Κοροναϊός : «Μην ελπίζετε σε εμβόλιο άμεσα» προειδοποιεί κορυφαίος επιστήμονας

452

ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία κατέχουν τα θλιβερά σκήπτρα του μεγαλύτερου αριθμού λοιμώξεων

Κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας προειδοποιεί πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να αναμένουν πως το εμβόλιο για τον κοροναϊό θα είναι έτοιμο στο άμεσο μέλλον, τη στιγμή που ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το φράγμα των 5 εκατομμυρίων, με τη Βραζιλία να ανακοινώνει σχεδόν 20.000 νέες λοιμώξεις.

Ο Γουίλιαμ Χέιζελτιν, κορυφαίος επιστήμονας στις έρευνες για τον καρκίνο, τον HIV/AIDS και την ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανέφερε πως η καλύτερη προσέγγιση για την πανδημία είναι ο έλεγχος της ασθένειας μέσω της προσεκτικής ιχνηλάτησης των λοιμώξεων και τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης από τη στιγμή που αυτή αρχίζει να εξαπλώνεται και πάλι.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως ενώ γίνονται προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίων, ο ίδιος δεν θα στήριζε εκεί τις ελπίδες του, ενώ παρότρυνε τους πολίτες να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους, να απολυμαίνουν τις επιφάνειες και να κρατούν αποστάσεις.

Πολιτικό παιχνίδι ο ισχυρισμός για εμβόλιο πριν το τέλος του 2020
«Μην ακούτε τους πολιτικούς που λένε ότι θα έχουμε έτοιμο εμβόλιο περίπου τη στιγμή που θα διακυβεύεται η επανεκλογή τους», τόνισε. «Μπορεί πράγματι να το έχουμε, όμως θέλω να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που λύνεται με μια κίνηση. Άλλωστε, κάθε φορά που έγιναν προσπάθειες για ανάπτυξη εμβολίου για άλλους κοροναϊούς, όπως ο Sars και ο Mers, στο τέλος αυτό δεν παρείχε προστασία».

Εξήγησε ότι τα εμβόλια για άλλους κοροναϊούς δεν κατόρθωναν να προστατεύσουν τις βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης από όπου συνήθως οι ιοί εισχωρούν στο ανθρώπινο σώμα.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν έχουν κάνει αρκετά για να «αναγκάσουν τους ανθρώπους να απομονωθούν», σημείωσε ο Χέιζελτιν, ο οποίος επαίνεσε τις προσπάθειες της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν να περιορίσουν τον αριθμό των νέων λοιμώξεων.

Κατά τη γνώμη του, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία, που καταλαμβάνουν και τις τρεις πρώτες θέσεις σε αριθμό κρουσμάτων, έχουν αποδειχθεί και οι πλέον αδύναμες ως προς τη διαχείριση.

Θλιβερό ρεκόρ για τη Βραζιλία
Τη στιγμή που οι λοιμώξεις ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, η Βραζιλία ανακοίνωνε τον αριθμό – ρεκόρ των 19.951 κρουσμάτων την Τετάρτη, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας, φτάνοντας συνολικά στις 291.579 λοιμώξεις. Αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, η χώρα σύντομα θα ξεπεράσει την Ρωσία σε αριθμό λοιμώξεων.

Το υπουργείο υγείας της Βραζιλίας εξέδωσε νέες οδηγίες για πιο εκτεταμένη χρήση ανθελονοσιακών φαρμάκων για ήπιες περιπτώσεις κοροναϊού, μια θεραπεία που υπερασπίζεται ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, κόντρα στους επιστήμονες που προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους της.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός υγείας, Εντουάρντο Παθουέλο, ένας στρατηγός, ενέκρινε τη χρήση τους. Οι δύο προηγούμενοι υπουργοί, γιατροί στο επάγγελμα, απομακρύνθηκαν από το υπουργείο εξαιτίας της πίεσης που δέχονταν να ενθαρρύνουν τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας.

Οι νέες οδηγίες προτείνουν δοσολογίες για τα ανθελονοσιακά φάρμακα σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς ή τα μέλη της οικογένειάς τους πρέπει να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση μέσω της οποίας επιβεβαιώνουν πως είναι ενήμεροι για τις πιθανές παρενέργειες.

Αμετακίνητος ο Τραμπ
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι λαμβάνει προληπτικά υδροξυχλωροκίνη, πράγμα που αντίκειται στις οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο η προληπτική θεραπεία του θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες. Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι αν η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι δεν συμπεριλαμβάνονταν στους αριθμούς κρουσμάτων των ΗΠΑ, η χώρα θα τα πήγαινε καλύτερα από όλους. Επιπλέον, επέκρινε έντονα την Κίνα για τα στοιχεία που ανακοίνωσε, λέγοντας: «Έδωσαν στη δημοσιότητα υπερβολικά χαμηλά νούμερα… Στην τηλεόραση, είδα ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο από ό,τι αναφέρουν, απλώς κοιτώντας την εικόνα».

Το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς στην Κίνα, το διήμερο Εθνικό Συνέδριο Πολιτών, ξεκινά την Πέμπτη. Στο πλαίσιό του, οι ηγέτες θα επικυρώσουν νέες πολιτικές και θα δείξουν το δρόμο για νέες στρατηγικές κατευθύνσεις. Η πραγματοποίησή του θα γίνει με δυο μήνες καθυστέρηση, εξαιτίας του κοροναϊού.

Σε συμβολικό επίπεδο, η συνάντηση έχει σκοπό να σηματοδοτήσει τη νίκη του Πεκίνου επί του ιού και να δώσει έμφαση στον έλεγχο και την ηγεσία της κυβέρνησης, καθώς προσπαθεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Η χώρα κατέγραψε δύο νέα κρούσματα κοροναϊού και κανέναν θάνατο για το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πηγή: www.theguardian.com