“Φασιστοειδή στοιχεία” στοχοποιούν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους στον Έβρο

794

Συνελήφθησαν και κατηγορούνται για απειλή ένας γνωστός χρυσαυγίτης της Λέσβου και ένας «συναγωνιστής» του που καλούσαν σε βιαιοπραγίες σε βάρος της αλληλέγγυας Εφης Λατσούδη, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και για δύο από αυτούς που επιτέθηκαν στη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου.

Mε μηνύσεις απαντά ο κόσμος της αλληλεγγύης και της δημοσιογραφίας στη Λέσβο στις απρόκλητες επιθέσεις που δέχτηκε το εφιαλτικό, για όλο το νησί, εορταστικό τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Ηδη, την Τετάρτη το πρωί, στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης βρέθηκαν ως κατηγορούμενοι από τη βραβευμένη για τη δράση της στον χώρο της αλληλεγγύης, Εφη Λατσούδη, ένας γνωστός χρυσαυγίτης και ένας ακόμα νεαρός συνοδοιπόρος του.

Η Εφη Λατσούδη, «ψυχή» του πρότυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στον πρώην κατασκηνωτικό χώρο του ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, βρέθηκε και αυτή στο στόχαστρο των ακροδεξιών που καλούσαν διαδικτυακά τον κόσμο να στραφεί εναντίον της με κάθε τρόπο.

«Ολα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση ενός fake news που υποστήριζε ότι το ΠΙΚΠΑ χρηματοδοτείται από μια τουρκική οργάνωση», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» η κ. Λατσούδη. Η ίδια, διαβάζοντας και τα σχόλια που συνόδευαν την ανάρτηση, είδε ότι αρκετοί ήταν αυτοί που προέτρεπαν σε πράξεις βίας εναντίον της, ακόμα και να κινηθούν εναντίον του Κέντρου Φιλοξενίας, στο οποίο διαμένουν οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμα και με τρακτέρ.

«Τότε απευθύνθηκα στον δικηγόρο μου και στη συνέχεια στην Εισαγγελία, που έδωσε εντολή να εντοπιστούν τα φυσικά πρόσωπα πίσω από τα διαδικτυακά προφίλ». Εντοπισμός που δεν αποδείχτηκε και ιδιαίτερα δύσκολος, αφού μεταξύ αυτών ήταν και ένας γνωστός ακροδεξιός, που δεν δίστασε να δημοσιεύσει και το τηλέφωνό του, προκειμένου να επικοινωνούν μαζί του όσοι ήταν διατεθειμένοι για μια άμεση «επίσκεψη» στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων.

Τελικά, αυτός και άλλος ένας προσήχθησαν στα όρια του αυτοφώρου και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί απειλής και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη τους ορίστηκε για την Παρασκευή.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι στο εδώλιο αναμένεται να βρεθούν και άλλοι από αυτούς που συμμετείχαν στο διαδικτυακό μπούλινγκ.

Μήνυση κατέθεσε και η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου, ονομαστικά εναντίον δύο από αυτούς που της επιτέθηκαν, ενώ αυτή κινούνταν με το αυτοκίνητό της κοντά στο μπλόκο του κόμβου της Παναγιούδας. Ο εντοπισμός τους, ωστόσο, δεν έγινε εντός του αυτοφώρου και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της τακτικής διαδικασίας με κλήσεις σε απολογία. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τον ίδιο δρόμο πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ακροδεξιών και χρυσαυγιτών.

Στη Λέσβο το αρματαγωγό «Ρόδος»
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται το αρματαγωγό «Ρόδος», που κατέπλευσε χθες, στις 11.00 το πρωί, ώστε να παραλάβει τους περίπου 550 πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί μετά την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Οι πρόσφυγες βρίσκονταν όλες αυτές τις ημέρες υπό περιορισμό στον υπαίθριο πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στον περιφραγμένο χώρο δίπλα στο κολυμβητήριο, δίχως καν να έχει προχωρήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, εξαιτίας των μπλόκων που στήθηκαν στους κόμβους που οδηγούν στη Μόρια, τις προηγούμενες ημέρες. Ετσι, η αστυνομία αναγκάστηκε να καθυστερήσει και να τρέξει χθες να προχωρήσει τις διαδικασίες, μεταφέροντάς τους ανά ομάδες των 20 ατόμων στο αστυνομικό τμήμα για δακτυλικά αποτυπώματα κτλ.

Ασφαλιστικά μέτρα
Στο πρωτοδικείο Χίου εκδικάζεται σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου ενάντια στη δημιουργία νέας δομής στην περιοχή του Αίπους και συγκεκριμένα στο 17ο χλμ. του δρόμου Χίου – Βολισσού.

Στα δικαστήρια της Χίου αναμένεται και πλήθος κόσμου, αφού σχετικό κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και κατοίκων της Χίου.

Επίσης, αύριο ή μεθαύριο, στη Χίο και στη Λέσβο αναμένεται και κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπιστώσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η απόφαση ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο το προσφυγικό.

Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες (περίπου 150), που ήρθαν από τον καταυλισμό της Μόριας, δείχνουν διατεθειμένοι να περάσουν τη νύχτα τους, στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017. Αιτήματα τους η μεταφορά τους από τη Μόρια που δεν είναι ευχαριστημένοι, η ασφαλής και σε συνθήκες υγιεινής διαμονή τους στη Λέσβο και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει ώστε να μετακινηθούν γρήγορα στην ηπειρωτική Ελλάδα κατ’ αρχάς. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Αποκλεισμός της ΒΙΑΛ
Στο μέτωπο της ΒΙΑΛ, στη Χίο, μεταφέρεται τώρα το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και Χιωτών, που αφορά τη δημιουργία ή μη της γιγαντιαίας δομής που θέλει να επιβάλει η πρώτη.

Κάτοικοι του Χαλκειούς, εδώ και μέρες, κρατούν κλειστούς του δρόμους που οδηγούν στο ΚΥΤ, απαγορεύοντας τη διέλευση σε όλους, πλην τροφοδοσίας και αστυνομικών οχημάτων, ενώ και οι εργαζόμενοι δεν πήγαν χθες, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια ένταση που θα έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Εννοείται ότι για εργαζομένους σε ΜΚΟ ούτε λόγος να γίνεται, ενώ και οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες μοιράστηκαν σε δύο δημοτικούς χώρους, όπου παραμένουν κρατούμενοι μέχρι νεωτέρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, λόγω του μπλόκου, έχουν παγώσει ασφαλώς και οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου, ενώ και τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία του νησιού έχουν αποκλειστεί από τα μαθήματά τους.

Τώρα η κοινότητα Χαλκειούς επανέρχεται και με νεότερο έγγραφό της προς τον πρόεδρο του Δ.Σ., Παύλο Καλογεράκη, καλεί το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα να υποδείξει χώρο «για τη δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων και μεταναστών που η ολοκλήρωσή της θα σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο της ΒΙΑΛ», όπως αναφέρουν.

Παράλληλα, καλεί το συμβούλιο και τις παρατάξεις να αποφασίσουν μέτρα που θα πιέσουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Κίνηση που ερμηνεύεται ως ευθεία στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, μιας και στο νησί ίσως είναι οι μοναδικοί που εξακολουθούν να στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ελπίζοντας ότι έτσι θα κλείσει το ΚΥΤ, που όντως έχει συσσωρεύσει προβλήματα κυρίως μικροεγκληματικότητας και κατάληψης των ιδιωτικών κτημάτων γύρω από τον επίσημο καταυλισμό.

Πάντως, να σημειωθεί ότι υπέρ του κλεισίματος της ΒΙΑΛ, που έχει καταγραφεί ως ένα από τα αθλιότερα hotspots στην Ελλάδα, έχουν ταχθεί όλες οι παρατάξεις, καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου.

Μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από τη Συκαμιά
Η Συκαμιά, το μικρό ψαροχώρι της Λέσβου με τους ηρωικούς κατοίκους που έσωσαν χιλιάδες ναυαγούς, το χωριό του εμβληματικού καπετάν Θανάση Μαρμαρινού και των γιαγιάδων της αλληλεγγύης, διατηρεί αταλάντευτα τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά που το έφεραν στο προσκήνιο το 2015, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης.

Τώρα επανέρχεται με αφορμή τα τελευταία εξοργιστικά γεγονότα βίας απέναντι σε αιτούντες άσυλο, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφους, ακόμη και πολίτες σε διάφορες περιοχές του νησιού, και με ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου τα καταδικάζει απερίφραστα.

«Τα πρόσφατα γεγονότα προκαλούν αλγεινή εντύπωση και δυσφημούν το νησί μας», τονίζουν, υπενθυμίζοντας ότι όλο το χωριό «έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας με την αλληλέγγυα στάση του απέναντι σε πάσχοντες συνανθρώπους στη διάρκεια της μεγάλης δοκιμασίας του 2015-16. Με την ίδια συνέπεια βοήθησε μέχρι σήμερα υποστηρίζοντας τις θεσμικές προσπάθειες διαχείρισης αυτού του εξαιρετικά δύσκολου και σύνθετου ζητήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας. Πάντα στο όνομα του νόμου και των διεθνών κανόνων, πάντα με κοινωνική ευθύνη σύμφωνα με μια μακρά παράδοση ανεκτικότητας, ανοικτότητας και φιλοξενίας. Αυτή την τιμητική κληρονομιά καμιά πράξη μισαλλοδοξίας, τυφλού φανατισμού και βίας δεν μπορεί να αμαυρώσει.

»Καταδικάζουμε απερίφραστα το κάψιμο της δομής του Stage 2 που υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξασφάλιζε τη στοιχειώδη προστασία στους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στις ακτές της Βόρειας Λέσβου πριν μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας. Είμαστε απέναντι στις πρακτικές της μισάνθρωπης βίας που διχάζουν τον τόπο μας όταν απαιτείται η μέγιστη ενότητα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Στηρίζουμε τις τοπικές αυτοδιοικητικές μας αρχές στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος με σύνεση, ανθρωπισμό και σωφροσύνη».

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σκαμιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα»

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Σκαμιάς (κατά πλειοψηφία)

Η Μαριάνθη Τσάκου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου