Οι πολιτικές παρουσίες στην κηδεία του τέως βασιλιά – Ποιοι «γαλάζιοι» θα πάνε

341

konstantinos_kideia_mk

Το «ελευθέρας» από Μητσοτάκη, η αντίδραση Σαμαρά… και οι παρουσίες εκ δεξιών

Με τις προετοιμασίες για την εξόδιο ακολουθία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου σε πλήρη εξέλιξη, αρκετή κουβέντα έχει ξεκινήσει και για το ποιοι πολιτικοί θα δώσουν το «παρών» στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας. Θα πρόκειται για μια τελετή, η οποία, αν μη τι άλλο, θα έχει και αρκετό κόσμο έξω από την εκκλησία, καθώς στην Αθήνα θα φτάσουν αρκετοί πολίτες και από την επαρχία.

Όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει «ελευθέρας» σε όποιους βουλευτές θελήσουν να δώσουν το «παρών» για δικούς τους λόγους στην τελετή να το πράξουν, από τη στιγμή που πρόκειται για μια ιδιωτική τελετή. Βεβαίως, χθες προκάλεσε αίσθηση η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με μια «χειρουργική» δήλωση κατέστησε ευκρινή τη διαφοροποίησή του ως προς την αντιμετώπιση του τέως βασιλιά ως ιδιώτη.

«Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες. Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σήκωσε το γάντι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την άποψη του κ. Σαμαρά και… η ζωή συνεχίζεται. Θεωρείται, πάντως, αρκετά δύσκολο ο κ. Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός, να δώσει το παρών στη Μητρόπολη.

Οι γαλάζιοι βουλευτές

Το θέμα της παρουσίας στην κηδεία, πάντως, είναι ένα από αυτά που συζητούν μεταξύ τους οι βουλευτές της ΝΔ. Κάποιοι διατηρούσαν επαφή με την οικογένεια του τέως Βασιλιά και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ άλλοι προέρχονται από νομούς που είχαν ισχυρό βασιλικό στοιχείο. Οι εκτιμήσεις, πάντως, ότι «δεκάδες βουλευτές θα δώσουν το παρών» δεν δικαιώνονται ως αυτή την ώρα. Παράλληλα, δεν αναμένεται να υπάρξουν και άλλοι υπουργοί στη Μητρόπολη, πέραν της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη που θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Στη Μητρόπολη θα βρεθούν σίγουρα η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά, ενώ χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης αποκάλυψε ότι θα δώσει το παρών στην τελετή (Open).

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα