Ουκρανία: Υποσχέσεις για τα τρόφιμα και απειλές για τα δυτικά όπλα από Πούτιν

373

vladimir_putin_serious_art

Θετικό μήνυμα για την επισιτιστική κρίση και δυσάρεστο για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης  των συγκρούσεων από τη χθεσινή τηλεφωνική διάσκεψη ανάμεσα σε Πούτιν, Μακρόν και Σολτς – Σκληρές μάχες στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο της Ουκρανίας

Ένα θετικό για την επισιτιστική κρίση και ένα δυσάρεστο για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων, μήνυμα έβγαλε η χθεσινή τηλεφωνική διάσκεψη ανάμεσα στο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς, την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα στο ανατολικό μέτωπο, όπου η Ρωσία σημειώνει κάποια εδαφικά κέρδη, αλλά και τα νότια της Ουκρανίας, με το Κίεβο πάντως να αποκλείει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, εάν οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν από τη χώρα.

Η καμπή του πολέμου, μετά από σχεδόν 100 μέρες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι κρίσιμη και πολλοί είδαν την επαφή ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με την ελπίδα ότι μπορεί να ξεκινήσει μία πραγματική συνεννόηση για την εξεύρεση μίας λύσης.

Το θετικό από την 80λεπτη συζήτηση είναι ότι ο Πούτιν δεσμεύτηκε να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, όπου παραμένουν μπλοκαρισμένοι 22 με 25 εκατομμύρια τόνοι τέτοιων προϊόντων. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο αμέσως μετά τη συνομιλία «η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση επιλογών για τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας». Ταυτόχρονα ο Πούτιν επισήμανε στους Μακρόν και Σολτς ότι τα προβλήματα στην επισιτιστική αλυσίδα, που απειλούν με τεράστια κρίση χώρες του τρίτου κόσμου και όχι μόνο, προκλήθηκαν από «μια λανθασμένη οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική των δυτικών χωρών, καθώς και από τις αντιρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από αυτές τις χώρες». Ωστόσο, αν και συνέδεσε τα δύο θέματα (εξαγωγές σιτηρών – κυρώσεις), δεν επανέλαβε την προ ημερών αξίωση της Μόσχας για άρση των μέτρων κατά της χώρας του προκειμένου να άρει και κείνος τον αποκλεισμό των λιμανιών. Ή τουλάχιστον φαίνεται αυτή την ώρα ότι δεν υπήρξε κάποιο αντάλλαγμα από μέρους του Παρισιού και του Βερολίνου γι’ αυτή την κίνηση της Μόσχας.

Το δυσάρεστο στη συνομιλία των Πούτιν – Μακρόν – Σολτς αφορούσε στη σαφή προειδοποίηση, εν είδει και ευθείας απειλής από τον Ρώσο πρόεδρο για τις παραδόσεις όπλων από δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επικίνδυνο το γεγονός ότι το Κίεβο εξοπλίζεται διαρκώς από τη Δύση, διαμηνύοντας υπάρχει έτσι το ενδεχόμενο για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Μόσχα ανησυχεί για το ότι η Ουκρανία προμηθεύεται πλέον όπλα μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον δεν κρύβει πως υπολογίζει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό, ακόμα και τους κινδύνους κλιμάκωσης, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να θέσουν γεωγραφικούς περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων από τους Ουκρανούς.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα