Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα;;

της Ελευθερίας Καραμπίνη

590

Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά; - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Μπορεί να διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα μας με σκοπό το περιορισμό της διασπορα του Covid-19 άλλα σήμερα είναι μια καινούργια ήμερα και ένας νέος μηνάς.

Σήμερα 1η Απριλίου είναι παραδοσιακά η ημέρα που μπορούμε να λέμε άφοβα ψέματα. Πρόκειται για ένα έθιμο παλιό και ιδιαίτερα περίεργο καθως στηρίζεται στη δοξασία ότι όποιος κοροϊδέψει τον άλλον θα έχει καλή τύχη ενώ πολλοί στηρίζουν την την ύπαρξή  του εθιμου στη γιορτή της «Κοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης.

Πως ξεκίνησε το έθιμο. 

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει αρκετές εκδοχές οπως και πολλά άλλα έθιμα.

Σύμφωνα με μια εκδοχή το έθιμο είχε να κάνει με τους Κέλτες που κάθε χρόνο τη 1η Απριλίου ξεκινούσε και η περίοδος του ψαρέματος. Σύμφωνα με το έθιμο οι Κέλτες πήγαιναν για ψάρεμα και έλεγαν ψέματα ο ένας στον άλλον για τα ψάρια που έπιασαν και αυτό συνδέθηκε με τη Πρωταπριλιά.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η Πρωταπριλιά συνδέεται με τη Γαλλία. Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, και όχι τη 1 Ιανουαρίου. Στα μέσα του 16ου αιώνα όπου βασιλιάς ήταν ο Κάρολος Θ’ αυτό άλλαξε. Ο βασιλιάς αποφάσισε να γιορτάζει τη Πρωτοχρονιά την 1 Ιανουαρίου και φυσικά αυτή η αλλαγή προκάλεσε τις αντιδράσεις του λαού. Μαλιστα όσοι ξεκίνησαν να γιορτάζουν τη Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου κορόιδευαν ή έστελναν ψεύτικα δώρα σε όσους ήθελαν να γιοματίζουν τη Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου.

Πρωταπριλιά στην Ελλάδα

Το έθιμο εκτιμάται ότι ξεκίνησε στη χώρα μας από την εποχή των κατά την εποχή των Σταυροφοριών. Σύμφωνα με μια εκδοχή οι Έλληνες πίστευαν πως όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο θα είναι τυχερός για το υπόλοιπο της χρονιάς και θα είχε καλή σοδειά στις καλλιέργειες του, ενώ εκείνος που δεν καταλάβαινε ότι του λένε ψεματα πιστεύεται ότι θα είχε γρουσουζιά για τον υπόλοιπο χρόνο.