Στη Λιβαδειά η νόστιμη λαγάνα!!!

Της Μαρίας Σκουρολιάκου

1904

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Καθαρή Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Αλλά για να βρούμε την πιο νόστιμη λαγάνα πρέπει να “ανακαλύψουμε” και τον κατάλληλο φούρνο. Και τον βρίσκουμε στη Λιβαδειά…

Στον φούρνο του Μανώλη Τσεσμετζή στο Συνοικισμό της Λιβαδειάς βρίσκουμε μια από τις καλύτερες λαγάνες  που κάθε χρόνο γίνονται ανάρπαστες από τους κατοίκους όχι μόνο της Λιβαδειάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οπότε το σίγουρο είναι ότι θα έχεις την ευκαιρία να ευχαριστηθείς τη λαγάνα του Τσεσμετζή που ζυμώνεται στο χέρι με μια συγκεκριμένη τεχνική ως προς το πλύσιμο που σύμφωνα με τον Μανώλη και τη σύζυγό του Έφη κάνει όλη τη διαφορά μαζί με το νερό που χρησιμοποιείται με το ζύμωμα.

Αυτή η εμπειρία και η μαστοριά μεταφράζονται και σε πραγματικά νόστιμες λαγάνες για τις οποίες αποκλείεται να μην έχουν ακούσει όσοι είναι από την Λιβαδειά και από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Γιατί ο φούρνος του Τσεσμετζή εδώ και πολλά χρόνια έχει παράδοση στη νόστιμη λαγάνα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η προετοιμασία για όλα αυτά στο φούρνο του Τσεσμετζή ξεκινάει από το βράδυ και από το πρωί ο φούρνος παίρνει κυριολεκτικά φωτιά αφού οι λαγάνες φουρνίζονται μέχρι το απόγευμα ώστε να βρίσκεις φρέσκια και ζεστή λαγάνα όποια στιγμή κι αν πας στο φούρνο του Τσεσμετζή.

Στον φούρνο του Τσεσματζή πιστεύουν πως η λαγάνα πρέπει να τρώγεται πάντα ζεστή και τραγανή γι’ αυτό και την Καθαρά Δευτέρα φουρνίζουν από τα χαράματα συνεχώς φρέσκες λαγάνες ώστε ότι ώρα κι αν περάσεις να βρεις σίγουρα μια αχνιστή να σε περιμένει.

Στον φούρνο του Τσεσμετζή θα βρεις την παραδοσιακή λαγάνα – αρκεί και με το παραπάνω για να σε ικανοποιήσει γευστικά, αν και σας προτείνουμε να πάρετε τουλάχιστον πάνω από δυο.

(Στη φώτο στην κορυφή η Μαρία Σκουρολιάκου με τον Μανώλη Τσεσμετζή και την σύζυγό του Έφη)