Προσφυγικό: Η πληγή συνεχίζει να αιμορραγεί, η χώρα διασύρεται και η Ευρώπη κωλυσιεργεί

472

Σοβαρές καταγγελίες για την ύπαρξη «μυστικών» κέντρων κράτησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς και βίντεο με τραυματισμένους ή ακόμα και νεκρούς πρόσφυγες -που παρά το σοβαρό ενδεχόμενο να εντάσσονται στο πλαίσιο τουρκικής προπαγάνδας- σίγουρα αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας με πολλούς να υποστηρίζουν ότι πέραν των διαψεύσεων πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

Ανοιχτή πληγή παραμένει για την κυβέρνηση το προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η προσοχή εστιάζεται στον Έβρο. Ωστόσο ανεξαρτήτως αν οι κάμερες έχουν φύγει, η κατάσταση στα νησιά παραμένει απελπιστική χωρίς να έχει βρεθεί λύση για τις δομές φιλοξενίας-κολαστήρια, αφού τα αμφιλεγόμενα κυβερνητικά σχέδια ναυάγησαν μετά τις έντονες τοπικές αντιδράσεις και τον αιφνιδιασμό της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα.

Οι εντάσεις και τα επεισόδια στον Έβρο μπορεί να «ένωσαν» κυβέρνηση και τοπικούς άρχοντες μπροστά στην «εθνική ανάγκη αντιμετώπισης της »εισβολής»», αλλά το θέμα για τα κλειστά κέντρα παραμένει ανοιχτό και οι αντιδράσεις αμείωτες όπως αποδεικνύουν και οι δοκιμαστικές βολές της κυβέρνησης για τη μεταφορά προσφύγων σε ξερονήσια.

Σε νέα κίνησή της η κυβέρνηση αποφασίζει, στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού, την ενοποίηση των διαδικασιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο, στον απόηχο ωστόσο των εργαζομένων της υπηρεσίας ασύλου, οι οποίοι ζητούν αντ’ αυτού την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προχωρώντας μάλιστα και σε 24ωρη απεργία, την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης.

Την ίδια στιγμή, σοβαρές καταγγελίες για την ύπαρξη «μυστικών» κέντρων κράτησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς και βίντεο με τραυματισμένους ή ακόμα και νεκρούς πρόσφυγες -που παρά το σοβαρό ενδεχόμενο να εντάσσονται στο πλαίσιο τουρκικής προπαγάνδας- σίγουρα αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας με πολλούς να υποστηρίζουν ότι πέραν των διαψεύσεων πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα.

Για τις καταγγελίες ωστόσο που κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες στο αρματαγωγό την Μυτιλήνης συνοδευόμενες από φωτογραφίες από το εσωτερικό του, όπου «φιλοξενούνται» περίπου 450 πρόσφυγες, ούδεν σχόλιο από την κυβέρνηση.

Παράλληλα ακροδεξιές ομάδες του εξωτερικού αλλά και βουλευτές, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον Έβρο, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «εισβολείς, τζιχαντιστές και εγκληματίες»για να χαρακτηρίσουν τους πρόσφυγες, από την άλλη πλευρά του Έβρου.

Η πανδημία του κοροναϊού δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση, ιδιαίτερα μετά την είδηση για ύποπτο κρούσμα σε πρόσφυγα ο οποίος διέμενε στον καταυλισμό της Μόριας. Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, άγνωστο παραμένει τι μέλει γενέσθαι με τους πρόσφυγες στα καμπς, οι οποίοι υπενθυμίζεται έχουν στερηθεί τον ΑΜΚΑ.

Σύντμηση διαδικασιών εν μέσω απεργιών
Τη σύντμηση των διαδικασιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου.

Όπως είπε ο υπουργός, στο προσεχές νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, «η καταγραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα ενοποιηθεί με την καταγραφή της Υπηρεσίας Ασύλου. Σήμερα, είχαμε δύο καταγραφές, που κατά 80% έθεταν τις ίδιες ερωτήσεις».

Ο κ. Μηταράκης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών και του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι προκήρυξαν για σήμερα 24ωρη απεργία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νόμο 4636/2019 για τις διαδικασίες ασύλου, ζητώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της λογικής της πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου αλλά και σε όλο το υπουργείο Μετανάστευσης, ωστόσο σε αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων για μοριοδότηση των ήδη εργαζόμενων σε αυτήν συμβασιούχων, αλλά και για ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στις αρχές Μαΐου, απάντησε ότι θα το διερευνήσει.

Νωρίτερα το πρωί, οι δύο σύλλογοι προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις, με την υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων της Αθήνας. Οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με κατεύθυνση προς τη γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακροδεξιές παρουσίες
Μετά την εμφάνιση του πρώην χρυσαυγίτη και ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού στον Έβρο, όπου βρέθηκε για να προφυλάξει… ο ίδιος τα ελληνικά σύνορα, αλλά και ακροδεξιών ομάδων, σειρά πήραν και οι ακροδεξιοί του εξωτερικού.

Το ακροδεξιό «καμάρι» της Μαρί Λεπέν και ανερχόμενο αστέρι της «Εθνικής Συσπείρωσης» βρέθηκε στα σύνορα μαζί με τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Ζερόμ Ριβιέρ.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ζορντάν Μπαρντέγια ανάρτησε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της…επιθεώρησης των συνόρων.

«Μεταξύ αυτών των μεταναστών πολλοί ανήκουν σε τζιχαντιστικές ομάδες!» γράφει σε μια ανάρτησή του μπροστά από τον φράχτη, ενώ ανάρτησε φωτογραφίες με υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού στρατού.


Στον Έβρο βρέθηκε επίσης και ο ακροδεξιός βουλευτής του Βελγίου Ντιες βαν Λάγκεχοβς, όπου έβγαλε… αναμνηστικές φωτογραφίες με τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και με κατοίκους των Φερών, χαρακτηρίζοντας την κρίση στον Έβρο ως «μεταναστευτική εισβολή».

Ο ίδιος μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, άκουσε και την πλευρά του διοικητή του συνοριακού σταθμού στον Έβρο, ο όποιος του είπε χαρακτηριστικά πως δεν πρόκειται για πρόσφυγες αλλά «εγκληματίες και τζιχαντιστές».

Τα «ύποπτα» δημοσιεύματα και οι επιβεβαιώσεις
Δημοσίευμα που προκαλεί ερωτηματικά, ωστόσο έρχεται να προστεθεί σε διάφορα άλλα που μιλούν για παράνομες τακτικές των ελληνικών αρχών απέναντι σε πρόσφυγες που περνούν τα ελληνικά σύνορα από τον Έβρο, δημοσιεύουν σήμερα οι New York Times.

Το δημοσίευμα μιλάει για ένα μυστικό κέντρο κράτησης στο οποίο κρατούνται μετανάστες και πρόσφυγες πριν σταλούν πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Όπως αναφέρει το άρθρο, πρόκειται για ένα από τα πολλά σκληρά μέτρα που έχουν παρθεί με σκοπό να σφραγιστούν τα σύνορα της Ευρώπης, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε ουσιαστικά την ύπαρξη κέντρου κράτησης με την χαρακτηριστική εξήγηση πως «αν το γνωρίζουν οι New York Times, δεν βλέπω πόσο μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης».

«Όσον αφορά τους New York Times, φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Άρα, αν το γνωρίζουν οι New York Times, δεν βλέπω πόσο μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα. Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με την περιφρούρηση των συνόρων, είτε με τα θέματα ασφαλείας, είναι διαφανή. Εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι Νόμοι και το Κοινοτικό Κεκτημένο και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο άρθρο των NYT, γινόταν αναφορά και σε έναν νεκρό από σφαίρα, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο κ. Πέτσας απαντά πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διαψεύσει κάτι τέτοιο.

«Όσον αφορά την αναφορά σε τραυματισμούς ή και νεκρούς, που είχαμε ακούσει το προηγούμενο διάστημα, έχουμε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, από πλευράς τουλάχιστον ελληνικής, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Και όσο περνάει ο καιρός, φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε, ότι αυτό που από την πρώτη στιγμή είπαμε ισχύει. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα και διασπορά fake news. Φανταστείτε: Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;».

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες στο αρματαγωγό
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους περίπου 450 πρόσφυγες και μετανάστες που εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται αποκλεισμένοι σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σύρος πρόσφυγας, που διαμένει στο πλοίο, κατήγγειλε τηλεφωνικά στο Παρατηρητήριο ότι «τα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό και ένδυση». «Είχαμε μόνο τρεις τουαλέτες για 451 άτομα μέχρι σήμερα, που μας έφεραν πέντε χημικές τουαλέτες. Δεν υπάρχει ντους ούτε σαπούνι» λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρει πως μεταξύ των επιβαινόντων είναι και έγκυες γυναίκες, αλλά συμπλήρωσε πως δεν είναι σαφές κατά πόσο λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Είπε επίσης ότι του αρνήθηκαν την απευθείας πρόσβαση σε δικηγόρο.

Η ανθρωπιστική οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιστρέψει την «πολιτική των δρακόντειων μέτρων» και επικαλούμενη την καταγγελία του Σύρου πρόσφυγα σημειώνει ότι πολλοί από τους 451 είναι παιδιά και γυναίκες.

Ύποπτο κρούσμα στη Μόρια
Πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος παρουσίασε πρόσφυγας ο οποίος διέμενε στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Ο ασθενής τέθηκε σε καραντίνα, τόσο αυτός όσο και άτομα του περιβάλλοντός του που εκτιμάται ότι ήλθαν σε επαφή μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ληφθεί δείγματα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα κοροναϊού, ενώ προληπτικός έλεγχος με τη λήψη δειγμάτων διενεργείται και σε άλλα άτομα στον καταυλισμό.

Τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη, από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Υπενθυμίζεται ότι θετική βρέθηκε σε κοροναϊό, κάτοικος του Πλωμαρίου Λέσβου, η οποία είχε επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους.

Η εταιρεία στην οποία εργάζεται, ένα κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση, στην οποία ενημέρωνε τους καταναλωτές, πως λόγω του κρούσματος θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η κατάστασή της είναι σταθερή και πλήρως ελεγχόμενη.

Δύο ύποπτα κρούσματα από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης
Σύμφωνα με το stonisi.gr σήμερα από δυο ακόμα άτομα με συμπτώματα κοροναϊού λήφθηκαν δείγματα και κρατήθηκαν στο νοσοκομείο στην απομόνωση.

Επίσης ιδιαίτερα προβληματίζει η ύπαρξη δυο υπόπτων κρουσμάτων, ενός Αλβανικής και ενός Σομαλικής καταγωγής από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου.

Προβληματίζει ακόμα η συνύπαρξη των δυο με άλλους κρατουμένους, συνολικά 30 οι οποίοι αν και χωρίς συμπτώματα συνεστήθη να παραμείνουν σε απομόνωση στα κρατητήρια.

Τα δείγματα των τελευταίων τεσσάρων στάλθηκαν στην Αθήνα για έλεγχο.