Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο κοντά στην κατάπαυση του πυρός είναι οι δύο πλευρές – Τι λένε Τσαβούσογλου και Καλίν

500

zele_putin_tsavousoglou_malin_2xr

Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα, λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν –  Τους χωρίζει ακόμα το Ντονμπάς και η Κριμαία, λέει ο σύμβουλος του Ερντογάν – Να μεγιστοποιήσουν το ρόλο τους ως μεσολαβητών επιχειρούν οι Τούρκοι

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας βλέπει η τουρκική πλευρά, που έχει εμπλακεί ως διαμεσολαβητής στη σύρραξη μεσω της συνάντησης Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια και επιχειρεί τώρα να μεγιστοποιήσει τον ρόλο της  προωθώντας μία συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι σε τουρκικό έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα, ενώ ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε ότι είναι η μοίρα της Κριμαίας και του Ντονμπάς – περιοχές που η Ρωσία θέλει να «αρπάξει» από την Ουκρανία – που δεν επιτρέπουν προς το παρόν μία συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι, που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

Με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, ο τούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν στις θέσεις τους ως προς τέσσερα βασικά σημεία και ανέφερε την απαίτηση της Μόσχας από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, την αποστρατιωτικοποίηση, αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «αποναζιστικοποίηση» και την προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση απορρίπτουν αυτές τις αναφορές του Κρεμλίνου στους «νεο-Ναζί» ως αβάσιμη προπαγάνδα. Το αφήγημα της Μόσχας αφορά την δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της Ουκρανίας. Ο σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε ότι τέτοιες αναφορές είναι προσβλητικές για το Κίεβο.

Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι μία διαρκής κατάπαυση του πυρός θα μπορέσει να επιτευχθεί έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πούτιν. Αλλά πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «θεωρεί» ότι οι θέσεις επί στρατηγικών θεμάτων όπως η Κριμαία και το Ντονμπάς δεν έχουν προσεγγίσει αρκετά για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα