Στέλιος Πέτσας: «Δεν θα επιβάλει η κυβέρνηση κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νησιά»

123

Αρνητικά απαντάει προς το παρόν η κυβέρνηση διά στόματος Στέλιου Πέτσα στο αίτημα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για κήρυξη έκτακτης ανάγκης στη Σάμο και τη Χίο.

 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι για την ώρα δεν είναι στις προθέσεις του Μαξίμου η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά, αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί η άποψη αν κριθεί απαραίτητο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει «συναντίληψη» με τον περιφερειάρχη, αλλά ταυτόχρονα και διαφορές σχετικά με τις κλειστές δομές και το κλείσιμο των ανοιχτών δομών. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ενισχύεται η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά, ώστε να είναι «αποτελεσματικότερος» ο έλεγχος της κατάστασης.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον μπορεί να ήταν υποκινούμενα τα χθεσινά επεισόδια στη Μόρια, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αυτό θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές. «Κατατέθηκε τροπολογία για τις ΜΚΟ. Εμείς θα βάλουμε τάξη στην αναρχία στην οποία υπάρχει. Στο εξής θα είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται τα μέλη και οι συνεργασίες για να υπάρχει καλύτερη εποπτεία της δράσης τους» πρόσθεσε.

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε εάν φοβάται ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση, σημείωσε ότι «εξαιτίας των αυξημένων ροών είναι μεγάλος ο όγκος των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά» και τόνισε: «Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά όχι μόνο με την προώθηση αλλά και με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου».

Σχετικά με τη ρατσιστικής έμπνευσης και σοβαρά προβληματική εγκατάσταση φραγμάτων στη θάλασσα, στην οποία επιμένει η Νέα Δημοκρατία παρά τις αντιδράσεις της Ε.Ε. για την κατάφωρη παρεμπόδιση προσφύγων να αιτούνται άσυλο, ο κ. Πέτσας σχολίασε το εξής:

«Μιλάμε για μία πιλοτική εφαρμογή ενός πλωτού φράγματος που θα εξεταστεί αν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με βάση τους στόχους που έχουμε βάλει. Αν πληρούνται οι στόχοι θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί για να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δράσεις που έχουμε για τη φύλαξη των συνόρων μας».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον η κυβέρνηση στηρίζει τον υφυπουργό Άμυνας, Ακλιβιάδη Στεφανή, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο είναι απόρροια της δημιουργίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Απλώς υπήρξε ανακατανομή δραστηριοτήτων που προέκυψε μετά τη δημιουργία του υπουργείου. Ο έλεγχος των συνόρων παραμένει στον κ. Στεφανή».