Οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο εκθέτουν τη «γελοία» στάση του απέναντι στις επιστροφές αρχαιοτήτων, λέει βουλευτής

269

british_museum

Ο νόμος του 1963 που εμποδίζει την επιστροφή αρχαιοτήτων όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να αλλάξει, τονίζει η βουλευτής των Εργατικών

Το σκάνδαλο των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο εκθέτει την «προσβλητικά γελοία» στάση άρνησης που τηρεί η διοίκησή του σε ό,τι αφορά την πιθανή επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, δήλωσε η Βρετανίδα βουλευτής Μπελ Ριμπέιρο-Άντι.

Η βουλευτής των Εργατικών, που είναι επικεφαλής μια κοινοβουλευτικής ομάδας υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων σε αφρικανικές χώρες για τα αποικιοκρατικά εγκλήματα της Βρετανίας εις βάρος τους, θεωρεί ότι ο νόμος του 1963 που εμποδίζει την επιστροφή αρχαιοτήτων όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα ή τα χάλκινα τεχνουργήματα του Μπενίν πρέπει να αλλάξει.

«Μία από τις πιο προσβλητικές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν (για την άρνηση της επιστροφής των αρχαιοτήτων) είναι ότι είτε οι άλλες χώρες στις οποίες ανήκουν αυτά τα αντικείμενα δεν θα μπορούσαν να τα φροντίσουν, είτε ότι θα μπορούσαν να κλαπούν εάν επιστρέφονταν. Στη χώρα μας όμως υπάρχουν κάποιοι που τα βάζουν σε αγγελίες στο eBay», αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής.

«Αυτό που το κάνει χειρότερο είναι η χαλαρή στάση (του Βρετανικού Μουσείου) σχετικά με την κλοπή αρχαιοτήτων άλλων λαών, Δεν έχουν μπει καν στον κόπο να αξιολογήσουν την κατάσταση, να μάθουν τι ακριβώς έχει κλαπεί», προσθέτει η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή υπέβαλε την παραίτησή του ο Χάρτβιγκ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αποδεχόμενος μερίδιο της ευθύνησης για λάθος χειρισμούς στην υπόθεση κλοπής σχεδόν 2.000 αρχαίων αντικειμένων.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και σημερινός πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε πριν από μερικές μέρες στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν έχουν καταγραφεί σωστά όλες οι συλλογές του, κάτι που, όπως εξήγησε, συμβαίνει σε μεγάλα μουσεία που έχουν συγκεντρώσει τα εκθέματά τους σε διάστημα εκατοντάδων ετών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα κλεμμένα αντικείμενα. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για περίπου 2.000», σημείωσε ο Όσμπορν, «αλλά πρέπει να πω πως αυτός είναι ένας προκαταρκτικός αριθμός και συνεχίζουμε την έρευνα». «Ήδη έχουμε ανακτήσει κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα», υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποια είναι αυτά ή πώς ανακτήθηκαν.

Με πληροφορίες από Guardian, BBC