Κορυδαλλός: Απομακρύνονται οι ηλικιωμένοι από το γηροκομείο – κολαστήριο

290

girokomeio-korydallos-kolastirio

Yπήρχε αριθμός ηλικιωμένων που «εξαφανίζονταν» από το γηροκομείο χωρίς κανείς να γνωρίζει αν διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, αν απεβίωσαν ή αν τους πήραν οι συγγενείς τους

Ανατριχιαστικό ήταν το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το γηροκομείο – Κολαστήριο στην περιοχή του Κορυδαλλού. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες ότι σε κάποιους από τους οκτώ ελέγχους που είχαν γίνει από την Περιφέρεια, βρέθηκαν ηλικιωμένοι σε πραγματικά άθλια κατάσταση.

Ιδιαίτερα, κρατικός έλεγχος, ο οποίος είχε γίνει το 2020 αιφνιδιαστικά, έδειξε ότι δεν φορούσαν τα ρούχα τα οποία τους είχαν δώσει οι συγγενείς τους ήταν λερωμένοι και πολλοί από αυτούς ήταν ασίτιστοι.  Διαπιστώθηκαν επίσης παρατυπίες ακόμα και στις μερίδες του φαγητού. Ενώ θα έπρεπε να ήταν 56 μερίδες για 56 άτομα, βρέθηκε ότι είχαν προμηθευτεί 35, που σημαίνει, ότι μοίραζαν το φαγητό σε ακόμα μικρότερες ποσότητες.

Αυτό όμως το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι το γεγονός ότι φαίνεται να υπήρχε αριθμός ηλικιωμένων, οι οποίοι στη συνέχεια «εξαφανίζονται» χωρίς κανείς να γνωρίζει την τύχη τους. Δεν υπάρχει δηλαδή αναφορά εάν διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, αν απεβίωσαν, αν τους πήραν οι συγγενείς τους από εκεί.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των ηλικιωμένων 34 στον αριθμό, που έχουν παραμείνει στο γηροκομείο. Στη συνέχεια αυτό θα σφραγιστεί με βάση την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες την ΕΡΤ, δεν μεταφέρονται όλοι οι ηλικιωμένοι αλλά κατά προτεραιότητα όσοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης. Υπενθυμίζεται ότι η προ ημερών πρόταση του Εισαγγελέα είναι οι 38 ηλικιωμένοι να παρέμεναν σε καραντίνα στο γηροκομείο καθώς ορισμένοι εξ αυτών είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID.

Τα πρόστιμα από το 2015 ξεπερνούν τις €300.000

Από την ίδρυση της δομής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν επιβάλει χρηματικά πρόστιμα για σωρεία παραβάσεων ενώ στις αρχές του 2020 η Περιφέρεια είχε προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Δυο μήνες μετά, η διοίκηση του γηροκομείου κατέθεσε αίτηση θεραπείας της άδειας και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Διοικητικό Εφετείο έκρινε προσωρινά άκυρη την απόφαση ανάκλησης με αποτέλεσμα η δομή να λειτουργεί κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια της Περιφέρειας είχαν διαπιστώσει πλημμέλειες στη λειτουργία του γηροκομείου από το 2015.

Σε έλεγχο που είχαν πραγματοποιήσει τότε δεν είχαν βρει τα τιμολόγια από τις υπηρεσίες catering καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, το γηροκομείο δεν διαθέτει κουζίνα. Αρχικά, η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ στη δομή ενώ στη συνέχεια βεβαίωσε και δεύτερη παράβαση, ύψους 60 χιλιάδων ευρώ.

Συνολικά, τα πρόστιμα προς το συγκεκριμένο γηροκομείο ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ ενώ η Περιφέρεια έχει εκδώσει αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας καθώς και σφράγισης της δομής. Τα πορίσματα των οχτώ ελέγχων καθώς και τα πρόστιμα που έχει βεβαιώσει η Περιφέρεια στο γηροκομείο κοινοποιήθηκαν ως κατεπείγοντα στον Εισαγγελέα.

Παράλληλα, όταν η Περιφέρεια ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του γηροκομείου οι υπεύθυνοι της δομής κλείδωσαν την πόρτα με λουκέτο και δεν επέτρεπαν στα κλιμάκια να μπουν στο χώρο και να κάνουν έλεγχο.