Πρόταση διαμεσολάβησης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού από την Τεχεράνη

506

Την ώρα που οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ προελαύνουν στην Ιντλίμπ και διαρκώς κερδίζουν εδάφη, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, ώστε να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού για το έλεγχο της περιοχής.

Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνάντηση που είχε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, με Ιρανούς αξιωματούχους, το Ιράν κατέστησε σαφές ότι τα προβλήματα της Συρίας πρέπει να λυθούν μέσω της διπλωματίας.

«Στην διάρκεια της συνάντησης, το Ιράν υποστήριξε ότι οι άμαχοι στην Συρία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες… Επίσης ότι, η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαμεσολαβήσει μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας για την επίλυση του ζητήματος», όπως αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και του καθεστώτος Άσαντ έχουν επιδεινωθεί επικίνδυνα μετά την αεροπορική επίθεση που δέχθηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες Τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τουρκικά αντίποινα, ενώ η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει την προέλαση των συριακών δυνάμεων στην περιοχή. Επίσης, η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της και τα παρατηρητήρια που έχει δημιουργήσει στην Ιντλίμπ.

Τα γεγονότα αυτά έχουν προκαλέσει κρίση και στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, καθώς η Ρωσία είναι σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο δυνάμεων της αντιπολίτευσης και τζιχαντιστών, ενώ η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της στην Ιντλίμπ αποστέλλοντας στρατιώτες και υλικό.

«Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε τον αυτοκινητόδρομο M5 και να εκδιώξουμε τους τρομοκράτες από την Ιντλίμπ», δήλωσε  αξιωματικός του συριακού στρατού στην κρατική τηλεόραση, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ήδη καταλάβει τέσσερα χωριά γύρω από τον αυτοκινητόδρομο.

Ο αυτοκινητόδρομος Μ5 συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό και, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, έχουν μείνει μόλις 30 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου για να αποκτήσουν το πλήρη έλεγχό του οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, εισήλθαν σε συριακό έδαφος 430 οχήματα του τουρκικού στρατού το βράδυ της Παρασκευής. Συνολικά μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, έχουν φτάσει στην Ιντλίμπ 1.000 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα.

600.000 νέοι εκτοπισμένοι
Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και αυτές από τα τέλη Δεκεμβρίου έχουν εξαναγκάσει συνολικά πάνω από 600.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στην Ιντλίμπ και το γειτονικό Χαλέπι βρίσκονται περίπου 3 εκατομμύρια άμαχοι, πολλοί από τους οποίους είχαν καταφύγει εκεί από άλλες περιοχές, εξαιτίας του μακροχρόνιου πολέμου στη Συρία.