Ποιός ηταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου ;

του Γιώργου Τσιάκα

219

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος | Έθνος

Εχθές το πρωί πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος και Δούκας του Εδιμβούργου σε ηλικία 99 ετών, στο Κάστρο του Windsor, όπως ανακοίνωσε το BBC.

Ανήμερα του θανάτου, οι σημαίες στο Ηνωμένο Βασίλειο πνέουν μεσίστιες, ενώ το πένθος της βασιλικής οικογένειας και του προσωπικού του παλατιού θα διαρκέσει 30 μέρες.

 Αύριο Σάββατο, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα σηματοδοτήσουν το θάνατο του Φίλιππου με χαιρετισμό Death Gun. Μονάδες πυροβολικού στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ, το Μπέλφαστ και το Γιβραλτάρ, καθώς και πλοία του πολεμικού ναυτικού, θα πυροβολήσουν με τα όπλα τους 41 φορές.

 Παρόλο που η κηδεία του γίνεται δημόσια δαπάνη και η τελετή περιλαμβάνει στρατιωτική πομπή και κανονιοβολισμό από το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, εκείνος σύμφωνα με τη “Mirror”  είχε επιλέξει μια διακριτική κηδεία στρατιωτικού τύπου, παρουσία της οικογένειας, φίλων και των ηγετών της Κοινοπολιτείας. Είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί όχι στο Westminster Hall ή την εκκλησία του St James, αλλά στους κήπους Frogmore, στο χώρο του κάστρου του Windsor.

 Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, ενώ είχε εισαχθεί το Φεβρουάριο στο νοσοκομείο King Edward VII στο Λονδίνο λόγω λοίμωξης και το Μάρτιο για να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς.

 «Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης Βασίλισσα, ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί, στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ. 

«Ήταν πολύ απλά, η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια», είχε δηλώσει η Βασίλισσα Ελισάβετ στο δείπνο για τη χρυσή επέτειο του γάμου τους, το 1997.

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ Χάρι και Μέγκαν ανέφεραν «αναπαύσου εν ειρήνη Αυτού Υψηλότητα Δούκα του Εδιμβούργου.»   

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον έξω από την Downing Street δήλωσε «θυμόμαστε τον δούκα για την ισχυρή του υποστήριξη προς τη μεγαλειότητά της, τη Βασίλισσα, όχι μόνο ως βασιλικού συζύγου στο πλευρό της κάθε μέρα, αλλά ως δύναμης και στηρίγματος για περισσότερο από 70 χρόνια. Κέρδισε την αγάπη των γενεών εδώ στην Αγγλία, σε ολόκληρη την κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο. Οι σκέψεις του έθνους μας σήμερα πρέπει να στραφούν προς τη μεγαλειότητά της, προς την οικογένειά της.»   

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε «τις δεκαετίες αφοσίωσης στο λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, την Κοινοπολιτεία και την οικογένειά του.» 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε «θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπαθεια προς την Αυτού Μεγαλειότητα, τη Βασίλισσα, τη Βασιλική οικογένεια και τους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αυτήν την πολύ θλιβερή μέρα.» 

Επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη της» για το θάνατο του πρίγκιπα.   

Ο γενικός διεθυντής του παγκόσμιου ταμείου άγριας ζωής Marco Lambertini δήλωσε στο CNN «είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για τον οργανισμό. Ο πρίγκιπας Φίλιππος βοήθησε στη δημιουργία του WWF πρίν από 60 χρόνια, τον Απρίλιο του 1961.»

Η Sally Bedell Smith, η οποία έχει γράψει βιβλιογραφίες για τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Κάρολο τόνισε στο CNN «είχε πραγματικά ανεξάρτητο μυαλό και ήταν εκσυγχρονιστής. Ήταν το πρώτο άτομο στη βασιλική οικογένεια που χρησιμοποίησε τηλέφωνο, τηλεόραση και υπολογιστή για να γράψει τα mail του.» 

Ο Φίλιππος, ήταν σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ για 73 χρόνια και μαζί της απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον πρίγκιπα Κάρολο το 1948 διάδοχο του θρόνου και την πριγκίπισσα Άννα το 1950, πριν γίνει ακόμα βασίλισσα και ενώ είχε το επίθετο του συζύγου της, Δούκισα του Εδιμβούργου και μετέπειτα τους πρίγκιπες Ανδρέα και Εδουάρδο. Είχε επίσης οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.                                                                                               

Γεννήθηκε στις 10/6/1921 στην Κέρκυρα, στη βίλα ‘Mon Repos‘, όπου είχε εγκατασταθεί η οκταμελής οικογένεια του μετά το θάνατο του Βασιλιά Γεωργίου του Α’ στις 18/3/1913. Ήταν το νεότερο μέλος και μοναχογιός, της οικογένειας του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της Πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ.

Το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε το χέρι της Ελισάβετ από το Βασιλιά. Αρραβωνιάστηκαν στις 10/7 του 1947 και παντρεύτηκαν στις 21/11 του ίδιου χρόνου. Την παραμονή ο Βασιλιάς Γεώργιος απέδωσε στον Φίλιππο βασιλικές τιμές, χορηγόντας του τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου και Βαρώνο του Γκρίνουϊτς.

Η τελετή μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από το BBC, σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. 

 Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Τελείωσε τη καριέρα του με το βαθμό του αντιπλοιάρχου, όταν η Ελισάβετ έγινε Βασίλισσα το 1952, ενώ το 1957 τον έχρισε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Αποσύρθηκε από τα επίσημα βασιλικά του καθήκοντα τον Αύγουστο του 2017, σε ηλικία 95 ετών. Έως τότε είχε παρευρεθεί σε 22.219 υποχρεώσεις, έκανε 5.496 ομιλίες και έγραψε 14 βιβλία.

Ήταν επικεφαλής σε πάνω από 780 φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρυτής του “The Duke of Edinburghs Award”, ο οποίος στηρίζει τα νέα παιδιά, τις τέχνες και τις επιστήμες.

 Πηγές Πληροφοριών: BBC, CNN, andro, news247