Πασχαλινό τραπέζι: Τα απαγορευμένα μεζεδάκια για τον σκύλο

593

Το πασχαλινό τραπέζι με το ευωδιαστό φαγητό είναι πειρασμός, τόσο για εμάς όσο και για τον σκύλο.

Και είναι ακατανίκητος.

Γι’ αυτό, εκείνος (ο σκυλάκος) θα κάνει τα πάντα για να τον κεράσετε ένα γευστικό έδεσμα. Θα πάρει το ύφος -όλο ικεσία- του δυστυχισμένου και πεινασμένου, ή ακόμη μπορεί να αρχίζει να γαβγίζει, ή να κλαψουρίζει.

Πριν, όμως, σας πείσει να του προσφέρετε έναν λαχταριστό μεζέ, σκεφτείτε ότι αυτές οι τροφές μπορεί να βλάψουν την υγεία του.

«Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε τον σκύλο μας μαζί μας στο τραπέζι και μας βλέπει να τρώμε, ενώ μυρίζει όλα αυτά τα φαγητά, είναι λογικό να θέλει να του δώσουμε κάτι. Και προσπαθεί με κάθε τρόπο, είτε κλαίγοντας, είτε γαβγίζοντας, να μας κάνει να υποκύψουμε, δίνοντάς του μια λιχουδιά.

Έτσι, πολλοί κατοικιδιογονείς, επειδή τα λυπούνται ή επειδή θέλουν να τα ηρεμήσουν, μπορεί να δώσουν στα σκυλάκια τους μεζεδάκια που υπάρχουν στο πασχαλινό τραπέζι.

Ωστόσο, πολλά από αυτά μπορεί να είναι βλαβερά, ή και επικίνδυνα, για τους μικρούς μας φίλους», προειδοποιεί η κτηνίατρος, Dr Νικολέτα Σερέτη.

Οι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον σκύλο μας

Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να μην ικανοποιήσετε τη λαιμαργία του σκυλάκου σας, έτσι ώστε να προστατεύσετε την υγεία του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυρία Σερέτη, οι τροφές που δεν πρέπει να του δώσουμε είναι:

1. Κόκκαλα από το αρνί/κατσίκι

Παρόλο που έχει τονιστεί πολλές φορές πως τα κόκκαλα είναι απαγορευμένα για τα κατοικίδια, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλου επιμένουν να τα δίνουν, καθώς θεωρούν ότι είναι στη φύση του σκύλου να τα τρώει.

Τα κόκκαλα μπορεί να προκαλέσουν πολυάριθμα προβλήματα στον σκύλο μας.

Καθώς ο σκύλος μασάει το κόκκαλο, προκειμένου να το καταπιεί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσει κάποιο δόντι.

Τα μικρότερα κομμάτια που προκύπτουν είναι, συνήθως, μυτερά και μπορεί να τραυματίσουν τη στοματική κοιλότητα του ζώου.

Επίσης, τα αιχμηρά αυτά κομμάτια που προκύπτουν από το κόκκαλο είναι δυνατόν να τρυπήσουν, τόσο τον οισοφάγο του σκύλου μας, όσο και το έντερό του, με δυσάρεστες συνέπειες για το κατοικίδιό μας, όπως είναι η περιτονίτιδα, στην τελευταία περίπτωση.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα κόκκαλα, αυτά μπορεί να προκαλέσουν έμφραξη σε διάφορα σημεία του εντέρου, αλλά και στον οισοφάγο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος από κόκκαλο που έχει προκαλέσει έμφραξη σε κάποιο σημείο του πεπτικού συστήματος του ζώου. Μια κατάσταση που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή των μικρών μας φίλων.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr