«Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα, για να είναι μεμονωμένα;»

474

Αφού απαρίθμησε δεκάδες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής μόνο το 2012 ο Κώστας Παπαδάκης έθεσε στην εισαγγελέα το ερώτημα αν όλες αυτές είναι μεμονωμένες – Στο ακροατήριο η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Λιάκος και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.

Η Χρυσή Αυγή στις αρχές του 2012, κατά την προεκλογική περίοδο, ασκούσε επιδεικτική βία, ξεκίνησε την αγόρευσή του ο Κώστας Παπαδάκης και ανέφερε το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή, για την οποία ο Μιχαλολιάκος επίχαιρε ότι ανεβήκαμε στις δημοσκοπήσεις, ενώ το βράδυ των εκλογών ευχαριστεί «τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες» για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε αναλυτικά σε σωρεία επιθέσεων της ναζιστικής οργάνωσης μόνο το 2012 (Κόρινθος, Αιτωλικό, Πειραιάς, Λυκόβρυση, Αγιος Δημήτριος, Κοζάνη, Ραφήνα, πλατεία Αμερικής, Αγιος Παντελεήμονας, Σεπόλια, Ανάβυσσος, Κορυδαλλός, Σέρρες, Λαύριο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, στο θέατρο «Χυτήριο» και αλλού) και παρατήρησε ότι «έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό των περιστατικών βίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το πρώτο», δηλαδή ενώ η οργάνωση είχε θεσμική ασυλία.

«Σαν πολλά δεν σας φαίνονται, κυρία εισαγγελέα, για να είναι μεμονωμένα και ασύνδετα μεταξύ τους αυτά τα περιστατικά;», ρώτησε ο Κώστας Παπαδάκης και συνέχισε περιγράφοντας ότι η οργάνωση συνέχισε ακάθεκτη τη δράση της και το 2013, οπότε έχουμε κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης, τάγματα εφόδου στους δρόμους, προκλήσεις εντός του Κοινοβουλίου και επιθέσεις σε όλη τη χώρα με όλο και περισσότερη άσκηση βίας.

Ο Σεπτέμβρης του 2013

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα τρία γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2013 με τα οποία μέσα σε μία εβδομάδα κορυφώθηκε η δράση της οργάνωσης δείχνοντας την αποφασιστικότητά της:

  • δολοφονική επίθεση ενάντια στους αφισοκολλητές στο Πέραμα, «η οποία ήταν κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΚΚΕ»
  • επίθεση στον Μελιγαλά, «όπου έχουμε αναζωπύρωση της ναζιστικής προπαγάνδας και όπου ο μολοσσός χιμάει στο αφεντικό του»
  • δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «το τάγμα εφόδου είναι αποφασισμένο να μην αφήσει όρθιο κανέναν αντιφρονούντα και γι’ αυτό έδρασε οργανωμένα»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «πιο σημαντική απ’ όλες» κατάθεση του αστυνομικού Δημήτρη Κουρετζή, που ήταν εκείνος που συνέλαβε τον Ρουπακιά, και απέδειξε ότι οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα, ο Ρουπακιάς επιχείρησε να διαφύγει και στη συνέχεια τους είπε «είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής». Η κατάθεση αυτή δόθηκε στις 8 Μαΐου 2014, δηλαδή οκτώ μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου, είπε ο Κ. Παπαδάκης και σχολίασε ότι η ολιγωρία των αρχών «επέτρεψε για μήνες στη Χ.Α. να σπεκουλάρει και να έχει την πολυτέλεια να ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέση με το έγκλημα».

 

Τα όπλα της Χρυσής Αυγής

«Αλλοτε λίγα, άλλοτε πολλά, όπλα έχουν βρεθεί σε κατ’ οίκον έρευνες, στα γραφεία, έξω από γραφεία, έχουμε δει φωτογραφίες με τάγματα εφόδου να εκπαιδεύονται στα όπλα από τον Κασιδιάρη», είπε ο Κ. Παπαδάκης και σχολίασε ότι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής έγιναν στις 28.9.2013.

«Δέκα μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα το κράτος ψάχνει για όπλα, επομένως εδώ δεν έχουμε αιφνίδιους ελέγχους. Οπως είδαμε, ο μόνος που δεν πρόλαβε να τα ξεφορτωθεί ήταν ο Σωτήρης Δεβελέκος. Ολοι οι άλλοι είχαν το χρονικό περιθώριο να τα κρύψουν και μάλιστα στο σπίτι της αστυνομικού Βενετίας Πόπορη (σ.σ. είναι κατηγορούμενη στη δίκη για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών).

Αποδεικτικά στοιχεία
Οσον αφορά τα αναγνωστέα έγγραφα, για τα οποία το δικαστήριο αφιέρωσε πολύ χρόνο, ο δικηγόρος τα χώρισε σε τέσσερις κατηγορίες:

όσα συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προδικασίας
εκείνα που εισφέρθηκαν από μάρτυρες και παράγοντες κατά την προδικασία
αυτά που αποκτήθηκαν με ειδικές ανακριτικές πράξεις και
ψηφιακά πειστήρια (ηχητικά, βίντεο, φωτογραφίες) που κατασχέθηκαν από τους ίδιους τους κατηγορούμενους.
«Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι η σημαντικότερη και σε αυτήν πρέπει να επικεντρωθεί το δικαστήριό σας στη διάσκεψή του», παρατήρησε ο συνήγορος και έκανε λόγο για «αυθεντικά αποδεικτικά στοιχεία, τη γνησιότητα των οποίων δεν αμφισβήτησε κανένας από τους κατηγορούμενους και τα οποία έχουν συλλεγεί εκούσια σε ανύποπτο χρόνο». Τόνισε, δε, ότι «αυτά αποδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία την ύπαρξη και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης».