Σούζαν Σάραντον: Η αρχή του τέλους στην καριέρα της – Της κόστισαν τα αντιεβραϊκά σχόλια

172

Susan_Sarandon4

Παρά τη δημόσια συγγνώμη της, το Όσκαρ και την πορεία της, το Χόλιγουντ την «τιμώρησε» για τη στάση της υπέρ της Παλαιστίνης

Μετά το αντιεβραϊκό παραλήρημα της Σούζαν Σάραντον, εταιρεία παραγωγής πήρε την απόφαση να μην συνεχίσει τη συνεργασία της με την 77χρονη ηθοποιό.

Δημοσίευμα του Page Six, παρουσίασε την ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία έγραψε: «Ως εταιρεία, η PTO Films θα ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι οι απόψεις της Σούζαν Σάραντον δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του οργανισμού μας. Την εξετάζαμε για μια ταινία μικρού μήκους, αλλά λόγω των πρόσφατων δηλώσεών της, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε άλλες επιλογές».

Η βραβευμένη με Όσκαρ σταρ του Χόλιγουντ θα ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στη μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Slipping Away», ένα θρίλερ για έναν σχιζοφρενή άνδρα που «παλεύει με τη δική του ψύχωση και την εξωσυζυγική σχέση της συζύγου του».

Η εταιρεία φάνηκε αποφασισμένη και πέρασε αμέσως στη δράση, αφού δεν άργησε καθόλου να αφαιρέσει το όνομα της Σάραντον από τη λίστα με τους ηθοποιούς της ταινίας, στο Imdb.

Η ίδια επρόκειτο να αναλάβει τον ρόλο της Dr. Sylvia Mansfield, αλλά η ταινία αφαιρέθηκε από τη λίστα με τις «επερχόμενες» της Σάραντον στο IMDB υπό τον τίτλο «pre-production» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η αποπομπή της από πανίσχυρο πρακτορείο ηθοποιών
Ο ρόλος που έχασε δεν είναι η πρώτη επίπτωση. Νωρίτερα, το πρακτορείο ηθοποιών του Χόλιγουντ United Talent Agency (UTA) απέσυρε τη Σούζαν Σαράντον από πελάτισσά του, αφού μίλησε σε μια διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης το Σαββατοκύριακο, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του πρακτορείου στο «Deadline».

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός συμμετείχε σε διάφορα συλλαλητήρια υπέρ της Παλαιστίνης και δέχτηκε επικρίσεις επειδή είπε: Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται να είναι Εβραίοι αυτή τη στιγμή και παίρνουν μια γεύση του πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα».

Η δημόσια συγγνώμη της
Η 77χρονη ηθοποιός και ακτιβίστρια δημοσίευσε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου μια δήλωση στο Instagram, στην οποία μίλησε για τα σχόλια που έκανε στο συλλαλητήριο της 17ης Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη και ζήτησε συγγνώμη που είπε ότι οι Αμερικανοί Εβραίοι «παίρνουν μια γεύση του πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα».

«Πρόσφατα, συμμετείχα σε ένα συλλαλητήριο μαζί με μια διαφορετική ομάδα ακτιβιστών που επιδιώκουν να αναδείξουν την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός. Δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω, αλλά με κάλεσαν να ανέβω στη σκηνή και να πω λίγα λόγια», ξεκίνησε η Σάραντον.

«Σκοπεύοντας να μεταφέρω την ανησυχία μου για την αύξηση των εγκλημάτων μίσους, είπα ότι οι Εβραίοι Αμερικανοί, ως στόχοι του αυξανόμενου αντισημιτικού μίσους, “παίρνουν μια γεύση του πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος σε αυτή τη χώρα, που τόσο συχνά υφίσταται βία”. Αυτή η διατύπωση ήταν ένα τρομερό λάθος, καθώς υπονοεί ότι μέχρι πρόσφατα οι Εβραίοι ήταν ξένοι προς τις διώξεις, ενώ ισχύει το αντίθετο», συνέχισε.

Και πρόσθεσε η Σάραντον: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, από αιώνες καταπίεσης και γενοκτονίας στην Ευρώπη, μέχρι τους πυροβολισμούς στο Δέντρο της Ζωής στο Πίτσμπουργκ της Π.Α., οι Εβραίοι είναι από καιρό εξοικειωμένοι με τις διακρίσεις και τη θρησκευτική βία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Λυπάμαι βαθύτατα που μειώνω αυτή την πραγματικότητα και πληγώνω τους ανθρώπους με αυτό το σχόλιο. Πρόθεσή μου ήταν να δείξω αλληλεγγύη στον αγώνα κατά του φανατισμού κάθε είδους και λυπάμαι που απέτυχα να το κάνω».

sarandon_-_post

Η δήλωση της Σάραντον έκλεισε με την υπόσχεση να συνεχίσει να επιδιώκει τις ανθρωπιστικές αξίες και να διεξάγει ανοιχτό διάλογο για πολύπλοκα ζητήματα.

«Θα συνεχίσω τη δέσμευσή μου στην ειρήνη, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και τη συμπόνια για όλους τους ανθρώπους. Ελπίζω ότι μπορούμε να συναντηθούμε με αγάπη και προθυμία για διάλογο, ειδικά με εκείνους με τους οποίους διαφωνούμε», ολοκλήρωσε.

Τι είπε η Σάραντον για την Παλαιστίνη
Σε δηλώσεις της που καταγράφηκαν σε βίντεο, η Σαράντον ενθάρρυνε τους άλλους να συνεχίσουν να μιλούν υπέρ των Παλαιστινίων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. «Οι άνθρωποι αμφισβητούν, οι άνθρωποι σηκώνουν το ανάστημά τους, οι άνθρωποι εκπαιδεύονται, οι άνθρωποι απομακρύνονται από την πλύση εγκεφάλου που ξεκίνησε όταν ήταν παιδιά», δήλωσε η Σάραντον στη συγκέντρωση. Ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους να «είναι δυνατοί, να κάνουν υπομονή, να είναι ξεκάθαροι και να συμπαρασταθούν σε όποιον έχει το θάρρος να μιλήσει» και ευχαρίστησε «την εβραϊκή κοινότητα που βγήκε να μας στηρίξει».

Η Σαράντον συνέχισε να αναδημοσιεύει ένα φιλο-παλαιστινιακό μήνυμα του Ρότζερ Γουότερς των «Pink Floyd» στο X (πρώην Twitter). Ο Γουότερς έχει επικριθεί όλα αυτά τα χρόνια για υποτιθέμενα αντισημιτικά σχόλια, αν και ο ίδιος πάντα απέρριπτε αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας στο παρελθόν: «Έχω περάσει ολόκληρη τη ζωή μου μιλώντας ενάντια στον αυταρχισμό και την καταπίεση όπου κι αν τη βλέπω. Όταν ήμουν παιδί μετά τον πόλεμο, το όνομα της Άννας Φρανκ ακούστηκε συχνά στο σπίτι μας, έγινε μια μόνιμη υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν ο φασισμός αφήνεται ανεξέλεγκτος. Οι γονείς μου πολέμησαν τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον πατέρα μου να πληρώνει το υπέρτατο τίμημα».

Φωτογραφία: Shutterstock