Μπρόκολο: Κορυφαία διατροφική αξία

1115

Με τόσες πολύτιμες και ισχυρές θρεπτικές ουσίες το μπρόκολο κατέχει επάξια τη φήμη της υπερτροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βελτιώνει τη μνήμη μας
 

Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και τη βελτίωση του πνευματικού δυναμικού. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι επειδή το μπρόκολο έχει υψηλή συγκέντρωση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ουσιών που ονομάζονται γλυκοσινολάτες, μπορεί να επιβραδύνει την καταστροφή της ακετυλοχολίνης, την οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται και με το Alzheimer.

Δυναμώνει την καρδιά μας
 

Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.

Απομακρύνει τον καρκίνο
 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition and Food Research, ένα από τα βασικότερα φυτοχημικά του μπρόκολου έχει την ιδιότητα να στοχεύει και να σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, διατηρώντας ανέπαφα τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού. Τα κύτταρα των σταυρανθών λαχανικών, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, περιέχουν υψηλά επίπεδα γλυκοζινολικών, ουσιών που μεταβολίζονται από το σώμα σε ισοθειοκυανάτες (όπως η σουλφοραφάνη), ενώσεις που φαίνεται πως εκδηλώνουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Η σουλφοραφάνη μπορεί να στοχεύσει τα καρκινικά κύτταρα μέσω πολλαπλών χημειοπροστατευτικών μηχανισμών. Στη συγκεκριμένη έρευνα φάνηκε πως η συγκεκριμένη ουσία στρέφεται κατά της καλοήθους υπερπλασίας των κυττάρων και των καρκινικών κυττάρων του προστάτη χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά προστατικά κύτταρα.

Προστατεύει το στομάχι
 

Η σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο φαίνεται ότι έχει ισχυρή δράση και κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών, ενώ συνδέεται και με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.

Πώς το επιλέγουμε
Στην επιλογή του μας καθοδηγεί το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Οσο μάλιστα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση ότι περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.