Κορωνοϊός: Η Σουηδία «βαδίζει» στον.. λάθος δρόμο

118

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν καταστροφική την στρατηγική της Σουηδίας, η οποία κρατά ανοιχτά ακόμη τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα για να μην πληγεί η οικονομία της χώρας.

Η άκρως ριψοκίνδυνη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», που εξακολουθεί να εφαρμόζει άρρητα η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας, τροφοδοτεί τη δημόσια αντιπαράθεση για το ζωτικό αυτό θέμα, καθώς η χώρα μοιάζει να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν κανονικότητας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αν όχι τον υπόλοιπο κόσμο. Παρά τη στροφή που έκαναν τελικά Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία εξαιτίας των επιστημονικών προβλέψεων για ασύλληπτο αριθμό θανάτων και κατάρρευση των συστημάτων υγείας, αν συνέχιζαν να ακολουθούν την ίδια στρατηγική, η Σουηδία ακόμα αντιστέκεται.

Παιδικοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια παραμένουν ανοιχτά, όπως εξάλλου τα εμπορικά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία απαγορεύεται στους πελάτες να κάθονται όρθιοι σε κοντινή απόσταση. Επιτρέπεται, ωστόσο, να σερβίρονται καθιστοί σε τραπέζια, με την κυβέρνηση να ενθαρρύνει μάλιστα την κατανάλωση και τις εξόδους, ειδικά τώρα που φεύγει ο σκοτεινός χειμώνας, προκειμένου να μην πληγούν οι επιχειρήσεις και η οικονομία. Οι έτερες απαγορεύσεις αφορούν τις επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων (αντί των 500, όπως ίσχυε μέχρι το προηγούμενο Σάββατο). Έχουν επίσης κλείσει λύκεια και πανεπιστήμια.

Όλα τα υπόλοιπα μέτρα κινούνται μόνο σε επίπεδο συστάσεων και «ατομικής ευθύνης», την οποία η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία, ανάγοντάς την εξαρχής στο ύψιστο μέσο προσωπικής και κοινωνικής προστασίας. Τα δέκα εκατομμύρια των πολιτών δηλαδή καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δουλεύοντας από το σπίτι και τηρώντας τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση. Μόνο αν είναι άνω των 70 ετών, ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα ζητείται να απομονώνονται κατ’ οίκον. Η πολιτεία θα αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες όταν και όπου χρειάζεται.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Αντερς Τέγκνελ, αρνείται πως η προσέγγιση της κυβέρνησης βασίζεται στην «ανοσία της αγέλης» και επιμένει πως απώτερος στόχος είναι να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας, προβλέποντας πως η επιδημία θα αμβλυνθεί τον Μάιο και θα επιστρέψει το φθινόπωρο. «Θα είναι σημαντικό το πόσος πληθυσμός έχει μολυνθεί» μέχρι τότε, υποστήριξε. Ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε να αναχαιτιστεί «είτε με την ανοσία της αγέλης είτε με έναν συνδυασμό ανοσίας και εμβολιασμού. Είναι βασικά το ίδιο πράγμα».

«Ρωσική ρουλέτα»
Καθώς όμως οι νεκροί από COVID-19 είχαν φτάσει τους 110 και οι νοσούντες τους 3.700, όλο και περισσότεροι επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως η κυβέρνηση κόπτεται για την υγεία της οικονομίας και όχι των πολιτών, κατηγορώντας την για ανικανότητα, απειρία και επικίνδυνους πειραματισμούς.

«Πόσες ζωές είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν για να μη ρισκάρουν σοβαρότερο αντίκτυπο στην οικονομία;» διερωτήθηκε στη δημόσια τηλεόραση ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γιοασίμ Ρόκλοφ. Ο πρωθυπουργός Λέβεν κι ο επιδημιολόγος Τέγκνελ «παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τον σουηδικό πληθυσμό» κατήγγειλε ο Μάρκους Κάρλσον, μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Lund. «Τουλάχιστον, αν πρόκειται να το κάνουμε αυτό ως λαός, ας βάλουν τα δεδομένα στο τραπέζι για να καταλάβουμε τους λόγους. Τώρα νιώθω πως μας συγκεντρώνουν σαν κοπάδι προβάτων που οδεύει στην καταστροφή».