Προωθούν… υγειονομικά διαβατήρια εντός της Ε.Ε.

639

Διμερείς συμφωνίες για τουριστικούς διαδρόμους, ανοιχτούς για πολίτες «επιλεγμένων» χωρών, προωθούν 6 χώρες της Ε.Ε., κατά παράβαση των κανόνων – Σε ρόλο παρατηρητή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Στη «μαύρη» λίστα αυτών των συμφωνιών αναμένεται να βρεθούν πρώτοι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πολίτες…

Προς τη δημιουργία μιας μίνι Σένγκεν πορεύεται τρικλίζοντας η Ε.Ε., εν όψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που δίνει κάποιες ελπίδες για τη διάσωση της φετινής τουριστικής περιόδου. Επικαλούμενα λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ορισμένα κράτη-μέλη προτίθενται να επιτρέψουν, μέσω διμερών συμφωνιών, την είσοδο στην επικράτειά τους μόνο σε πολίτες κοινοτικών χωρών της αρεσκείας τους. Για τους πολίτες των χωρών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού θα απαγορεύεται η διέλευση των συνόρων.

Την αρχή έκανε η Αυστρία, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα σκαριά διμερής συμφωνία με –ποια άλλη;- τη Γερμανία. Με τη συμφωνία αυτή μεταξύ Βιέννης και Βερολίνου, οι Γερμανοί τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα την Αυστρία. Το ίδιο ισχύει και για τους Αυστριακούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Γερμανία. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκονται οι συζητήσεις της Κροατίας, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με την Τσεχία, την Αυστρία και την Ουγγαρία για τη δημιουργία «υγειονομικών» διαδρόμων για τους τουρίστες της θερινής περιόδου, αποτελούμενων από πολίτες «επιλεγμένων» κρατών-μελών.

Στον «μαύρο» κατάλογο όλων αυτών των συμφωνιών αναμένεται να βρεθούν πρώτοι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πολίτες. Πρόκειται, όμως, για κατάφωρη παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. περί απαγόρευσης διακρίσεων μεταξύ πολιτών κρατών-μελών. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποτίθεται ότι έχει αναλάβει τον συντονισμό των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, σηκώνει τα χέρια, υπόσχεται ότι θα προτείνει μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές και γενικά περιορίζεται σε γενικόλογες συστάσεις, κρυπτόμενη πίσω από τις πλάτες των κρατών-μελών.

Η ιδέα περί κατοχής από κάθε τουρίστα ενός πιστοποιητικού υγείας ή υγειονομικού διαβατηρίου, όπως το αποκάλεσε πιο κομψά ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προσκρούει σε εμπόδια πρακτικής φύσεως. Πώς είναι δυνατόν να εκδοθούν τέτοια πιστοποιητικά σε μικρό χρονικό διάστημα για εκατομμύρια τουρίστες;