Νέα σύγκρουση με την Ε.Ε. φέρνει το «όραμα» του Τζόνσον

385

Τους όρους του για τις διαπραγματεύσεις της εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα απορρίψει τη στενή τήρηση των κανόνων των Βρυξελλών.

 

Μετά το επίσημο πάρτι που διοργανώθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή για το ιστορικό διαζύγιο, ο Μπόρις Τζόνσον θα τονίσει σήμερα το μήνυμά του για το Brexit, ότι η εθνική κυριαρχία είναι σημαντικότερη από την οικονομία.

Στην ομιλία του θα παρουσιάσει το όραμά του για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τον δύο πλευρών, που αναμένεται να συγκρουστεί με αυτό των ηγετών της Ε.Ε. που να γίνει δεκτό με «ψυχρή» υποδοχή.

Σε αντίθεση με τον Τζόνσον, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. θέλουν Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες των Βρυξελλών για τα πρότυπα και τις κρατικές επιδοτήσεις και αναμένεται να επιμείνουν, μεταξύ άλλων, στην προστασία των εταιρειών τους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να πει, σύμφωνα με τον Guardian, ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα συνεπάγεται την αποδοχή των κανόνων της Ε.Ε. για την πολιτική ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία».

Για να προσθέσει το εξής: «Θα επιδιώξουμε μια πραγματιστική συμφωνία για την ασφάλεια, προστατεύοντας τους πολίτες μας χωρίς να παραβιάζουμε την αυτονομία των αντίστοιχων νομικών συστημάτων μας».

Οι δύο πλευρές έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος του χρόνου για να συμφωνήσουν για το εμπόριο, αλλά και για τις μελλοντικές τους σχέσεις. Μέχρι τότε, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου δηλαδή, το Λονδίνο υποχρεούται να τηρεί τους κανόνες της Ε.Ε., ενώ έχει δικαίωμα να ζητήσει παράταση, αλλά ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το πράξει.