Κορωνοϊός: «Έκρηξη» κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – Μεγάλη διασπορά σε παιδιά και γονείς

174

Κοροναϊός - Πάνω από 30% η αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων - «Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται πέμπτο κύμα» | in.gr

Το άνοιγμα των σχολείων επιδρά στην έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανατρέποντας την αρχική εκτίμηση ότι αυτό θα ήταν απόρροια της επιστροφής των πολιτών στις μόνιμες κατοικίες τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν σαφείς κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας: «Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, όπου καταγράφεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία από την ανάλυση ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ).

Παπαευαγγέλου: «Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέπτη της κοινότητας»

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη βόρεια Ελλάδα στο μέτωπο της πανδημίας, οι επιστήμονες παρέθεσαν δεδομένα από την ιχνηλάτηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία υποδεικνύουν σοβαρή επικράτηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, παρατηρείται, επίσης, σημαντική διασπορά και στις ηλικίες 35-45 ετών, δηλαδή στους γονείς των παιδιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι αυτό της Αττικής, όπου το 61,2% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο σε παιδιά δημοτικού όσο και Γυμνασίου-Λυκείου να παραμένει σταθερά χαμηλός. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως η Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου δεν ξεπερνά το 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η επιβάρυνση που παρατηρείται, λοιπόν, στη βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής μετάδοσης από τα παιδιά στους ανεμβολίαστους γονείς και από εκείνους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρωτεύοντα ρόλο στο φαινόμενο αυτό παίζουν κυρίως οι κοινωνικές συναναστροφές και η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εστίαση, παρά η διασπορά σε σχολικό και εργασιακό περιβάλλον, όπου υπάρχει πιο δομημένος διαγνωστικός έλεγχος.

Άνω του 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφατη ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έδειξε ότι υπάρχει γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τις διακυμάνσεις του επιδημιολογικού φορτίου. Η διαπίστωση αυτή επηρεάζει κατ’επέκταση και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα περισσότερα νέα κρούσματα στις περιοχές με μικρό αριθμό εμβολιασμών οδηγούν αναπόφευκτα σε περισσότερες νοσηλείες. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ενώ στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό κάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 69% με ήπια μείωση της τάξης του 3% την τελευταία εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη εκτινάσσεται πάνω από το 90%.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ (εκτός της βόρειας Ελλάδας), με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό να είναι πλέον λιγότεροι από 2.000 και τους θανάτους να έχουν μειωθεί κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εξαίρεση στα στοιχεία αυτά αποτελεί η ηλικιακή ομάδα 55-64, στην οποία καταγράφεται αύξηση στις διασωληνώσεις και σταθερότητα στους θανάτους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 12 φόρες μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με συμπολίτες τους ίδιας ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί. «Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα