Πώς το «οk» έγινε η πιο διάσημη λέξη σε όλο τον κόσμο

622

Ένας γλωσσολόγος αποκαλύπτει τον λόγο που ένας ολόκληρος πλανήτης λέει «okay».

Ανάμεσα σε όλες τις λέξεις που υπάρχουν στην αγγλική γλώσσα, η λέξη «οk» είναι σχετικά σύγχρονη. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιείται μόλις τα τελευταία 180 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο χιλιοειπωμένη και πολυχρησιμοποιημένη λέξη σε ολόκληρο τον πλανήτη πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι μία παράξενη, μυστηριώδης λέξη. Κάποιοι την γράφουν «okay». Κάποιοι άλλοι απλά «ok». Μερικοί βάζουν δύο τειλίτσες ανάμεσα στα γράμματα, δηλάδη «o.k.».

Mία Βρετανίδα γλωσσολόγος που ασχολείται όχι μόνο με την δομή της γλώσσας και των λέξεων, αλλά και με το πώς αυτές μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου επιχειρεί να εξηγήσει την ιστορία του αγαπημένου «ok» , της λέξης που λέμε όλοι, σχεδόν αυτόματα.

Όπως εξηγεί η Elly van Gelderen η λέξη «silly» κάποτε σήμαινε «χαρούμενος», ενω΄με το πέρασμα των αιώνων άλλαξε τελείως σημασία και πλέον σημαίνει «χαζούλης» ή «κουτός». Την ίδια στιγμή, νέες λέξεις έρχονται να προστεθούν στο αγγλικό λεξιλόγιο όπως για παράδειγμα η λέξη «stan», η οποία χρησιμοποιείται για κάποιον που έχει εμμονή με ένα διάσημο πρόσωπο ή η λέξη «exomoon» που αναφέρεται σε μία σελήνη εκτός του δικού μας ηλικακού συστήματος. Με άλλα λόγια, λέξεις οι οποίες δημιουργήθηκαν για να περιγράψουν νέες καταστάσεις ή να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες που δεν υπήρχαν παλαιότερα.

Οι γλωσσολόγοι συχνά δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Αλλά όπως αναφέραμε και παραπάνω πιθανότατα σχετίζονται με νέες ανακαλύψεις ή κοινωνικές αλλαγές που προκύπτουν στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση το δεδομένο παραμένει: το μεγαλύτερο λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας, το Λεξικό της Οξφόρδης, προσθέτει συνέχεια νέες λέξεις στις λίστες του. Για την ακρίβεια το 2019 πρστέθηκαν 1400 νέες λέξεις, ενώ υπολογίζεται ότι θα προστεθεί ο διπλάσιος αριθμός μέσα στο 2020.

Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί οι άνθρωποι λέμε «ok». Η απάντηση είναι σαφής: Κανείς δεν έχει ιδέα. Υπάρχει μία θεωρεί που υποστηρίζει πως τον 19ο αιώνα νεαροί φοιτητές και μαθητές άρχισαν να γράφουν τα αρχικά KG που αναφέρονταν στις λέξεις «know go», ως σκόπιμη ανορθογραφία του «no go» που σήμαινε ότι κάτι ήταν αδύνατο να συμβεί. Με την ίδια, λοιπόν, τρόπο του «ok»  πιθανότατα έχει τις ρίζες του στην φράση «οll korrect», δηλαδή «all correct» που θα πει όλα σωστά ή όλα καλά. Παράλληλα μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η μικρή λέξη «ok» προέρχεται από το «Old Kinderhook» ένα ψευδώνυμο για τον Αμερικανό Πρόεδρο Martin Van Buren, ενώ μία τρίτη ότι έχει τις ρίζες της στην Choctaw, μία τοπική διάλεκτο των Ινδιάνων.

Μπορεί να μην είμαστε απολύτως σίγουροι για τη προέλευση της λέξης που χρησιμοποιεί με μανία ολόκληρος ο πλανήτης, αλλά τα καλά νέα, σύμφωνα πάντα με την von Gelderen, είναι ότι πλέον το «ok» θεωρείται αποδεκτό από τους κανόνες του Scrubble. Θα το ξέρουμε την επόμενη φορά που θα παίξουμε μία παρτίδα.