Αποστολή από το ΠΟΥ στην Κίνα με τα κρούσματα του κορονοϊού να φτάνουν τις 35.000!

661

Κατά δεκάδες και εκατοντάδες αυξάνονται οι νεκροί και τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Κίνα, όπου ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Πρόκειται για ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τον νέο κορονοϊό.

 

Οι νεκροί έφτασαν σήμερα τους 723 και ο ΠΟΥ εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανόν ότι θα ξεπεράσουν τους 774 που είχαν καταγραφεί παγκοσμίως κατά την επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) την περίοδο 2002-2003. Τα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχονται στα 34.598, αυξημένα κατά 3.000 από τον αριθμό που ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Η κατάσταση στην επαρχία Χουμπέι είναι δραματική, με πολλά εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται σε καραντίνα και να εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός νεκρών και ασθενών να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο, ενώ παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι, Κάο Γκουανγκτζίνγκ, δήλωσε σήμερα ότι ο ανεφοδιασμός σε ιατρικό εξοπλισμό έχει βελτιωθεί, ωστόσο ενδέχεται να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα αν επιδεινωθεί η επιδημία. Ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί προστατευτικών ειδών (μάσκες, στολές) επαναλειτουργούν τις μονάδες τους από τις 7 Φεβρουαρίου, όμως κάποια μικρότερα εργοστάσια δεν έχουν προς το παρόν τεθεί σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τον Κάο, τα εργοστάσια της Χουμπέι μπορούν να παράγουν πάνω από 30.000 προστατευτικές στολές ημερησίως και σύντομα η παραγωγή θα αυξηθεί στις 50.000. «Ελλείψεις υπάρχουν ακόμη», παραδέχτηκε.

Οι κινεζικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι είχαν μεταφέρει περίπου 35.610 τόνους υλικού πρόληψης και προστασίας από το νέο κορονοϊό μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Η συνολική ποσότητα των εφοδίων περιείχε 123.086 τεμάχια, συμπεριλαμβανομένων και 30.951 τόνων ειδικού ιατρικού υλικού.

Μέτρα για την πρόληψη του κορονοϊού λαμβάνουν και άλλες περιοχές της Κίνας. Στη Σανγκάη εκδόθηκαν ειδικές οδηγίες για τον τουριστικό τομέα, οι οποίες προβλέπουν πως τα ξενοδοχεία και οι εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας θα πρέπει να ελέγχουν τη θερμοκρασία των τουριστών που φιλοξενούν και αναφέρουν για τα ευρήματά τους στις αρμόδιες αρχές.

Επίσης, τα ξενοδοχεία επιβάλλεται να καταγράφουν πληροφορίες για την υγεία των ατόμων που φιλοξενούν, αλλά και να ενημερώνουν για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τους πελάτες τους, όπως προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι επιβάλει καθεστώς καραντίνας σε όσους φτάνουν στο έδαφός του από την ηπειρωτική Κίνα. Οι ταξιδιώτες θα παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Έκτακτα μέτρα στη Σερβία
Σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους τέθηκαν εργαζόμενοι των ορυχείων στο Μπορ της Σερβίας. Η κινέζικη εταιρεία «Zijin Mining» εκμεταλλεύεται τα ορυχεία χαλκού του Μπορ και ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που μετέβησαν στην Κίνα για τις γιορτές του κινέζικου νέου έτους και επιστρέφουν στην εργασία τους, παρόλο που δεν είχαν πάει στην επαρχία Χουμπέι, θα τίθενται για προληπτικούς λόγους σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών, σε χώρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα εντός των εγκαταστάσεων των ορυχείων.

Η είδηση για την καραντίνα προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της πόλης Μπορ, οι επιδημιολόγοι ωστόσο καθησυχάζουν τον κόσμο επισημαίνοντας ότι παρακολουθούν την υγεία των Κινέζων εργαζομένων και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Στην Σερβία υπολογίζεται ότι ζουν περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες Κινέζοι οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο ή εργάζονται σε εταιρίες κινέζικων συμφερόντων. Τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των Κινέζων στην Σερβία αυξήθηκε εξαιτίας της ανάληψης από κινέζικες κατασκευαστικές εταιρίες μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων.

Νέα κρούσματα στη Γαλλία
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν ακόμη πέντε κρούσματα του νέου κορονοϊού, όλοι Βρετανοί πολίτες, που ήρθαν σε επαφή με πρόσωπο που είχε ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη. Μεταξύ των ασθενών είναι και ένα παιδί. Έκαναν όλοι διακοπές στο ίδιο σαλέ στη Σαβόια. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία είναι 11 άνθρωποι.

Η γαλλική κυβέρνηση επικαιροποίησε και τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την Κίνα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι δεν προτείνει επισκέψεις στην Κίνα, παρά μόνο για τις «απολύτως απαραίτητες» περιπτώσεις.

Αναβάλλει παραγωγή οχημάτων η Volkswagen
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την επανέναρξη της παραγωγής οχημάτων στις περισσότερες από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην κοινοπραξία της με την SAIC Motor εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης στην παραλιακή πόλη Τιαντζίν, αλλά και στην κοινοπραξία της με τον όμιλο FAW Group, μέχρι την 17η Φεβρουαρίου εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.