Αρχική Media Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος: «Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα»

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος: «Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα»

581

Στόχος του φετινού μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος είναι η ευαισθητοποίηση των καπνοκαλλιεργητών για τις εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής καλλιεργειών και εμπορίας του εδάφους με έτερες βιώσιμες, θρεπτικές καλλιέργειες

*Γράφει η δρ. Μάτα Τσικρικά, Πνευμονολόγος στο ΣΩΤΗΡΙΑ, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Γραμματέας της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

 

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατά την οποία παραθέτονται σημαντικά δεδομένα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Φέτος, το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος είναι «Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα», απότοκο των οικονομικό-κοινωνικών ανισοτήτων και του φαινομένου της επισιτιστικής κρίσης που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τους συνεργαζόμενους οργανισμούς Υγείας, στόχος του φετινού μηνύματος είναι η ευαισθητοποίηση των καπνοκαλλιεργητών για τις εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής καλλιεργειών και εμπορίας του εδάφους με έτερες βιώσιμες, θρεπτικές καλλιέργειες και όχι με καπνό. Επισημαίνεται ότι, κατά την καλλιέργεια του καπνού, απαιτούνται χρήσεις φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία δύναται να επιφέρουν υποβάθμιση του υπεδάφους, αλλά και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη, είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων, καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα.

Αδήριτη ανάγκη, να κατανοηθεί από τους νεότερους ότι ο εθισμός στη νικοτίνη σε μικρή ηλικία και πριν την εγκατάσταση της πλήρους συνειδητοποίησης και απόκτησης γνώσης για την καταστροφική της επίδραση δεν την καθιστά μόνο επικίνδυνη ως ουσία, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και επίπονη η διαδικασία απεξάρτησης και διακοπής της στη μετέπειτα ζωή.

Η κινητοποίηση όλων μας, και κυρίως των επαγγελματιών υγείας, μέσω της ορθής πληροφόρησης για τις βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι καίριας σημασίας και άμεσης υγειονομικής και περιβαλλοντικής προτεραιότητας.
Επιπρόσθετα, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις παγκοσμίως αποτελεί ο έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης του καπνού, συμπεριλαμβανομένων της διαφήμισης, της προώθησης, της επιχορήγησης, της φορολόγησης, καθώς και του αντίκτυπου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καπνικά προϊόντα.

Είναι σημαντικό, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, να κατανοήσουμε όλοι ότι το κάπνισμα είναι εδώ και έναν αιώνα μια πανδημική κρίση που κοστίζει ακριβά ανθρώπινες ζωές, επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας, αλλά παράλληλα αφήνει και ένα δυσμενές μετρήσιμο αποτύπωμα στη φύση.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com