Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή σύνοδος κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

415

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο ότι «ο ανταγωνισμός των δύο χωρών δεν πρέπει να μεταμορφωθεί σε σύγκρουση –  Ότι χρειάζεται υγιής και σταθερή σχέση των δύο χωρών για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις, υπογράμμισε ο Κινέζος ομόλογός του

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, ολοκλήρωσαν την ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην οποία πήραν μέρος στις 12:24 (ώρα Πεκίνου· 06:24 ώρα Ελλάδας), μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης πριν από λίγο.

O αμερικανόw πρόεδρο να επισήμανε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο ανταγωνισμός των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα εκτραπεί σε «σύγκρουση» και τον κινέζο ομόλογό του να καλεί σε καλύτερη «επικοινωνία» των δυο πλευρών.

Ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «ο ανταγωνισμός των δύο χωρών δεν πρέπει να μεταμορφωθεί σε σύγκρουση, εσκεμμένη ή όχι» και ότι οι δύο ηγέτες έχουν καθήκον να το εγγυηθούν. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους», έκρινε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ, καλώντας σε «ειρηνική συνύπαρξη».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν αρχικά κάποια θερμά λόγια, με τον κινέζο ηγέτη να δηλώνει ευτυχής που ξαναβλέπει τον αμερικανό πρόεδρο, που χαρακτήρισε παλιό φίλο, και με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να εκφράζει την ελπίδα του πως την επόμενη φορά οι αρχηγοί των δύο κρατών θα τα πουν πρόσωπο με πρόσωπο. «Ίσως θα έπρεπε να αρχίσω πιο επίσημα, αν κι εσύ κι εγώ δεν ήμασταν ποτέ τόσο τυπολάτρες μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.

Επαναλαμβάνοντας γνωστές θέσεις του, ο κ. Σι υπογράμμισε πως χρειάζεται υγιής και σταθερή σχέση των δύο χωρών για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η πανδημία του νέου κορονοϊού, ενώ εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα πως οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να καθοδηγήσουν τη διμερή σχέση σε θετική κατεύθυνση. «Είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί σου», διαβεβαίωσε.