Νίκος Παππάς: Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο με 178 ψήφους για την υπόθεση «ΣΥΡΙΖΑ Channel»

660

Νίκος Παππάς - Newsbeast

Το δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή έδειξε η ευρύτερη πλειοψηφία της Βουλής στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του ΣΥΡΙΖΑ channel.

Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν του κ. Παππά ψήφισαν 178 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, καταψήφισαν τα μέλη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» ενώ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 απείχαν από την διαδικασία.

Από το αποτέλεσμα φαίνεται πως ένα ψηφοδέλτιο πιθανότατα από ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ κρίθηκε άκυρο ενώ μια ακόμα ψήφος κατευθύνθηκε υπέρ της μη παραπομπής του κ Παππά. Να σημειωθεί ότι πηγές της ΝΔ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τόνιζαν πως «αναζητήστε άλλου διαρροές», δείχνοντας προς το Κίνημα Αλλαγής.

Από την πλευρά τους πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι οι διαρροές προέρχονται απο το στρατόπεδο της ΝΔ. «Για διαρροές κοιτάξτε προς την Καραμανλική πτέρυγα» αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «ο κ. Τσίπρας άλλωστε έπλεξε σήμερα το εγκώμιο του κ Καραμανλή».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως «Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του σε όλα τα μείζονα που απειλούν τους πολίτες και να υπηρετήσει τις απαιτήσεις της διαπλοκής, όπως φαίνεται δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές του» ενώ ο κ. Παππάς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε: «Η Ν.Δ. ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και, μάλιστα, με διαρροές. Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματικής της σκοπιμότητας. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε οι βουλευτές της πλειοψηφίας υπογράμμισαν τα ευρήματα της έρευνας που αποδεικνύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγήσει τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, να ποδηγετήσει τα ΜΜΕ και να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας.

Παράλληλα κάλεσαν τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά να δώσει πειστικές απαντήσεις για το περιεχόμενο των sms που αντάλλασε με τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα σε μια περίοδο που ο ίδιος ήταν αρμόδιος για την θεσμική θωράκιση του διαγωνισμού και ο γνωστός εργολάβος υποψήφιος καναλάρχης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο κ. Νίκος Παππάς επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την βαρύτητα του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και εστίασαν στο γεγονός ότι το τελικό πόρισμα δεν συμπεριέλαβε το κακούργημα της δωροληψίας καθώς δεν προέκυψαν επαρκείς αποδείξεις.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καλύπτοντας πλήρως τον πρώην υπουργό του καθώς υποστήριξε ότι οι Νίκος Παππας και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τα δύο πρόσωπα που ήδη έχουν παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούν παράσημο για την παράταξή του.

Πέραν αυτών ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε υπέρ των εμβολίων ως ελεύθερη επιλογή των πολιτών και όχι ως υποχρεωτική συνθήκη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Εμείς με την ίδια στεντόρεια φωνή θα λέμε ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός αλλά πρέπει να είναι και επιλογή ελεύθερης βούλησης. Οι απειλές είναι πρακτικές που ανήκουν σε άλλο πλαίσιο σκέψης και όχι σε Δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την διαφωνία του για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και αφορούν τους αρνητές των εμβολίων.

Επιχειρώντας δε να ανακατέψει περισσότερο το θολό τοπίο που επικρατεί στις τάξεις των αντιεμβολιαστων επισήμανε προς την κυβέρνηση πως στις εκλογές δεν θα αντιμετωπίσει μόνο την μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους και τους νέους αλλά και «τις κυνηγημένες από το καθεστώς σας μειοψηφίες».

Παράλληλα είπε πως «αισθάνομαι ότι είναι ημέρα κατάντιας για το κοινοβούλιο και την Δημοκρατία. Ημέρα ντροπής για την κυβέρνηση που απουσιάζει, για την πλειοψηφία και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που απουσιάζει. Για έναν πρωθυπουργό που έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, τις προσωπικές επιθέσεις και την δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων».

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε προς τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν δέχομαι τέτοια κριτική από την κοινοβουλευτική ομάδα που κάνει πολιτική ταυτοτήτων και μιλά για ΝΔ παιδεραστές».

Πάντως, ο κ. Τσίπρας την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για διχαστική ρητορική, χαρακτήρισε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη «λιποτάκτη» που εμφανίζεται στα κρυφά στη Βουλή προκειμένου να αποφύγει την προσωπική πολιτική αντιπαράθεση μαζί του.

«Αντί σήμερα στην Ολομέλεια παρουσία πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών να συζητούμε γι αυτά που αφορούν τον κόσμο. πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία που θεριεύει και πώς θα αντιμετωπίσουμε την αγωνία των πολιτών συζητούμε πώς θα στήσουμε πολιτικό δικαστήριο για τον πολιτικό σας αντίπαλο αν και δεν έχουν προκύψει στοιχεία. Απούσα κυβέρνηση και πρωθυπουργός λιποτάκτης που ήρθε στα κρυφά και πάλι χθες στη Βουλή που ήξερε ότι απουσιάζω για να μας μιλήσει για τον Ε 65. Εδώ καράβια καίγονται βαρκούλες αρμενίζουν», είπε.

