Ο «Τσιόδρας της Σουηδίας» αναλαμβάνει την ευθύνη για την πορεία του κορωνοϊού

253

Για πρώτη φορά ο Άντερς Τέγκνελ παραδέχτηκε τα λάθη της σουηδικής κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της σουηδικής ομάδας και υποστήριξε την χαλαρή στρατηγική της χώρας του στην αντιμετώπιση του ιού δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι τα πράγματα θα μπορούσα να πάνε πολύ καλύτερα.

Ο Άντερς Τέγκνελ μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο παραδέχτηκε ότι πολλοί Σουηδοί έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό και σε αυτό ίσως ευθύνεται η χαλαρή αντιμετώπιση της κρίσης.

«Αν ερχόμασταν ξανά αντιμέτωποι με την ίδια ασθένεια και ξέραμε γι’ αυτήν ό,τι ακριβώς ξέρουμε τώρα, νομίζω πως θα καταλήγαμε κάπου ενδιάμεσα, ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και σε αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Σουηδός επιστήμονας είχε υποστηρίξει θερμά τη στρατηγική που ακολούθησε η χώρα του στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θεωρούσε ότι το στο τέλος της κρίσης το αποτέλεσμα θα τον δικαιώσει. Κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Η συγκεκριμένη στρατηγική δέχθηκε πολλές επικρίσεις τόσο από την διεθνή κοινότητα, όσο και από την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να διοριστεί επιτροπή που θα διερευνήσει την ορθότητα της επιδημιολογικής στρατηγικής της χώρας.

Ο Τέγκνελ δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «είναι αρκετά προφανές πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι έχουμε κάνει στη Σουηδία. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κλείσουμε, ώστε να προλάβουμε καλύτερα την εξάπλωση του ιού».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, επειδή σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν ξαφνικό lockdown, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια μέτρα «δούλεψαν» καλύτερα.