Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά απίθανη μια πανδημία από τους μολυσματικούς ιούς στο Σουδάν

144

magiorkinis

Τα παθογόνα των ιών δεν μετατρέπονται απευθείας σε βιολογικά όπλα, ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για «κατάσταση βιολογικού κινδύνου» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, περιγράφοντας ως λάφυρο πολέμου εργαστήριο που περιείχε παθογόνα δείγματα χολέρας και ιλαράς. Για το θέμα μίλησε το πρωί της Τετάρτης (26.04.2023) ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Από ό,τι διάβασα αναφέρονται δύο παθογόνα. Το ένα είναι η ιλαρά και το άλλο είναι η χολέρα. Τώρα υπάρχει σίγουρα κίνδυνος, καθώς αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες» είπε αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για την προειδοποίηση του ΠΟΥ για το Σουδάν.

Για την πιθανότητα να μετατραπούν τα δύο αυτά παθογόνα σε βιολογικά όπλα εξήγησε ότι η διαδικασία είναι διαφορετική από την απλή χρήση τους στα εργαστήρια. «Δεν μετατρέπονται απευθείας σε βιολογικά όπλα. Και οι ίδιοι θα μπορούσαν να μολυνθούν εάν και εφόσον μπούνε μέσα στα εργαστήρια και δεν προσέξουν» τόνισε.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο. «Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο. Ο μεγάλος φόβος είναι η χολέρα. Γιατί εάν ο πόλεμος οδηγεί σε καταστροφή των υποδομών κυρίως του νερού και στην αποχέτευση και η χολέρα περάσει σε μια κοινότητα, είναι εύκολο να διασπαρεί υπό αυτές τις συνθήκες» δήλωσε.