Σε εκείνο το σημείο ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να ανασκευάσει καθώς η υλοποίηση του αυτοκινητοδρόμου της κεντρικής Ελλάδας απασχολεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας.

«Αυτό νομίζετε ότι απασχολεί σήμερα τον κόσμο;» απάντησε ο κ. Τσίπρας για να συνεχίσει λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε να μιλήσει για τον δρόμο ήρθε για να πάρει δρόμο σήμερα».

Για την προανακριτική υποστήριξε πως «στο εδώλιο της συνείδησης της κοινωνίας δεν πρόκειται να κάτσει ο Νίκος Παππάς. Κάθεται ήδη ο κ. Μητσοτάκης. Και κάθεται σε αυτό το εδώλιο γιατί σε στιγμές που η κοινωνία και η χώρα χρειάζονται σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτός έχει εξαπολύσει πογκρόμ διχασμού. Στήσατε μια προανακριτική γιατί σας το ζήτησαν αυτοί που δεν συγχώρεσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τους άφησε να μην πληρώνουν φόρους, όχι μόνο δεν τους έδωσε εκατομμύρια με λίστες Πέτσα, αλλά τους ανάγκασε να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Βεβαίως επειδή αυτοί σας το ζήτησαν που ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν. Και κάτι άλλο δεν μπορούν να χωνέψουν, ότι ο Παππάς και ο Κρέτσος τους έκλεισαν σε ένα δωματιάκι και για 2- 3 ημέρες έτρωγαν σουβλάκια και σάντουιτς για να γίνει καθαρός διαγωνισμός. Αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι τους υποχρεώσαμε στην ισονομία και τους υποβάλλαμε στην βάσανο εντός έντιμου διαγωνισμού.

Αυτά όμως για εμάς δεν αποτελούν στοιχεία κατηγορητηρίου. Εσείς αραδιάζετε όλα αυτά για να στήσετε αστείο κατηγορητήριο που καταλήγει στην παράβαση καθήκοντος. Μα όσα κάναμε είναι παράσημο για εμάς. Για εσάς μπορεί να είναι παράβαση του δικού σας καθήκοντος. Για εμάς το καθήκον μας είναι η προάσπιση του Δημόσιου συμφέροντος. Γιατί στήνετε δικαστήρια; Όχι γιατί βρήκατε ένα ευρώ. Τον έναν τον στείλατε γιατί τόλμησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο για το σκάνδαλο Novartis και τον άλλο τον πάτε επειδή τόλμησε να βάλει τα λεφτά των νταβατζήδων στο Δημόσιο Ταμείο. Να χαίρεστε. Γι αυτό μας στήνετε δικαστήρια. Στήστε τα! Είναι παράσημά μας και τιμή μας. Όσο και να ψάξετε και ανάποδα να μας γυρίσετε κέρμα δεν θα πέσει κάτω. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από την μεταπολίτευση και μετά και αυτό είναι που σας πονάει».

Πλεύρης: Τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη του Ν. Παππά

Για στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας έκανε λόγο ο κ. Θάνος Πλεύρης. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανέφερε στην τοποθέτησή του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Χρειαζόταν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Για τη δικαστική εξουσία ανέλαβε ο Παπαγγελόπουλος , το δε σκέλος που είχε να κάνει με τα ΜΜΕ το ανέλαβε ο κ. Παππας».

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ έγινε με παράνομες μεθοδεύσεις από τον τότε αρμόδιο υπουργό για τον οποίο υπογράμμισε ότι «ο κ. Καλογρίτσας τον μνημονεύει ως «λεβέντη μου» και «καμάρι μου»».

«Τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά. Ήθελε κανάλι με μπροστινό τον Καλογρίτσα το οποίο θα ελέγχεται 100% από τον κ. Παππά. Ο υπουργός που είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού κανόνιζε τις συναντήσεις Καλογρίτσα – CCC», είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης.

«Ο υπουργός που έπρεπε να θέσει τους κανόνες και να απέχει από την διαδικασία μπήκε ως εγγυητής της διαδικασίας, και κανόνιζε να έρθουν τα λεφτά», ανέφερε για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο πως ο καλύτερος μάρτυρας της υπόθεσης είναι ο ίδιος ο κ. Παππάς.

Πέραν αυτών είπε πως «με εντολή Παππά ο Βαξεβάνης στοχοποιούσε συζύγους πολιτικών αντιπάλων όπως τη σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού» και συμπλήρωσε πως «τότε λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας ο Βαξεβάνης. Τώρα μάλλον αυτός σας δίνει τον τόνο».

Διαβάστε περισσότερο στο Πρώτο Θέμα