Νεκρή φάλαινα στον Πειραιά: Χτύπημα σε προπέλα η πιθανή αιτία θανάτου

501

5211004

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο – «Η έκπληξη του κοινού που είδε τη νεκρή φάλαινα στην Φρεαττύδα μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση», δήλωσε στο protothema.gr διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου

Την περίπτωση του χτυπήματος από προπέλα πλοίου εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς για τη φάλαινα που ξεβράστηκε νεκρή στην Φρεαττύδα. Άνθρωποι που βρέθηκαν νωρίτερα στην παραλία δεν πίστευαν στα μάτια τους από το σπάνιο θέαμα της νεκρής φάλαινας για την οποία έφτασε γερανός ώστε να την μεταφέρει, με τις φωτογραφίες και τα βίντεο να προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι γεγονός ότι η πανίδα της Ελλάδας είναι πλούσια, αλλά το να βλέπει κανείς φάλαινα, ακόμη και αν είναι νεκρή, σίγουρα προκαλεί δέος. Για όσους δεν το γνωρίζουν όμως οι θάλασσες της χώρας μας έχουν και μεγάλα θηλαστικά.

Σύμφωνα με την κυρία Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» η συγκεκριμένη φάλαινα που ξεβράστηκε νεκρή πρέπει να ανήκει στο είδος της πτεροφάλαινας.

Η ίδια μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι «αν και τα αίτια του θανάτου της συγκεκριμένης φάλαινας παραμένουν άγνωστα, γεγονός είναι ότι μια από τις αιτίες θανάτου για το είδος αυτό είναι η σύγκρουση με την προπέλα κάποιου πλοίου. Το συγκεκριμένο είδος τρέφεται με πλανγκτόν και μικρά ψάρια που ζουν στην επιφάνεια, ενώ το μέσο μήκος είναι τα 18 με 20 μέτρα».

Αυτό το είδος φάλαινας είχε παρουσιαστεί και το 2012 στο Σαρωνικό. Εκείνο όμως που επισημαίνει η κυρία Μήλιου είναι η ανησυχία που προκαλεί στους ειδικούς η άγνοια του κόσμου για την ύπαρξη φαλαινών και όχι μόνο στις ελληνικές θάλασσες.

«Η έκπληξη του κοινού που είδε τη νεκρή φάλαινα στην Φρεαττύδα μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση γιατί η παρουσία φαλαινών στη χώρα μας καταγράφεται από την εποχή του Αριστοτέλη. Η έκπληξη του κοινού εγείρει το ερώτημα, κατά πόσο ως κοινωνία μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον των θαλασσών μας, όταν αγνοούμε την ύπαρξη τέτοιων μεγάλων θηλαστικών. Ίσως αυτό το περιστατικό να το αξιοποιήσουμε ώστε επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε τον πλούτο των θαλασσών μας και να προσέχουμε».

Δείτε φωτογραφίες από την παραλία του Πειραιά, όπου ξεβράστηκε η φάλαινα:

5210966
5210976
5210979
5210980
5210995
5211005

Πηγή: protothema.gr