Μ. Γκλεζάκος στο MEGA: «Το φάρμακο για τον ιό θα είναι το φάρμακο για την οικονομία»

312

Στοιχεία σοκ δείχνουν πως η ελληνική οικονομία είναι στην κόψη του ξυραφιού μετά την εποχή του κορωνοϊού.

Η ύφεση για το 2020, μείωση του τζίρου, θα κυμανθεί από 4,7% μέχρι το δυσμενές σενάριο του 7,9%, ενώ θα υπάρχει έλλειμμα 1,9% έως 2,8%. Η πτώση της κατανάλωση θα αγγίξει το 4,1%.

Η ανεργία θα αυξηθεί από 17,3% που ήταν πέρσι στο 19,9%. Μόνο το Μάρτιο χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας, κάτι που οφείλεται στην κατάρρευση των εποχικών προσλήψεων. Μεγάλα θύματα είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Το 2021, αναμένεται ανάπτυξη 5,1% και αύξηση της κατανάλωσης κατά 4,2%, ενώ προβλέπεται και πτώση της ανεργίας στο 16,4%.

Για τα παραπάνω στοιχεία, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος.

Για τον κ. Γκλεζάκο, οι εκτιμήσεις για το 2020 και το 2021 είναι καλές, εξαρτώνται ωστόσο από την εξέλιξη της πανδημίας και το εμβόλιο αντιμετώπισής της.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «μπορεί να δούμε μια ύφεση ίσως και 10%, αλλά το 2021 θα δούμε ανάπτυξη μεγαλύτερη απ’ ό, τι περιμέναμε».

Υποστήριξε πως αν μέχρι το τέλος του χρόνου ο ιός δεν αποτελεί εμπόδιο, τότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το μεγάλο θύμα όμως, παραμένει ο τουρισμός, αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες, η εστίαση και τα ξενοδοχεία.

«Το φάρμακο για τον ιό θα είναι το φάρμακο για την οικονομία», τόνισε.