Προεκλογικό «πακέτο» ΔΕΘ για το 2023 – Τα μέτρα που κλείδωσαν

542

Αύξηση συντάξεων έως και 6,5% – Κατώτατος μισθός 751 ευρώ – Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50% – Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Με ένα μεγάλο πακέτο μέτρων και παροχών θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου, το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, όταν θα υπάρχουν και τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας τον Αύγουστο.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια νέα μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων, αυτή τη φορά από το 22% στο 20%, και με εφαρμογή από την επόμενη οικονομική χρήση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ένα δεύτερο, πιο βαρύ μέτρο, που αφορά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, δηλαδή του κεντρικού συντελεστή από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η ακρίβεια.

Το μέτρο αυτό θα κριθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες επειδή έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αλλά είναι μέσα στους σχεδιασμούς εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Οι εισηγήσεις αυτές περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο προτάσεων που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα ποια από αυτά θα συμπεριλάβει στο καλάθι της ΔΕΘ. Κάποιες από τις εισηγήσεις έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος και κάποιες άλλες χαμηλότερο, έτσι ώστε να υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές για τη σύνθεση του κατάλληλου πακέτου μέτρων, δεδομένης και της πίεσης που ασκεί στα κρατικά ταμεία η ανάγκη της διαρκούς επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των καύσιμων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr