Πυρκαγιές: Πως τα social media συμβάλουν στην ενημέρωση μας

της Ρίτσης Τσακούμη

326

Η ανάρτηση στα social media για τις πυρκαγιές που έχει γίνει viral | Patras Events

Τα κοινωνικά δίκτυα σήμερα θεωρείται ότι αποτελούν κυρίαρχο κομμάτι της καθημερινότητας των σύγχρονων ανθρώπων. Συνήθως μας ψυχαγωγούν και μας ενημερώνουν, άλλα σε κρίσιμες στιγμές και ώρες μπορούν να γίνουν ένα μέσο βοήθειας και υποστήριξης.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικού πλούτου και ο ανθρώπινος πόνος δεν άφησαν τους χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ασυγκίνητους.
Εικόνες και βίντεο με τα δέντρα να χορεύουν στους ρυθμούς της φωτιάς,  απεγνωσμένους ανθρώπους, επαγγελματίες και εθελοντές πυροσβέστες επί τω έργω και απλούς πολίτες να προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές διαμοιράστηκαν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φωτιές-Μάτι: Ένα από τα πιο τρομακτικά βίντεο κυκλοφορεί στα social media - Aftodioikisi.gr
Συγκινηθήκαμε με  φωτογραφίες και ιστορίες ανθρώπων, θαυμάσαμε τον ηρωισμό και τον αλτρουισμό άλλων συμπολιτών μας που χωρίς δισταγμό ρίχτηκαν στη μάχη προσπαθώντας να σώσουν δέντρα, ζώα, ανθρώπους και περιουσίες. Άλλοι έγιναν γνωστοί, άλλοι πάλι όχι και ίσως δεν  μάθουμε ποτέ τα ονόματα τους, αλλά θα μείνουν αξέχαστοι για αυτό που προσέφεραν.
Εκατοντάδες εικόνες έγιναν δημοφιλείς στα κοινωνικά δίκτυα και για λίγο ξεφύγαμε από το μικρόκοσμο μας και προσφέραμε τη βοήθεια μας. Οι φωτογραφίες με τις χρυσές παραλίες αντικαταστάθηκαν με εικόνες συμπαράστασης και βοήθειας. Η χαλαρότητα αντικαταστάθηκε από τη σοβαρότητα και η απραξία από την πράξη.
Η μανία της φωτιάς, η οικολογική καταστροφή και το δράμα των πυρόπληκτων συμπολιτών μας κινητοποίησαν τους χρήστες, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να ανεβάζουν εικόνες και να μοιράζονται πληροφορίες για ανθρώπους ή ζώα που καλούσαν σε βοήθεια και βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Παράλληλα, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δόθηκε ο χώρος και ο χρόνος για να εκφραστεί η κοινωνική  συνείδηση. Οι λέξεις έγιναν  πράξεις. Οι άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν τη βοήθεια τους σε όποιους και όπου υπήρχε ανάγκη.
Ο κίνδυνος ενεργοποίησε την αλληλεγγύη, τη  συμπαράσταση και την  αλληλοβοήθεια. Με αίσθημα ενότητας και ενσυναίσθησης ομάδες ανθρώπων, συγκέντρωσαν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με αποδέκτες τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.
Η αντίδραση αυτή των χρηστών θα μπορούσε να πει κανείς πως συνέβαλε στην αποδαιμονοποίηση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και απέδειξε πως με ένα scroll στα social media κάθε λεπτό της ζωής μας είναι χρήσιμο.
Βλέπεις, ακούς, αντιδράς και βοηθάς. Έτσι τόσο απλά μέσα από ένα κινητό. Βοηθάς, όπως μπορείς και όσο μπορείς, αρκεί να μην μείνεις αμέτοχος.