Μήνυμα Μηταράκη στην Τουρκία: Αναγκαίο να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την αποδοχή μεταναστών

244

Screenshot_2021-06-09_at_8_27_27_PM

Για επιτυχή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Ελλάδα έκανε λόγο η Επίτροπος Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γόχανσον σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η έκθεση προόδου και οι διαπραγματεύσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που ήταν το βασικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Η κυρία Γιόχανσον είπε πως από περίπου 42.000 μετανάστες που διέμεναν στα ελληνικά νησιά σήμερα είναι λιγότεροι από 10.000 τονίζοντας παράλληλα πως η κατάσταση στο μεταναστευτικό βελτιώθηκε τόσο από όταν ανέλαβε η ίδια τα καθήκοντά της όσο και από όταν ανέλαβε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ελλάδα ο Νότης Μηταράκης.

Ο Νότης Μηταράκης από πλευράς του τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν σύντομα οι διαφωνίες και οι αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ανέδειξε δε, τη συμβιβαστική πρόταση των μεσογειακών χωρών της πρώτης γραμμής MED 5 για τον Κανονισμό που αφορά στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, σημειώνοντας την καθοριστική και έμπρακτη συμβολή τους στις διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέδειξε τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του νέου συμφώνου και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας και κοινή γραμμή των MED 5, ότι απαιτείται η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις σημαντικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την ουσιαστική αλληλεγγύη που θα πρέπει να επιδεικνύεται από όλα τα κράτη-μέλη στη λογική της δίκαιης κατανομής του βάρους της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης απρόσκοπτης συνεργασίας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών, την αποτροπή παράνομων αποχωρήσεων και την αποδοχή επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης συζήτησε με την κυρία Γιόχανσον και για την ΚΥΑ των Υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία προβλέπει ότι η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής χώρα, για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα