Πολυτεχνείο: Οι εκδηλώσεις για την 48η επέτειο από την εξέγερση και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας

237

polytexneio-5

Στον χώρο βρίσκονται οι φοιτητικοί σύλλογοι – Ποιες σχολές θα παραμείνουν κλειστές – Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία

Με αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε χθες, ο τριήμερος εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου που θα κορυφωθεί αύριο, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για τον εορτασμό της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί άνοιξαν χθες οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Στουρνάρη για την 48η Επέτειο του Πολυτεχνείου. Ήδη στο χώρο του ιδρύματος βρίσκονται φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ το ίδρυμα θα μείνει ανοιχτό μέχρι την Τετάρτη για όσους θέλουν να αποτίνουν φόρο τιμής.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ στη συνεδρίασή της ασχολήθηκε με την προετοιμασία του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου, αναφέροντας «αυτής της μεγαλειώδους στιγμής της νέας Ελληνικής ιστορίας που φωτίζει και εμπνέει τον Ελληνικό λαό και τη νεολαία. Ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου έχει ξεχωριστή σημασία για το ΕΜΠ, αποτελεί μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας και στοιχείο περηφάνειας για το Ίδρυμά μας. Οι ιδιαιτερότητες της περιόδου δεν παραγνωρίζονται. H Επιτροπή Εορτασμού με κοινωνικούς φορείς, η οποία έχει και την ευθύνη του εορτασμού, θα προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα το μήνυμα του εορτασμού στις σημερινές συνθήκες και θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για τον υγειονομικά ασφαλή εορτασμό με τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας».

Ειδικότερα με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγεία από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του Ιδρύματος, και τα κτήρια του συγκροτήματος , στην Πατησίων, θα είναι κλειστά. Η κεντρική πύλη του ιστορικού χώρου στην Πατησίων, θα ανοίγει στις 9 το πρωί και θα κλείνει στις 8 το βράδυ ή νωρίτερα, αν κριθεί σκόπιμο από την Επιτροπή Εορτασμού, για την ασφάλεια του Συγκροτήματος. Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, θα ανοίξει στις 9 το πρωί και θα κλείσει στη 1 το μεσημέρι, για να πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Η Σύγκλητος, θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση, από χθες Δευτέρα στις 9:30 το πρωί μέχρι και την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στις 8 το πρωί, ώστε να εξασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η απαρτία και να είναι δυνατή η λήψη απόφασης ,με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό έργο (μαθήματα και εργαστήρια) σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών από χθες έως και και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, προκειμένου τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον 3ήμερο εορτασμό για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.).

Επισημαίνεται ότι οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα Τρίτη . Η Τετάρτη 17 Νοεμβρίου είναι αργία.

Κλειστό θα παραμείνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από σήμερα το απόγευμα εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, όλες οι ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες θα σταματήσουν και θα κλείσουν τα κτήρια της πανεπιστημιούπολης από σήμερα Τρίτη μετά τις 19.00 έως την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στις 6.00. Παράλληλα, από το απόγευμα της Τρίτης έως το πρωί της Παρασκευής, δεν θα επιτρέπεται ούτε η διέλευση, ούτε η στάθμευση οχημάτων στους χώρους εντός της Πανεπιστημιούπολης

Κλειστό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το συγκρότημα του Κεντρικού Κτηρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα παραμείνει κλειστό έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021. Όλα τα μαθήματα των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών αναβάλλονται κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Κλειστό και το Πάντειο

Από χθες έως και Τετάρτη 17 Νοεμβρίου δεν θα διεξαχθούν μαθήματα και δεν θα λειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες.

Κλειστό από χθες το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Από χθες όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου θα παραμείνουν κλειστά, λόγω συμμετοχής στον εορτασμό για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η εγκύκλιος για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία

Ενόψει της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο

Ειδικότερα, για το σχολικό έτος 2021-2022 η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

1. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Προτείνεται οι εκδηλώσεις να πραγματοποιηθούν ανά τμήμα.

2.
 Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.

3.
 Με ευθύνη του Διευθυντή- Προϊστάμενου και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

4.
 Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κλπ).