Κορωνοϊός – Βίαιη η εκτόνωση του τέταρτου κύματος – Πρόβλεψη για άλλους 3.000 θανάτους ως τα Χριστούγεννα

319

Στην εκτίμηση ότι θα είναι βίαιη και ουσιαστικά φονική η εκτόνωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας προέβη ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ανοσία αλά Δανία

Στη συνέντευξή του στο iatronet ο κ. Γουργουλιάνης κάνει την πρόβλεψη πως λόγω της δυναμικής έξαρσης του 4ου κύματος, αυτό θα εξαντληθεί σχετικά γρήγορα, μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο ως τότε θα νοσήσει ένα μεγάλο μέρος των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών, περίπου 300.000 με 400.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 30.000 εξ’ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία και πάνω από 3.000 θα πεθάνουν.

«Προκειμένου να φτάσουμε στα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας και να είμαστε προστατευμένοι πρέπει να ανοσοποιηθεί άλλο ένα 20% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι πάνω από 50-60 ετών που είναι οι ευάλωτοι και δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι περίπου 600.000. Αυτοί έρχονται στα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης και πρόσθεσε:

«Εκτιμώ ότι θα κολλήσουν πάρα πολλοί από αυτούς, σίγουρα οι 300.000 – 400.000. Ένας στους 10 να μπει στο νοσοκομείο, αυτό κάνει 30.000 εισαγωγές και ένας από αυτούς που θα νοσηλευτούν δυστυχώς θα πεθάνει. Θα χάσουμε 3.000 ανθρώπους μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ο κ. Γουργουλιάνης προβλέπει προβλέπει επίσης πως με αυτόν τον βίαιο τρόπο θα εξασφαλιστεί ένα υψηλό συνολικό ποσοστό ανοσίας, «τύπου Δανίας», δηλαδή 90% και πάνω και έτσι θα εξαντληθεί μετά τις γιορτές το τέταρτο κύμα. Ο ίδιος εκτιμά, ωστόσο, πως θα ξεσπάσει και ένα πέμπτο κύμα, μικρότερο σε ένταση, την ερχόμενη άνοιξη «και κάπου εκεί θα τελειώσει».

Μέρες του 2020

Η πίεση στα νοσοκομεία της Λάρισας και ολόκληρης της Θεσσαλίας παραπέμπει ευθέως στις δραματικές εικόνες του Νοεμβρίου του 2020, σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη.

«Η μετάδοση του ιού είναι ταχύτατη λόγω του στελέχους Δέλτα και δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης, ο κόσμος ζει μια κανονικότητα», παρατηρεί ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βλέπει την προσέλευση ασθενών, τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις να αυξάνονται σε κάθε εφημερία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Στην τελευταία νοσηλεύονταν περισσότεροι από 120 ασθενείς σε κοινές κλίνες COVID, ενώ ήταν πλήρεις οι 16 κλίνες ΜΕΘ.

«Η τακτική που ακολουθούμε είναι όπως και στα προηγούμενα κύματα: όταν έχουμε κάποιον που βαραίνει, τον διασωληνώνουμε και τον κρατάμε μερικές ώρες –ως τώρα ώρες χρειάστηκε- μέχρι να βρούμε κρεβάτι εντατικής, κατά προτίμηση δικό μας. Κατά κανόνα δεν τους μεταφέρουμε στην Αθήνα. Θα χαρακτήριζα την κατάσταση ακραία, αλλά ως ένα βαθμό ελεγχόμενη προς το παρόν», σημειώνει.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr