Στη Γαλλία τα δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στην Ευρώπη

429

Ο επικίνδυνος κοροναϊός που έχει σημάνει συναγερμό κυρίως στην Κίνα αλλά και παγκόσμια ανησυχία, χτύπησε και την πόρτα της Ευρώπης.

 

Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού στη γηραιά ήπειρο και καταγράφηκαν στη Γαλλία.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού.

Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας ανέφερε ότι και οι δύο ασθενείς είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα. «Έχουμε δύο περιπτώσεις. Πιθανόν θα έχουμε κι άλλες», είπε.

Στην Ιταλία δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά οι υποψίες για δύο κρούσματα σε Μπάρι και Πάρμα. Η τραγουδίστρια που εντοπίστηκε στο Μπάρι με συμπτώματα λοίμωξης δεν έχει προσβληθεί από τον κινεζικό ιό, έδειξαν οι εξετάσεις. Παράλληλα, μια άλλη γυναίκα μουσικός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Πάρμα, αλλά έχει διαγνωστεί με γρίπη τύπου Β και ήδη έχει υποχωρήσει ο πυρετός. Έτσι, αν και δεν έχουν βγει ακόμα τα αποτελέσματα των ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων, αποδυναμώνεται το σενάριο να έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Νωρίτερα, σήμερα, έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ, ενώ πάνω από 170 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω του ιού.

Το δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ είναι μια 60χρονη γυναίκα στο Σικάγο, που επέστρεψε από την Κίνα στις 13 Ιανουαρίου. Αρχικά δεν παρουσίασε συμπτώματα, αλλά νόσησε μερικές ημέρες αργότερα. Στην Κίνα είχε ταξιδέψει και ο άλλος ασθενής του κοροναϊού.

Σε καραντίνα
Σε καραντίνα βρίσκονται στην Κίνα 13 πόλεις, όπου έχει απαγορευθεί η μετακίνηση από και προς άλλες περιοχές για περίπου 41 εκατομμύρια ανθρώπους, με αποκλεισμό γραμμών τρένων, πλοίων και αυτοκινητοδρόμων.

Επίσης, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, ακόμη και αν αισθάνονται υγιείς και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Στη Γουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία, και τις 12 γειτονικές της πόλεις έχουν κλείσει δημόσιοι χώροι εκτός από τα νοσοκομεία, τα σουπερμάρκετ, οι λαϊκές αγορές, τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία. Οι τιμές των αγαθών έχουν εκτοξευθεί ενώ έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και οκτώ νοσοκομεία έχουν κάνει έκκληση για δωρεές σε μάσκες, σύριγγες, στολές και προστατευτικό υλικό (γάντια, στολές κ.λπ.).

Στις πόλεις αυτές επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν από αύριο Σάββατο κάποια τμήματα του Σινικού Τείχους, που βρίσκεται έξω από το Πεκίνο, όπως και οι τάφοι των Μινγκ και το «Δάσος με τις Παγόδες», δύο άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στη κινεζική πρωτεύουσα. Επίσης από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως «η φωλιά του πουλιού», που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Στη Γουχάν, στο μεταξύ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής νοσοκομείου 1.000 κλινών σε χρόνο-ρεκόρ και 40 στρατιωτικοί γιατροί έχουν φτάσει για να συνδράμουν στο έργο των νοσοκομείων της πόλης.