Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά διαβατήρια που έβγαλε κέρδη άνω των 5 εκατ. – Όλη η δικογραφία

468

Πότε ξεκίνησε η δράση τους – Στους «πελάτες» της σπείρας σκληροί κακοποιοί και δολοφόνοι – Ο ρόλος των δύο Αστυνομικών – Πώς «ψάρευαν» τους πελάτες

Το ζευγάρι των αστυνομικών της Ασφάλειας, ο ομογενής παραβατικός που ψάρευε πελάτες, τα 200 και πλέον ταυτοποιημένα πλαστά δελτία ταυτότητας, οι κατά παραγγελία μάρτυρες, αποτελούν τα κομμάτια της υπόθεσης με το κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων σκληρών κακοποιών που «ξεδοντιάστηκε» από τους «Αδιάφθορούς» της ΕΛ.ΑΣ. Η δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr ξεδιπλώνει λεπτομέρειες για τη δράση της ομάδας των επίορκων αστυνομικών που «ξέπλεναν» Αλβανούς ποινικούς βαφτίζοντας τους Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μέσα από το διαβιβαστικό των 100 σελίδων που υπογράφει ο υποστράτηγος της υπηρεσίας «Εσωτερικών Υποθέσεων» Ηλίας Κοσσυβάκης, μία αστυνομικός διευθυντής, ένας αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ένας αστυνόμος Α’ και δυο αστυνόμοι Β , της δικογραφίας που αποτελείται από 8088 σελίδες και συμπεριλαμβάνει 115 ψηφιακούς δίσκους με καταγεγραμμένες συνομιλίες αποτυπώνεται όλη η ακτινογραφία της οργάνωσης που δρούσε από το 2013 αποκομίζοντας κέρδη που ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια ευρώ!

