Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ δύο εκπαιδευτηρίων Ελλάδας – Τουρκίας

της Κατερίνας Βάζου

1242

Στη Σμύρνη θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα ο κύριος Άρης Μαρκάκης, Διευθυντής του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου Junior Academy, Χερρονάσιος Σχολή «Ανδρέας Γιαννόπουλος», με τους συνεργάτες του, ύστερα από πρόσκληση που δέχτηκε από τη Γενική Διευθύντρια του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «Ekin Koleji» της Σμύρνης, κυρία Ferda Tilmensağir για να συνάψουν σύμφωνο αδελφοποίησης, φιλίας και συνεργασίας.

Οι δύο πλευρές, αντιλαμβανόμενες τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης επίσκεψης, έχουν προβεί ήδη απ’ το προηγούμενο διάστημα σε συζητήσεις τόσο για τη σύσταση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, όσο και για επιμέρους θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, αλλά και τη σχέση μεταξύ των δύο λαών, τη φιλία και την καλή γειτονία που θα πρέπει να διέπει τα κράτη.

Μέσα από το ταξίδι αυτό, που εκ πρώτης αποτελεί έναν τρόπο για να γεννηθεί μια νέα φιλία μεταξύ των εκπαιδευτηρίων, στην ουσία αποτελεί παράδειγμα για τον εκάστοτε άνθρωπο, τη στάση και τη νοοτροπία του απέναντι στον συνάνθρωπο. Έναυσμα για όλο αυτό, αποτελεί το συγκεκριμένο ταξίδι στη Σμύρνη. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως, ο εκάστοτε εκπαιδευτικός έχει ιερή υποχρέωση να δείξει τον δρόμο στα παιδιά που αποτελούν τους αυριανούς πολίτες της εκάστοτε χώρας. Στον δρόμο αυτό, δεν υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα, φανατισμοί, μισαλλοδοξίες, καιροσκοπισμοί και θρησκευτικές διαφορές. Υπάρχει αγάπη, φιλία, συναδέλφωση. Υπάρχει μόνο Ειρήνη. Τον δρόμο αυτόν, μπορεί αναμφίβολα να μας τον δείξει η Παιδεία.

Με αφορμή το ταξίδι αυτό, ο κύριος Μαρκάκης και οι συνεργάτες του, ύστερα από πρόσκληση που δέχτηκαν θα επισκεφθούν το Δημαρχείο της Σμύρνης θα συζητήσουν για τη σημασία που έχει η αδελφοποίηση των δύο εκπαιδευτηρίων, τα μηνύματα φίλιας, αγάπης και ειρήνης που είναι σημαντικό να περαστούν στα παιδιά μέσω της παιδείας. Κατά την παραμονή τους στη Σμύρνη, θα συναντήσουν τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στην περιοχή, καθώς επίσης και τον Σύλλογο Κρητών και Ανταλλαγέντων Μπουρνόβας Σμύρνης. Επιπροσθέτως, θα επισκεφθούν το προξενείο Ελλάδος στη Σμύρνη, υποδεχόμενοι από την κυρία Δέσποινα Μπαλκίζα, Γενική Πρόξενο. Ακόμη, μετά από πρόσκληση που δέχτηκαν από τον Δήμαρχο του Μπουρνόβα κύριο Mustafa İduğ θα δειπνήσουν σε ένα ιστορικό κτίριο της τότε κοσμοπολίτικης Σμύρνης στην περιοχή του Μπουρνόβα , όπου θα παρευρίσκεται ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κύριος Yunus Çengel μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών και Ανταλλαγέντων Μπουρνόβα και Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Κρητών κύριο Hakan Güllen. Εκεί,  θα συνομιλήσουν, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με όσα μας δένουν, για τη φιλία και την αγάπη ως απαραίτητο συστατικό για να εξελιχθεί ο άνθρωπος. Πόσο σημαντικό είναι, όλοι οι άνθρωποι να πορεύονται μαζί με έναν ειρηνικό τρόπο, με δεσμούς φιλίας, ικανούς να φέρουν τους ανθρώπους κοντά. Τη σημαντικότητα που έχει όλο αυτό να υιοθετηθεί κι απ’ τα παιδιά, μέσα από την Παιδεία ως βάση για ουσιαστική ειρήνη.Επιπλέον, μέσα στην εμπόλεμη κατάσταση που βρίσκονται συνάνθρωποί μας τόσο τα τελευταία χρόνια, όσο και σήμερα στην Ουκρανία, τα παιδιά θα πρέπει βιωματικά να προάγουν την ειρήνη, τη φιλία μεταξύ των λαών και την αγάπη. Ως αποτέλεσμα της σύμπραξης των δύο εκπαιδευτηρίων, θα είναι η φιλία που θα γεννηθεί, η συναδέλφωση, η σημαντικότητα που έχει το να γνωρίσουν οι μαθητές των δύο εκπαιδευτηρίων την ιστορία των δύο λαών, τον πολιτισμό τους, τα διαφορετικά ήθη και τα έθιμα. Ειδικότερα, τον διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας των δύο εκπαιδευτηρίων όσον αφορά τη μάθηση και τέλος, τις διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας. Κρεσέντο όλων, θα είναι η ανταλλαγή μαθητών μέσω Erasmus για να εδραιωθεί η μεταξύ τους φιλία και για να δώσουν τα παιδιά και η παιδεία το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν και οι επόμενες γενιές, μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης, κι αδελφοσύνης.

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια ημερομηνία σταθμός, όχι μόνο για τους Μικρασιάτες που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων. Η Σμύρνη, όμως, είναι μια πατρίδα αλησμόνητη ήδη πριν την Καταστροφή της. Αξίζει να τη θυμόμαστε με απόλυτο σεβασμό, σαν μια κοιτίδα λαών και πολιτισμού, μέσα στην οποία ζούσαν ειρηνικά και ανέπνεαν διαφορετικοί λαοί. Εκεί, συνυπήρχαν, αλληλεπιδρούσαν αρμονικά και μεγαλουργούσαν οι άνθρωποι, Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Λεβαντίνοι αλλά και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων. Εξελίχθηκαν, προόδευσαν, δημιούργησαν σχέσεις αγάπης και ομόνοιας. Η Σμύρνη αποτέλεσε το μεγαλύτερο λιμάνι της ανατολικής μεσογείου, διαμόρφωσε τον ναυτιλιακό κόσμο, το εμπόριο άνθισε και μαζί του και ο επιχειρηματικός κλάδος, κι όλα αυτά χάρη στην αρμονική συμβίωση των λαών. Η αγάπη ήταν η κινητήριος δύναμη που ενέπνεε τους λαούς, και τους ωθούσε να συνεχίσουν να προοδεύουν, να γίνονται όλο και δυνατότεροι. Η κινητήριος αυτή δύναμη πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και σήμερα, μέσα από εμάς και την Παιδεία,  που θα γίνει το παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Όπως δήλωσε ο κύριος Μαρκάκης: «Οι λαοί ήταν αγαπημένοι πριν την Καταστροφή της Σμύρνης κι αυτός ήταν ένας απ’ τους λόγους που οδήγησε ουσιαστικά στην ανάπτυξή της. Οι άνθρωποι μεγαλούργησαν, κι αιτία ήταν η αρμονική τους συνύπαρξη. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε και στις επόμενες γενιές μέσα από την Παιδεία. Έχουμε χρέος δηλαδή, μέσα από την Παιδεία, να εξαλείψουμε το μίσος και τη διχόνοια, να περάσουμε μηνύματα αδελφοσύνης στα παιδιά μας, μηνύματα φιλίας και αγάπης. Είναι μέγιστης σημασίας, η Ελλάδα και η Τουρκία, δύο γειτονικοί λαοί, να φέρονται και να αλληλεπιδρούν αρμονικά σαν γείτονες. Μακριά από πολιτικές μισαλλοδοξίες, και λυτρωτικά πάθη. Την ίδια σκέψη θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά μας. Οφείλουμε να χτίσουμε γερά θεμέλια φιλίας και καλής γειτονίας, για να βρουν οι επόμενες γενιές και να υιοθετήσουν. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά, και μόνο έτσι θα εξελιχθούμε και σαν λαός αλλά και ατομικά, σαν άνθρωποι».