Μητσοτάκης: Βέτο στην Ε.Ε. αν δεν ακυρωθεί το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

274

Βέτο στο Συμβούλιο Κορυφής, εάν δεν ακυρωθεί το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε και μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, λίγο προτού γίνει γνωστή η έκτακτη επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά επέρριψε την ευθύνη ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτή την κατάσταση παρέλαβε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε.

Είπε, επίσης, πως έχει αποστείλει επιστολές στην Ε.Ε, έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και ότι θα μιλήσει και αύριο με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Θα πράξω ότι χρειάζεται»
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «θα πράξω ό,τι χρειάζεται», εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας.

Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Αν ήξερα δεν θα το καταργούσα
Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των υπουργών του.

Είπε πως όταν θα γίνει ανασχηματισμός θα ληφθεί υπόψιν και η αξιολόγηση των υπουργών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη μεταναστευτική πολιτική, αφότου αναγκάστηκε να επανιδρύσει το υπουργείο που το περασμένο καλοκαίρι κατάργησε ως «αχρείαστο».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».

«Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν» τόνισε.

Όσο για την απόφαση επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό και τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται.

«Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’ αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω» ανέφερε.

Αναφορικά με την πρόταση που έκανε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποδοχή αυτής από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «δεν έδειξε γενναιότητα» ο κ. Τσίπρας.

Αναφορικά με τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταλήψεις, είπε πως αδειάζουν, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και φαίνεται ξεκάθαρη βελτίωση στην αστυνόμευση.

Τέλος, σχολίασε πως αυτό που έγινε στο Κουκάκι είναι απαράδεκτο και τόνισε πως δεν θα υποδείξει στους εισαγγελείς τι θα κάνουν αλλά όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα.