχηγού των συγκυβερνώντων Πράσινων, όπως επίσης των υπουργών Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, του υφυπουργού Μάρκους Μπρούνερ και της υπουργού Συγκοινωνιών Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια σανίδα σωτηρίας στην AUA, στον απόηχο των οικονομικών απωλειών που προκάλεσε η πανδημία του Covid -19, εάν συνεκτιμήσει κανείς το γεγονός ότι πλήθος αεροπορικών εταιρειών ανά τον κόσμο κινδυνεύει με κλείσιμο ενώ δεν είναι λίγες και οι θέσεις εργασίας σε μεγάλες ή και μικρότερες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες έχουν χαθεί.

Ενδεικτικά, με σχετική επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία, οι ελληνικές εταιρείες Air Mediterranean, Blue Bird, Ellinair, GainJet, Lumiwings και Orange2Fly έκαναν έκκληση προς την κυβέρνηση για άμεση οικονομική στήριξη, προκειμένου να μην βρεθούν προ τετελεσμένου γεγονότος. Οι αερομεταφορές είναι από τους κλάδους που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Προηγήθηκε η αγγλική British Airways έχει ανακοινώσει την αναστολή εργασία2 σε 36.000 υπαλλήλους ( προσωπικό πληρώματος, προσωπικό εδάφους, μηχανικούς και κεντρικούς υπαλλήλους), εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον Guardian, EasyJet καθήλωσε όλα τα αεροσκάφη της και επιδιώκει μείωση δαπανών κατά 4,5 δισ. στερλίνες (5,06 δισ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για νέα Airbus.

Ας ελπίσουμε στην εφαρμογή ενός ικανού και αποτελεσματικού σχεδίου διάσωσης αεροπορικών εταιρειών ανά τον κόσμο για να επανέλθουμε στην κανονικότητα όσο γίνεται πιο ανώδυνα και να αποφευχθεί το κλείσιμο αεροπορικών εταιρειών ή το να χαθούν θέσεις εργασίας.

Πληροφορίες: Euronews.gr