Η αρχή του τέλους

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δράση της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησε όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου «Στις 26 Ιανουαρίου 2021,προσήχθη στο τμήμα ασφαλείας Χαλανδρίου άνδρας ο οποιος επέδειξε ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας δελτίο ταυτότητας με αναγραφόμενα στοιχεία…, το οποίο είχε εκδοθεί 7 Φεβρουαρίου 2020 από το τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου. Από την δακτυλοσκοπική του εξέταση όμως προέκυψε, ότι πρόκειται για τον υπήκοο Αλβανίας… γεννηθέντα 26 Μαρτίου 1980 στην Αλβανία. Κατόπιν αυτού συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 242 για ψευδή βεβαίωση. Δεδομένου ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν υπηρεσία μας είχε διενεργήσει προκαταρκτικές εξετάσεις σχετικά με περιπτώσεις εκδόσεων ταυτοτήτων διαβατηρίων καθώς και άλλων δημοσίων εγγράφων σε αλλοδαπούς, προβήκαμε σε έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο εκδόθηκε η ανωτέρω ταυτότητα. Για τον λόγο αυτό, ενημερώθηκε ο εποπτεύων την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέας εΕφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Επιπλέον στις 25 Φεβρουαρίου 2021 περιήλθε στην υπηρεσία μας ανώνυμη και άνευ ημερομηνίας επιστολή – καταγγελία, η οποία περιείχε πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από τους…, οι οποίοι μαζί με το σχετικό δίκτυο που είχαν αναπτύξει σε αστυνομικές υπηρεσίες και δήμους, προέβαιναν συστηματικά στην κατά παραγγελία έκδοση δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Το χρηματικό όφελος που αποκομίζει οργάνωση για κάθε έκδοση, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα, ανερχόταν σε 30.000 € έως 35.000 €. Επιπρόσθετα στις 16 Απριλίου και 21 Ιουλίου 2021 περιήλθαν στην υπηρεσία μας νέες ανώνυμες επιστολές από άγνωστο αποστολέα, προφανώς όμως που επρόκειτο για τον ίδιο με το παραπάνω, καθώς σε συνέχεια αυτής περιέγραφαν με λεπτομέρειες στον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ανέφεραν ονοματεπώνυμα αστυνομικών και άλλων μελών που συμμετείχαν σε αυτή, τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν, ενώ περιέγραφαν και συγκεκριμένες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας, διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης. Επειδή τα άτομα που αναφερόταν στις καταγγελίες είχαν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για αδικήματα παρόμοια με τα καταγγελόμενα, ενώ επιπλέον κατονομάζονταν αστυνομικοί ως εμπλεκόμενοι και ο καταγγέλλων παρείχε σημαντικές λεπτομέρειες αναφορικά με την δράση τους, οι παραπάνω πληροφορίες κρίθηκαν βάσιμες και τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντος την υπηρεσία μας κ. Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε την συσχέτιση τους με την προκαταρτική εξέταση που ήδη διενεργούνταν. Από την πολύμηνη έρευνα της υπηρεσίας μας – άρσης απορρήτου επικοινωνιών εξετάσεις μαρτύρων, ειδικές ανακριτικές τεχνικές – προέκυψε ότι τουλάχιστον από το 2013 και έπειτα είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από έλληνες παλλινοστούντες πρώην χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους, η οποία είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση δελτίου ταυτότητας και διαβατηρίου της αλλοδαπούς. Με τις ενέργειές τους αυτές τα μέλη του κυκλώματος αποκόμιζαν ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, αποκτούσαν ταυτότητα έλληνα πολίτη, με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, όπως η ελευθερία κίνησης σε χώρες εντός και εκτός ζώνης Σένγκεν, διπλώματος οδήγησης, αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, έκδοση αριθμό φορολογικού μητρώου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίδρυαν η συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και γενικότερα παραπλανούσαν δημόσιες αρχές και υπηρεσίες.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Στις επόμενες γραμμές αναφέρεται ο τρόπος λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να εκδοθεί δελτίο ταυτότητας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί σε αστυνομική υπηρεσία, έχοντας μαζί του δύο φωτογραφίες, καθώς και έναν μάρτυρα της επιλογής του οποίος θα πιστοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντα. Στη συνέχεια ο αρμόδιος αστυνομικός αναζητεί αυτεπάγγελτα μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εθνικού δημοτολογίου, τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση αυτού – επώνυμο, όνομα, ονοματεπώνυμο πατέρα, ονοματεπώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, Αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια –. Αφού εντοπιστεί το δημοτολόγιο του αιτούντα, ακολούθως ο αστυνομικός, απευθύνει τρεις ερωτήσεις οι οποίες προκύπτουν τυχαία – μέσω αλγορίθμου – σχετικές με τα στοιχεία του δημοτολογίου του προκειμένου να προβεί στην τακτοποίηση του ατόμου και εφόσον απαντηθούν σωστά, εκτυπώνεται η αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, υπογράφεται από τον αιτούντα, τον μάρτυρα ταυτοπροσωπίας, τον εκδότη αστυνομικό και τον διοικητή της αστυνομικής υπηρεσίας. Βασική και απροσπέλαστη προϋπόθεση για την έκδοση δελτίου ταυτότητας αποτελεί, σύμφωνα με τα παραπάνω η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Για τον σκοπό αυτό κύριο μέλημα των διευθυντικών μελών της οργάνωσης, αποτελούσε η εύρεση, της κατάλληλης μερίδας δημοτολογίου ανα την χώρα, προκειμένου, να γίνει χρήση των στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει μερίδα, είτε να εγγραφεί νέο μέλος σε αυτήν. Όπως προέκυψε στον τρόπο δράσης, δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην οργάνωση για τον σκοπό αυτό, προμήθευαν με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά την οργάνωση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό επέλεγαν είτε μερίδες ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι ουδέποτε κατείχαν δελτίο ταυτότητας και πιο πολύ η πλειοψηφία των ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεως αυτών, ήταν καταχωρημένες στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών, ως εκ του νόμου προβλέπεται, είτε μερίδες ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι κατείχαν παλαιού τύπου δελτία ταυτότητας.

