ΣΔΟΕ: Έτσι έπεσε στην «τσιμπίδα του νόμου» το κύκλωμα που ξέπλυνε 250 εκατ. ευρώ

213

sdoe_alvaniki_mafia_xr

Έρχονται αποκαλύψεις και συλλήψεις μετά τις χειροπέδες στον 52χρονο «υπόγειο τραπεζίτη» – Πώς μετέφερε εκατομμύρια ευρώ καθημερινά από τη Γλυφάδα και κάθε μέρος του κόσμου

Τα «μεγάλα κεφάλια» των καρτέλ ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, στα οποία καταλήγουν καθημερινά εκατομμύρια ευρώ που διακινούνται μέσα από τα σκοτεινά δίκτυα «υπόγειων» τραπεζικών λογαριασμών, στοχεύουν πλέον οι έρευνες των διεθνών διωκτικών Αρχών. Εφαρμόζοντας την βασική αρχή «follow the money» (και από τη στιγμή που έπεσε στα χέρια του ΣΔΟΕ και της Europol ο θεωρούμενος ως ένας από τους οικονομικούς «εγκέφαλους» της Μαφίας στην Ελλάδα και διεθνώς) θεωρείται θέμα χρόνου να ανοίξουν «στόματα» και να υπάρξουν νέες συλλήψεις, που θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στη δράση των κυκλωμάτων.

Μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας και από σπίτια και ξενοδοχεία των νοτίων Προαστίων ή και νησιών του Αιγαίου, ο 52χρονος «σκιώδης τραπεζίτης» φέρεται να προσέφερε τις υπηρεσίες του στο παγκόσμιο jet set του οργανωμένου εγκλήματος. «Ξέπλενε» συστηματικά δεκάδες εκατομμύρια βρώμικου χρήματος ευρώ κάθε μήνα, για λογαριασμό κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών της Ολλανδίας κυρίως -και όχι μόνο.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους που εφαρμόζει και η διεθνής τρομοκρατία, μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και κεφαλαίων, ο «υπόγειος τραπεζίτης» κινούσε και μετέφερε το «βρώμικο χρήμα», όπου είχαν ανάγκη τα κυκλώματα.

Όχι τυχαία, στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Europol τονίζει ότι «ένας από τους μεγαλύτερους “υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης” συνελήφθη στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για έναν διαβόητο …«ξεπλυματία» μαύρου χρήματος, που «ξεπλένει» το βρώμικο χρήμα των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου!

europol-ellada

Σαν σε ταινία ….

Όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, ο 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη την περασμέν Τετάρτη 31 Μαΐου στη Γλυφάδα.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη συνεργασία και παρακολούθηση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής και των αντίστοιχων Ολλανδικών διωκτικών αρχών. Ο 52χρονος θεωρείται από τις Αρχές, ως ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης οποία ειδικεύεται στην είσπραξη, μεταφορά και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες, προερχομένων κυρίως από εμπόριο ναρκωτικών.

Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω ενός «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά που υπολογίζεται ότι κατά τους τελευταίους 10 μήνες ξεπέρασαν τα 250.000.000 ευρώ –δηλαδή κατά μέσον όρον 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή σχεδόν 1 εκατομμύριο την ημέρα.

sdoe-xrimata

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από τις διωκτικές αρχές, για τις οικονομικές ανάγκες του κυκλώματος, o «τραπεζίτης» αξιοποιούσε high tech «κόλπα» και πρακτικές που γνωρίζουν «άνθιση» διεθνώς (και κάποιες έχουν τις ρίζες τους σε μεθόδους συναλλαγών της διεθνούς τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή).

Το «ταλέντο» του παράτυπου «τραπεζίτη» της Μαφίας, ήταν πως έπαιζε στα δάχτυλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και το σκοτεινό διαδίκτυο.

Το κύκλωμα κατάφερνε έτσι να παρακάπτει το επίσημο τραπεζικό σύστημα, αξιοποιώντας ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» από ολόκληρο τον κόσμο, ψηφιακούς μηχανισμούς δημιουργίας και μετατροπής κρυπτονομισμάτων, αλλά και εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, μέσω των οποίων έστελναν χρήματα κάθε παράνομος σε άλλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν ακόμα και τηλεφωνικοί αριθμοί – “μαϊμού”, που ήταν δηλωμένοι σε ονόματα θανόντων, άσχετων προσώπων (θύματα) ή εξαθλιωμένων ατόμων-“αχυράνθρωπων” (“money mules”).

Με τη βοήθεια εφαρμογών και υπηρεσιών, πίσω από απλούς τηλεφωνικούς αριθμούς βρίσκονται συνδεδεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους τα εμβάσματα περνούν τάχιστα, χωρίς καν είσοδο σε περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking). Αξιοποιώντας το σκοτεινό διαδίκτυο, μέσω εφαρμογών κρυπτογράφησης και παραπλάνησης των συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού (εικονικές διαδικτυακές διευθύνσεις/ VPN), κατάφερναν για χρόνια να μην εντοπίζονται οι ροές χρήματος από τις διεθνείς ελεγκτικές αρχές.

Στην υπηρεσία του εγκλήματος

Στον επίσημο ιστότοπο της Europol αναγράφεται πως «ένας από τους μεγαλύτερους υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης συνελήφθη στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για έναν διαβόητο «ξεπλυματία» μαύρου χρήματος, που «ξεπλένει» το βρώμικο χρήμα των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου.

Η δράση αυτού του παράτυπου «σκιώδους τραπεζίτη» εντοπίζεται κυρίως στην Ολλανδία. Η αποκάλυψή της όμως και η σύλληψή του στην Ελλάδα, θεωρούνται διεθνής επιτυχία. Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα συλλήψεως, ως ηγετικού στελέχους οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.

Ο «παράνομος τραπεζίτης» είναι βασικό πρόσωπο και ο ζωτικός κρίκος στο οργανωμένο έγκλημα. Βοηθά στη νομιμοποίηση κερδών που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Η υπόγεια τραπεζική χρηματοδοτεί δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως σε καθημερινή βάση.

roloi-1
roloi-2

Το δίκτυο των «υπόγειων τραπεζιτών» μπορεί να διενεργεί πληρωμές σε όλο τον κόσμο. Δεν απαιτείται τα χρήματα να «ταξιδεύουν» σε φυσική μορφή, πέρα από τα σύνορα. Η υπόγεια κυκλοφορία εγκληματικού χρήματος περιλαμβάνει τεράστια ποσά που μεταφέρονται, διαπραγματεύονται ή μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα, μέσα από ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών.

Αυτά τα χρήματα σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών ή όπλων και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες αποστολές φορτίων, πληρωμή προηγούμενων αποστολών ή μεταφορά τους σε άλλες χώρες για διάφορες δαπάνες του κυκλώματος (ακόμα και μίζες, εξαγορά, διαφθορά κλπ).

Στην παγίδα του νόμου

Η Europol κατάφερε μεθοδικά να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι εγκληματίες: τα EncrochatSky ECC και ANOM.

Πρόκειται από τις σπάνιες φορές ίσως, που η παγίδα είχε στηθεί τόσο αριστοτεχνικά: τα εγκληματικά δίκτυα έχουν τεράστια ανάγκη για κρυπτογραφημένες πλατφόρμες προκειμένου να διευκολύνουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2020, η κρυπτογραφημένη πλατφόρμα EncroChat διαλύθηκε από την Επιχειρησιακή Ομάδα Εργασίας EMMA (Γαλλία, Ολλανδία). Αυτή η διεθνής επιχείρηση προκάλεσε σοκ στον εγκληματικό υπόκοσμο σε όλη την Ευρώπη και ακολούθησε το 2021 μια άλλη διάλυση παρόμοιας φύσης: μια διεθνής ομάδα δικαστικών και αρχών επιβολής του νόμου (Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία) μπλόκαρε επιτυχώς την χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, μέσω του εργαλείου επικοινωνίας Sky ECC. Και οι δύο επιχειρήσεις παρείχαν ανεκτίμητες γνώσεις για έναν άνευ προηγουμένου όγκο πληροφοριών που ανταλλάσσονταν μεταξύ εγκληματιών. Ταυτόχρονα όμως, έστρεψαν τους εγκληματίες στην αναζήτηση και άλλης κρυπτογραφημένης πλατφόρμας.

skliri-diskoi

«Κλειδί» θεωρείται η ειδική πλατφόρμα ΑΝΟΜ, που υποστηρίχθηκε από 16 χώρες και από το FBI. Αυτή αναπτύχθηκε και λειτούργησε κρυφά, σαν μια εταιρεία κρυπτογραφημένων συσκευών, η οποία έφτασε να να εξυπηρετεί περισσότερες από 12.000 κρυπτογραφημένες συσκευές σε περισσότερα από 300 εγκληματικά συνδικάτα σε περισσότερες από 100 χώρες (συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, των παράνομων συμμοριών μοτοσυκλετών και των διεθνών οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών).

Σκοπός της νέας πλατφόρμας ήταν να στοχεύσει στις παγκόσμιες οργανώσεις του εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανεξάρτητα από το πού δραστηριοποιούνται, προσφέροντας μια κρυπτογραφημένη συσκευή με χαρακτηριστικά που αναζητούν τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, όπως κωδικούς εξ αποστάσεως διαγραφής, ώστε να πείσει τα εγκληματικά δίκτυα να στραφούν στη συσκευή.

Αυτή η επιχείρηση, γνωστή ως OTF Greenlight/Trojan Shield, είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες επιχειρήσεις επιβολής του Νόμου μέχρι σήμερα στον αγώνα κατά των κρυπτογραφημένων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η έρευνα οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας διώξεις και εισβολές σε περισσότερα από 700 σπίτια σε 16 χώρες, περισσότρες από 800 συλλήψεις και κατασχέσεις άνω των 8 τόνων κοκαΐνης, 22 τόνων κάνναβης, 2 τόνων συνθετικών ναρκωτικών (αμφεταμίνης και μεθαμφεταμίνη), 6 τόνων πρόδρομων ουσιών συνθετικών ναρκωτικών, 250 πυροβόλα όπλα, 55 πολυτελή οχήματα και πάνω πολλά εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα νομίσματα και κρυπτονομίσματα παγκοσμίως.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του συλληφθέντα στη Γλυφάδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά , δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής. Επίσης, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής συνεχίζει τη συνεργασία με τις αντίστοιχες ολλανδικές Αρχές και με τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές της χώρας, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί νομιμοποίησης εσόδων στην Ελλάδα προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες.