Μπαράζ διπλωματικών επαφών από Αθήνα, ενόψει Συνόδου του Βερολίνου

16

Συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, στον απόηχο του αποκλεισμού της Αθήνας από τη σύνοδο της Κυριακής για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

 

Σήμερα Σάββατο, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η επικοινωνία  του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαρλ Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας, επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης -13ης Δεκεμβρίου 2019.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα είναι παρούσα στη σύνοδο της Κυριακής. Και αυτή τη φορά – αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές – επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας, δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενόψει της αυριανής διάσκεψης. Συνομιλίες για το θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε ο κ. Δένδιας και το απόγευμα της Παρασκευής, με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.