Επιπλέον η οργάνωση χορηγούσε στους πελάτες αντίγραφα πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να δείξει την αποτελεσματική δράση της. Ακολούθως οι διευθύνοντες την οργάνωση, από κοινού με τους αστυνομικούς – μέλη αυτής, διεκπεραιώνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας. Για την πραγμάτωση αυτής, η οργάνωση είχε καθοδηγήσει από πριν τον πελάτη προκειμένου να δηλώσει ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση, η οποία εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα του συγκεκριμένου τμήματος, ούτως ώστε να δικαιολογηθεί ο λόγος για τον οποίο αποτεινόταν σε αυτό, καθώς η εδαφική αρμοδιότητα του τόπου κατοικίας του πελάτη, είναι αυτή που ορίζει σε ποιο τμήμα ασφαλείας θα εκδοθεί ταυτότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι όλες οι δηλωθείσες διευθύνσεις στις οποίες αναζητήθηκαν η κατοχή των νέων ταυτοτήτων, ήταν άγνωστες, ενώ υπάρχουν πολλές διευθύνσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται, καθώς έχουν δηλωθεί σε πλήθος εκδόσεων.

Προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα, τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφαλή έκδοση των δελτίων ταυτότητας ή διαβατήριο, όπως για παράδειγμα το να έχει εκδοθεί τέτοιο από τον πραγματικό κάτοχο των στοιχείων ή ο τελευταίος να έχει επιστρέψει από το εξωτερικό ή να διώκεται, αστυνομικοί έκαναν έρευνα να τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής – βάσεις δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας police online με την τελευταία αναζήτηση, να λαμβάνει χώρα συνήθως λίγο πριν την έκδοση, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την τυπικά ορθή έκδοση της ταυτότητας και αποφεύγοντας παράλληλα την αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι αστυνομικοί είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν έχουν γίνει μεταβολές σε δελτία ταυτότητας, να τσεκάρουν αν συγκεκριμένα άτομα καταζητούνται ή αναζητούνται αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, αν υπάρχει σε βάρος τους οποιαδήποτε αναγγελία και εκκρεμότητες, αν εκκρεμούσαν σε εθνικό επίπεδο διωκτικά έγγραφα σε βάρος των ατόμων τα στοιχεία των οποίων θα χρησιμοποιούσε μελλοντικά η οργάνωση και τέλος, ο εκάστοτε αστυνομικός, είχε τη δυνατότητα να ελέγξει εάν το άτομο του οποίου τα στοιχεία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση ταυτότητας κατέχει οποιοδήποτε όχημα – αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα – και επιπλέον αν αυτό ήταν ασφαλισμένο.

Ο αρχηγός τα μελή και οι διάλογοι

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «ο αρχηγός της οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το έτος 2013, είχε αναπτύξει δίκτυο που αποτελούνταν από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, αστυνομικούς και δημόσιους υπαλλήλους, όπου ο καθένας ένεκα της επαγγελματικής του θέσης, είχε την κατάλληλη πρόσβαση και εξουσία ώστε να τροφοδοτεί την οργάνωση με πληροφορίες, έγγραφα καθώς και να παρακάμπτει διαδικασίες προκειμένου να πραγματωθεί ο σκοπός της. Ο ανωτέρω κατείχε διευθυντικό ρόλο, καθώς κάθε φορά ανάλογα με τις απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες που υπήρχαν για την έκδοση του δελτίου, απευθυνόταν στον κατάλληλο μέλος της οργάνωσης. Εκείνος αποφάσισε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε την δράση της οργάνωσης ειδικότερα, σε εκείνον απευθύνονταν, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, άτομα τα οποία ήθελε να αποκτήσουν δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Ακολούθως εκείνος ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη του πρότεινε τρόπους απόκτησης του εγγράφου καθώς και το κόστος που απαιτούνταν. Μετά τη συμφωνία ανέθετε σε κάποιο μέλος της οργάνωσης ή στρατολογούσε νέο να έχει τον ρόλο του μάρτυρα ταυτοπροσωπίας κατά την έκδοση. Ο αρχηγός, εντοπίζει τις κατάλληλες οικογενειακές μερίδες, μέσω δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι του χορηγούσαν το αντίστοιχο πιστοποιητικό, ενώ ανέθετε στους αστυνομικούς να εξακριβώσουν, μέσω αναζητήσεων στις βάσεις δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας, εάν υπήρχαν διωκτικά έγγραφα ή προϋπάρχουσα ταυτότητα με τα στοιχεία ταυτότητας τα οποία προορίζονταν για τον πελάτη. Δεδομένου ότι η εχεμύθεια αποτελούσε βασικό θεμέλιο της οργάνωσης, ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας, παρίστατο είτε άτομα του στενού συγγενικού η φιλικού του κύκλου, τα οποία είχαν ενταχθεί στην οργάνωση για τον σκοπό αυτό με στόχο να δυσχεράνει το έργο των διωκτικών αρχών ως προς την σύνδεση των περιπτώσεων, είτε άτομα τα οποία υποδεικνύει ο πελάτης είτε ακόμα και ο ίδιος.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του αρχηγού ναι υπάλληλο του ληξιαρχείου του Δήμου Αχαρνών. Ο διάλογος αυτός αφορά σε δύο περιπτώσεις αλλοδαπών για ταυτότητες που εκδόθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Αμπελοκήπων στις 22 και 28 Σεπτεμβρίου 2021 αντίστοιχα. Όπως προέκυψε από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, Ο αρχηγός συνομιλεί με την υπάλληλο και αναφέρουν τα εξής:
Υπάλληλος: κατάλαβα του… πήρα οικογενειακή.
Αρχηγός: ωραία.
Υπάλληλος: πότε θα το πάρεις;
Αρχηγός: μετά από μισή ώρα μπορώ; Γίνεται στις οκτώ;
Υπάλληλος: ναι ναι. Καλά. Εντάξει. Έγινε.

