Σεπόλια: Σε κατ’ οίκον διδασκαλία η 12χρονη – Ψυχολογική υποστήριξη στα αδέρφια και την γιαγιά της

295

«Η πρόνοια για την 12χρονη από τον Κολωνό είναι ζήτημα της Πολιτείας και όχι αλληλέγγυων ομάδων» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Διδασκαλία κατ’ οίκον παρέχεται στην 12χρονη από τα Σεπόλια που έπεσε συστηματικά θύμα βιασμών από τον Ηλία Μίχο και άλλους άνδρες, όπως έκανε γνωστό η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε πως κατόπιν εισαγγελικής εντολής και μετά από έρευνα της κοινωνικής υπηρεσίας που έγινε, η 12χρονη και ένα από τα αδέλφιατης δόθηκαν στην οικογένεια της θείας τους στην Λευκάδα, ενώ τα υπόλοιπα, μικρότερης ηλικίας αδέλφια της, έχουν δοθεί στην γιαγιά τους στην Αθήνα. Η κοινωνική έρευνα έκρινε ότι οι συνθήκες στις δύο αυτές ευρύτερες οικογένειές τους ήταν κατάλληλες για τα παιδιά και ήταν προς το συμφέρον τους να παραμείνουν σε αυτές και όχι να πάνε σε μια δομή.

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας έχει άμεσα ενημερώσει την θεία τους για την δυνατότητα που υπάρχει για την στήριξη των παιδιών σε πρακτικά οικονομικά ζητήματα: Τις προϋποθέσεις για τις χορηγήσεις επιδομάτων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της στέγασης, για τις παροχές του κοινωνικού παντοπωλείου, καθώς και για δωρεάν εξασφάλιση εξωσχολικών δραστηριοτήτων και για τα δύο παιδιά.

Η υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας, παράλληλα, μερίμνησε για την κατά προτεραιότητα χορήγηση ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων από την Πρέβεζα, καθώς και για την κατά προτεραιότητα αποτίμηση των εκπαιδευτικών αναγκών και των δύο ανηλίκων από το ΚΕΔΑΣΥ της Λευκάδας. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισκέψεις της θείας και της 12χρονης στο ΚΨΥ Πρεβέζης, έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή του αδελφού της στο δημοτικό σχολείο της περιοχής και επίσης ολοκληρώθηκε και η εγγραφή της ίδιας της 12χρονης στο Γυμνάσιο της Λευκάδας όπου της παρέχεται κατ’ οίκον διδασκαλία.

«Αποτελεί για τη ΝΔ κορωνίδα των πολιτικών πρόνοιας»

«Η παιδική προστασία αποτελεί για την κυβέρνηση της ΝΔ την κορωνίδα των πολιτικών πρόνοιας» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με την παροχή βοήθειας στη 12χρονη και την οικογένειά της που έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στον Κολωνό.

 

Η υφυπουργός τόνισε πως η πρόνοια για την 12χρονη και τα αδέλφια της «είναι ζήτημα της ελληνικής Πολιτείας, των υπουργείων που συνεργάζονται για την παιδική προστασία, της κοινωνίας και όχι των αλληλέγγυων ομάδων».

Η θεία της 12χρονης εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης

Με παρέμβαση της κοινωνικής υπηρεσίας, η θεία της 12χρονης εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που η ίδια ήθελε, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με κοινωνικό λειτουργό του Δήμου Λευκάδας προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόγραμμα Συγγενικής Αναδοχής, για να μπορέσει να λάβει την αναδοχή των δύο παιδιών.

Παροχή υποστήριξης για τα ανήλικα αδέρφια και την γιαγιά

Για την γιαγιά της 12χρονης που έχει τα υπόλοιπα τέσσερα ανήλικα παιδιά της οικογένειας, εδώ στην Αθήνα, η υφυπουργός είπε πως παρακολουθείται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Υπάρχει παροχή ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου «Σωτηρία», που στεγάζεται στην πλατεία Αττικής. Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλα τα παιδιά στο ΚΕΔΑΣΥ για την εκπαιδευτική τους αξιολόγηση.

Η κ. Μιχαηλίδου αναγνώρισε πως «θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και ίσως πιο οργανωμένα, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από τις απόψεις που λένε ότι δεν έχει δοθεί καμία βοήθεια στην 12χρονη και τα αδέλφια της, την γιαγιά και την θεία τους που τα φιλοξενούν». Πρόσθεσε πως «συνεχίζουμε γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ως κοινωνία πρέπει να είμαστε δίπλα στους ευάλωτους και δη σε μια τέτοια τόσο δύσκολη και φρικαλέα υπόθεση, όπου τα παιδιά αυτά χρειάζονται την αγάπη μας, την βοήθεια αλλά και την αποτελεσματικότητά μας».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, από την δική του πλευρά, υποστήριξε πως η 12χρονη τραυματίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο με την αστυνομική και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Η 12χρονη παραμένει σε ένα σπίτι χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο. Ζει χωρίς ψυχολογική υποστήριξη, όπως και τα αδέλφια της. Η γιαγιά έχει μια πενιχρή σύνταξη, ενώ και η θεία τους είναι άνεργη. Αναρωτήθηκε με πιο τρόπο η 12χρονη θα μπορέσει να συνεχίσει την εκπαίδευσή της και πώς θα πάψουν οι δύο αυτές οικογένειες να μην είναι σε μια συνεχή ευαλωτότητα. Δεν μπορούμε, είπε ο βουλευτής, να αφήσουμε τα παιδιά αυτά και τις οικογένειες που τα φιλοξενούν στην τύχη τους και την φιλανθρωπία. Ζήτησε να υπάρξει κατάλληλη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα έχουν στις τάξεις τους τα παιδιά αυτά, καθώς και ενισχυτική διδασκαλία και να δοθεί οικονομική ενίσχυση στην θεία και την γιαγιά. Επέκρινε δε την Πολιτεία λέγοντας ότι είναι απούσα από μια πραγματική στήριξη.