Αρχική Media Σας πείραξε κάτι που φάγατε ή έχετε γαστρεντερίτιδα; Πώς θα καταλάβετε τη...

Σας πείραξε κάτι που φάγατε ή έχετε γαστρεντερίτιδα; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά – Τι να κάνετε

272

Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαστρεντερίτιδας και της τροφικής δηλητηρίασης, ώστε να εντοπίσετε τι σας συμβαίνει και να προβείτε στην κατάλληλη αντιμετώπιση

Σε όλους έχει συμβεί: Κάποια στιγμή, ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ναυτία, κράμπες, έμετος και διάρροια. Πού οφείλονται, όμως, αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα; Σας πείραξε κάτι που φάγατε ή μήπως πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα;

Τόσο η γαστρεντερίτιδα, όσο και η τροφική δηλητηρίασηεκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα, εντούτοις πρόκειται για δύο παθήσεις που οφείλονται σε διαφορετικά αίτια. Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένων με βακτήρια τροφίμων, όπως για παράδειγμα η σαλμονέλα, το E. coli ή άλλο παθογόνο. Η γαστρεντερίτιδα, από την άλλη, είναι μια ιογενής λοίμωξη του στομάχου και του εντέρου, που συνήθως οφείλεται σε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, τα πιο κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Πόνος στο στομάχι ή κράμπες
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Αδυναμία

Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης εμφανίζονται συνήθως άμεσα μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. «Συνήθως ξεκινά σε 6 έως 24 ώρες μετά την έκθεση σε βακτήρια ή τοξίνη», λέει ο Robert Glatter, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκης. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα ξεκινούν ακόμη και 2-4 ώρες μετά την έκθεση σε μολυσμένη τροφή».

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com

PHOTO: SHUTTERSTOCK