Η συνομιλία τον Αλβανο

Σε ένα άλλο σημείο από της παρακολούθησης των αστυνομικών ο αρχηγός όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δέχεται τηλεφώνημα από έναν αλβανό ιππικό γεννηθέντα το 1984 ο οποίος ήταν κάτοχος δελτίου ταυτότητας με ονοματεπώνυμο… και του ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «πες του, άμα μου έχει συμβεί ζημιά στα χαρτιά τα δικά μου, θα του γ@@@την μάνα πες του, όπως στο λέω»

200 περιπτώσεις

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις περιπτώσεις όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό από την έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ «προέκυψαν συνολικά 200 περιπτώσεις, οι οποίες προήλθαν από την δράση της προαναφερόμενης εγκληματικής οργάνωσης. Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω:

Στη σελίδα 65 του διαβιβαστικού των 100 σελίδων, αναφέρεται ότι στις 11 Ιανουαρίου 2019 το τμήμα ασφαλείας Βύρωνα, ενημερώθηκε από την Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι λίγες ημέρες πριν την τρία 31 Δεκεμβρίου 2018 ο… συνελήφθη στην Ολλανδία στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Όπως προέκυψε από την δακτυλοσκόπηση του, είχε καταχωρηθεί από τις αρχές Γερμανίας και Τσεχίας, ως υπήκοος Αλβανίας με τα στοιχεία… γεννηθείς το 1977 στην πόλη Βλόρε Αλβανίας. Έπειτα από την αλληλογραφία με την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και την αντιπαραβολή τόσο των δακτυλικών αποτυπωμάτων όσο και φωτογραφιών, προέκυψε ότι ο κάτοχος του δελτίου ταυτότητας, ταυτίζεται με τον ανωτέρω υπήκοο Αλβανίας. Κατά την σύλληψη του από τις ολλανδικές αρχές, εκκρεμούσαν σε βάρος του στην χώρα μας: ένταλμα σύλληψης 26 Μαΐου 2016, ενταλμα σύλληψης του 29ου ανακριτή τακτικού τμήματος πρωτοδικείου Αθηνών για σύσταση και συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών. Την από 2 Ιουνίου 2017 απόφαση του Τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών την από 20 Απριλίου 2018 απόφαση του πενταμελούς εφετείου Αθηνών. Για τα ανωτέρω εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη από τις ολλανδικές αρχές. Όπως προκύπτει από το αρχείο της υπηρεσίας μας ο συγκεκριμένος διώκεται σήμερα με ένταλμα σύλληψης καθώς και με απόφαση μονομελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών με ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματική ποινή η 51 χιλιάδες ευρώ για διακίνηση ναρκωτικών.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα