Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Πάνω από 100 container vessels άλλαξαν διαδρομή και πάνε από τη Νότια Αφρική

270

houthi_red

Οι εταιρείες αρχίζουν επίσης να εξετάζουν τη χρήση σιδηροδρομικών και αεροπορικών διαδρομών

Περισσότερα από εκατό πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ακολουθούν τη μακρά διαδρομή γύρω από την Νότια Αφρική για να αποφύγουν τη βία στην Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος και καθυστερήσεις, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα ανταποκριθούν στην τελευταία απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την logistics Kuehne+Nagel, 103 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αλλάζουν διαδρομή από την Ερυθρά Θάλασσα γύρω από την Αφρική. Οι εταιρείες αρχίζουν επίσης να εξετάζουν τη χρήση σιδηροδρομικών και αεροπορικών διαδρομών αντί αυτών, καθώς η πλωτή οδός της Ερυθράς Θάλασσας μέσω της οποίας μεταφέρεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου θεωρείται πολύ επικίνδυνη.

Οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων από τους μαχητές Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη κλιμακώνονται. Οι Χούτι ενεργούν προς υποστήριξη της Χαμάς – αρχικά στοχοποιώντας πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ – και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να αντιδράσουν χωρίς να επιδεινώσουν τη βία.

Η ναυτιλία προετοιμάζεται για εβδομάδες αναστάτωσης. Τα ασφάλιστρα αυξάνονται, οι τιμές των ναύλων αυξάνονται, το ίδιο και οι τιμές του πετρελαίου – όλοι πιθανοί παράγοντες για περισσότερο πληθωρισμό.

Οι επιθέσεις έχουν δημιουργήσει δυνητικά μια χειρότερη -και πιο διαρκή- ναυτιλιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την παύση λειτουργίας της διώρυγας του Σουέζ το 2021, όταν ένα πλοίο που είχε κολλήσει για μια εβδομάδα, μπλόκαρε το παγκόσμιο εμπόριο για μήνες. Η διακοπή έρχεται επίσης την ώρα που η άλλη κύρια αρτηρία, η Διώρυγα του Παναμά, επιβραδύνεται λόγω ξηρασίας.

«Πιθανότατα, η αναδρομολόγηση θα σημάνει υψηλότερες τιμές – ειδικά για τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το θαλάσσιο εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ – αλλά με πολύ μικρότερο αντίκτυπο από την αιχμή της εποχής της Covid 19 στις τιμές των μεταφορών και της ενέργειας», επισημαίνουν αναλυτές.