Μακελειό στη Μόσχα: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με τους τουλάχιστον 62 νεκρούς

111

moscow-m3Δείτε βίντεο – Η ανάληψη ευθύνης έγινε με ανάρτηση σε κανάλι του ISIS στο Telegram – Μεταξύ των θυμάτων και παιδιά, 146 οι τραυματίες και πάνω από 200 οι εγκλωβισμένοι στον συναυλιακό χώρο – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης σε συναυλιακό χώρο του Κρασνογκόρσκ, κοντά στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται πληροφορίες του ρωσικού δικτύου Baza, τουλάχιστον 62 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο. Για περισσότερους από 60 νεκρούς κάνει λόγο το BBC, αριθμό που επιβεβαιώνει και η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, «η τρομοκρατική επίθεση άφησε πίσω περισσότερους από 60 νεκρούς. Δυστυχώς, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί», αναφέρει.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) είχε ανακοινώσει πως τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, ενώ περισσότεροι από 146 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 60 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι μουσικοί του συγκροτήματος Picnic δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Γιούρι Τσερνισέφσκι.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, μέσω ανάρτησης στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Reuters αναφέρει ότι έγινε ανάρτηση σε κανάλι του Ισλαμικού Κράτους στο Telegram.

Η πλήρης δήλωση αναφέρει: «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση χριστιανών στην πόλη Κρασνογκόρσκ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο σημείο πριν αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, δεν έχουν συλληφθεί ή εξουδετερωθεί οι δράστες. Το Ισλαμικό Κράτος, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι οι άνδρες τους υποχώρησαν με ασφάλεια στη βάση τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε την επίθεση στη Μόσχα.

Δείτε βίντεο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές προχώρησαν σε μία σύλληψη υπόπτου. Την ίδια στιγμή, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τρία άτομα από την περιοχή της Ινγκουσετίας στη νότια Ρωσία, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.

Για την ώρα, οι δράστες και πολλοί από τους θεατές της συναυλίας -που δεν άρχισε ποτέ- παραμένουν μέσα σε ένα φλεγόμενο κτίριο, με μια στέγη υπό κατάρρευση. Εκείνο δε που προκαλεί τρόμο είναι ότι εντός του κέντρου μπορεί να βρίσκονταν την ώρα εκείνη πάνω από 6.000 άνθρωποι.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε ενόπλους που -τόσο στο φουαγιέ όσο και εντός της αίθουσας του συναυλιακού χώρου- πυροβολούσαν αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον 60 ανθρώπους -μεταξύ τους και παιδιά- και τραυματίζοντας 146.

Η λίστα με τους τραυματίες που νοσηλεύτηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στον μουσικό χώρο του Δημαρχείου Crocus δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας της Περιφέρειας της Μόσχας. Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε ότι 115 άνθρωποι νοσηλεύονται – πέντε από αυτούς είναι παιδιά. 60 από τα θύματα είναι σε σοβαρή κατάσταση, πρόσθεσε.

 

Τουλάχιστον τρεις ομάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μπήκαν στον συναυλιακό χώρο.

Το χρονικό

Η επίθεση έλαβε χώρα στο συναυλιακό κέντρο Crocus City Hall το απόγευμα της Παρασκευής (22/3).

Οι ένοπλοι δεν ήταν τρεις, όπως αρχικά μεταδιδόταν, αλλά τουλάχιστον πέντε, φορώντας μάλιστα στρατιωτικές στολές. Από την επίθεση, οι νεκροί στις αρχικές αναφορές ανέρχονταν σε τουλάχιστον 40, μεταξύ τους και παιδιά, και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 100, πληροφορία που στη συνέχεια επιβεβαίωσε η ρωσική κυβέρνηση. Ωστόσο εκφραζόντουσαν φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξανόταν.

Οι ρωσικές Αρχές έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές καθώς σοροί δακρίνονται ακόμη και στο δρόμο, έξω από το κτίριο, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης, λόγω του φόβου επέκτασης των επιθέσεων, είναι τόσο διευρυμένες που έχουν εκκενωθεί ακόμη κι εμπορικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Μόσχα.

Οι πληροφορίες μιλούν, στο μεταξύ, για πάνω από 200 εγκλωβισμένους εντός του κτιρίου, τη στιγμή που έσπευσαν τουλάχιστον 70 ασθενοφόρα στο σημείο.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με τα ρωσικά ενημερωτικά δίκτυα Ria Novosti και TASS, διατάχθηκε αμέσως μετά τους πυροβολισμούς επιχείρηση εκκένωσης. Οι πυροβολισμοί που έπεσαν, όπως ακούγεται στα ηχητικά ντοκουμέντα, είναι πολλοί.

Εντός του κτιρίου ξέσπασε πυρκαγιά ύστερα από εκρήξεις, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σπεύδουν στο σημείο. Μάλιστα, όπως φαίνεται, ένα τεράστιο σύννεφο καπνού διακρίνεται πάνω από το κτήριο, ενώ η οροφή του κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Από τα βίντεο φαίνονται οι σκηνές πανικού που επικρατούν όπως και η στιγμή που οι ένοπλοι εισβάλλουν στον χώρο.

Μετά τις επιθέσεις, έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται όλες οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις στη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται «συνεχώς» και «από τα πρώτα λεπτά» για τη φονική επίθεση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Από τα πρώτα λεπτά του περιστατικού στο Crocus City Hall, ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι είχαν αρχίσει πυροβολισμοί. Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το μήνυμα Μεντβέντφ και η απάντηση της Ουκρανίας

Την Ουκρανία απείλησε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ μετά τις επιθέσεις. «Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο τον τρόμο των αντιποίνων» τόνισε και υποσχέθηκε να απαντήσει «στον θάνατο με θάνατο».

«Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, όλοι τους πρέπει να διαλυθούν ανελέητα, συμπεριλαμβανομένων και των αξιωματούχων» πρόσθεσε.

Η Ουκρανία από την πλευρά της, δια μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου» πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό και να θέσει τέλος στην εισβολή», είπε ο αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) που κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του ότι ενορχήστρωσαν τη φονική επίθεση, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου. Η GUR εκτιμά ότι η επίθεση «πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο».

Εν τω μεταξύ και η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, και η οποία πραγματοποιεί τακτικά εισβολές σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες»  δήλωσε η οργάνωση καθιστώντας υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν» για την «προετοιμασία» αυτή της «αιματηρής πρόκλησης» και την «κάλυψή της από τα μέσα ενημέρωσης».

Η θέση του Λευκού Οίκου και της ΕΕ

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε εκδώσει ειδική πρειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε μια ομιλία του την Τρίτη στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, ο Πούτιν χαρακτήρισε «προκλητικές» τις προειδοποιήσεις της πρεσβείας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα, λέγοντας ότι «αυτές οι ενέργειες μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση να εκφοβίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας».

Σε μία πρώτη τοποθέτησή του ο Λευκός Οίκος, αφού καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες, μετέφερε το μήνυμα ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις.

Οι πυροβολισμοί στον συναυλιακό χώρο φέρνουν στη συλλογική μνήμη σκηνές από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις του 21ου αιώνα, όπως η επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Τη Ρωσία είχε στιγματίσει και η τρομοκρατική επίθεση Nord Ost, μια επίθεση Τσετσένων στο θέατρο της Μόσχας το 2002. Περίπου 40-50 τρομοκράτες είχαν καταλάβει το κατάμεστο θεάτρο Ντουμπρόβκα, κρατώντας 850 ομήρους. Η επίθεση έληξε με το θάνατο τουλάχιστον 170 ατόμων.

Οι ρωσικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα μια σειρά επιδρομών εναντίον ένοπλων ισλαμιστών στην περιοχή της Ινγκουσετίας.

Τον αποτροπιασμό της για την επίθεση σε βάρος αμάχων εξέφρασε και η ΕΕ. «Οι σκέψεις μας είναι με τους Ρώσους πολίτες που επηρεάζονται», επισημαίνεται.