Σε συναγερμό η Ευρώπη για τον κοροναϊό

601

Μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού λαμβάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καθώς αυξάνονται σταδιακά τα κρούσματα ενώ περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων με τον ιό εμφανίζονται σε όλο και περισσότερες χώρες, με τελευταία μέχρι στιγμής τη Ρωσία.

 

Στην κινεζική πόλη Γουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, τα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν φτάσει τα 9.720, αριθμός που έχει ξεπεράσει τα κρούσματα της επιδημίας SARS το 2003 σε όλο τον κόσμο: 8.096. Οι νεκροί από SARS τότε σε όλο τον κόσμο ήταν 774.

Οι νεκροί του νέου κοροναϊού, όλοι στην Κίνα, έχουν φτάσει τους 213, ενώ έχουν αναρρώσει πλήρως 171 ασθενείς. Τα ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας είναι 15.238, ενώ εκτιμάται ότι αριθμός των προσώπων που παρακολουθούνται διότι έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς ή ύποπτα κρούσματα της ασθένειας.

Στις άλλες χώρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν ασθενήσει άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει στην πόλη Γουχάν ή γενικότερα στην επαρχία Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία. Ωστόσο, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα υπάρχουν πια κρούσματα που δεν συνδέονται άμεσα με την Κίνα.

10 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για την έρευνα για τον νέο κοροναϊό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδεσμεύει ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ για την έρευνα για τον νέο κοροναϊό που εξαπλώνεται στην Κίνα και για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη καμία θεραπεία.

Οι Βρυξέλλες απηύθυναν κατεπείγουσα έκκληση για ερευνητικά σχέδια με τα οποία «θα μάθουμε περισσότερα για την επιδημία του νέου κοροναϊού, θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών και θα βελτιώσουν την προετοιμασία και τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

«Πρέπει να έχουμε μια πολυδιαστατική και διακυβερνητική απάντηση στον κοροναϊό και η έρευνα είναι ένα βασικό στοιχείο. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό ώστε να στοχοθετήσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης και να διασφαλίσουμε την καλύτερη αντιμετώπιση των πολιτών μας», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου για να ανταποκριθούν στην έκκληση της Επιτροπής.

Δεν απαγορεύει τα ταξίδια η Ισπανία
Στην Ισπανία, όπου αναμένονται πολίτες να επιστρέψουν με πτήση τσάρτερ από την Κίνα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα απαγορεύσουν τα ταξίδια ή το εμπόριο, ωστόσο έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλες οι οδηγίες που έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας.

Μάλιστα, ο διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων και Επιδημιών της Ισπανίας, Φερνάντο Σιμόν, δήλωσε ότι η Μαδρίτη «δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα, αλλά ούτως ή άλλως, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης».

Ανέφερε επίσης ότι οι Ισπανοί που επιστρέφουν από την Κίνα συνοδεύονται από τρεις γιατρούς και νοσηλεύτρια και πως στην ίδια πτήση επιβαίνουν πολίτες από τη Νορβηγία, όπου θα κάνει πρώτα στάση το αεροσκάφος, που έχει τελικό προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Τορεχόν ντε Αρδόθ της Ισπανίας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία
Διάταγμα με το οποίο κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό εξέδωσε το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι ακολουθεί πλήρως την απόφαση του ΠΟΥ. Αποφάσισε επίσης να δεσμεύσει ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της κρίσης.

Στην Ιταλία υπάρχουν επιβεβαιωμένα 2 κρούσματα του κοροναϊού ενώ οι 600 άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα μέσα σε κρουαζιερόπλοιο έχουν πλέον αποβιβαστεί καθώς τα δύο ύποπτα κρούσματα μέσα στο πλοίο αποδείχθηκε ότι δεν φέρουν τον ιό.

Επιβεβαιώθηκαν 2 κρούσματα στη Βρετανία
Το Λονδίνο επιβεβαίωσε δύο κρούσματα ενώ εκτιμάται μπορεί να υπάρξουν και άλλα, από πολίτες που ταξιδεύουν από την Κίνα προς τη Βρετανία. Ωστόσο τόνισαν ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάθε περιστατικό ή πρόβλημα».

Το Ινστιτούτο Παστέρ εργάζεται για εμβόλιο
Στη Γαλλία το Ινστιτούτο Παστέρ ανακοίνωσε ότι έχει απομονώσει στελέχη του κοροναϊού από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα και ήδη εργάζεται για την παραγωγή εμβολίου, ωστόσο δεν θα μπορέσει να το έχει αποτελέσματα πριν από τον Αύγουστο και εμβόλιο σε χρόνο μικρότερο των 20 μηνών.

Απομακρύνουν πολίτες
Στο μεταξύ διαρκώς αυξάνονται οι χώρες που απομακρύνουν πολίτες τους από την Κίνα. Εκτός από τις ΗΠΑ, από την Κίνα και ειδικά από την επαρχία Χουμπέι με ειδικές πτήσεις επιστρέφουν στις πατρίδες τους πολίτες από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Τρεις Έλληνες σε καραντίνα
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι. Όπως αναφέρεται, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.