Κοροναϊός : Η Ελλάδα αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα στη μάχη ενάντια στην πανδημία

650

Αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα -και ίσως ένα από τα τελευταία- στοιχήματα της μεγάλης και πολύ επιτυχημένης μάχης που δίνει με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα

Η χώρα μας, που κάθε ημέρα αναφέρεται ως παράδειγμα προς μίμηση στα διεθνή ΜΜΕ για το πως έχει αντιμετωπίσει τον φονικό ιό, σε αντίθεση με άλλες μεγαλύτερες και σίγουρα πιο πλούσιες χώρες που έχουν αποτύχει παταγωδώς, καλείται να βάλει και να κερδίσει ένα ιστορικό στοίχημα. Αυτό του Πάσχα.

Το Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για τις ικανότητες των Ελλήνων που συνήθως μαζεύονται με τις μεγάλες οικογένειές τους αυτή την περίοδο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα «Μένουμε στο Σπίτι», ώστε να συνεχίσει να παραμένει επίπεδη η καμπύλη, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Independent συνοψίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον δύσκολο δρόμο που καλούμαστε να διαβούμε το επόμενο 10ημερο.

Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος των αυστηρότερων μέτρων που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, βάζοντας ουσιαστικά μπλόκο σε διόδια, λιμάνια και αεροδρόμια, με τους αυστηρούς ελέγχους, αλλά και τα πρώτα πρόστιμα να πέφτουν ήδη.

Οι ισορροπίες εξάλλου είναι πάρα πολύ εύθραυστες. Κάτι που μας υπενθυμίζουν περιστατικά όπως αυτό που συνέβη απόψε στη Λάρισα, όπου σε οικισμό Ρομά 20 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό. Άμεσα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε καραντίνα τον οικισμό, ωστόσο υπάρχουν μεγάλοι φόβοι για τη διασπορά του φονικού ιού.

Έτσι, με τα θετικά μηνύματα να έρχονται από παντού γίνεται κατανοητό ότι τηρώντας τα μέτρα και κατά τη διάρκεια του Πάσχα και μέχρι το τέλος τους, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στις 27 Απριλίου, η επόμενη μέρα θα έχει μόνο θετικά μηνύματα να μας φέρει.

Σε αντίθετη περίπτωση τα παραδείγματα είναι πολλά και είναι όλα τραγικά…

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τις εκκλησίες
Όσον αφορά στις εκκλησίες, όπου υπήρξε αλαλούμ αναφορικά με το αν θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα, κάτι που τελικά διαψεύστηκε τόσο από την πολιτική όσο και από τη θρησκευτική ηγεσία της χώρας μας, επικρατεί ακόμα προβληματισμός.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να προβληματίζεται σχετικά με τον συνωστισμό πιστών τις ώρες που οι εκκλησίες θα είναι «ανοιχτές», παρά το γεγονός ότι άπαντες προτρέπουν τους πιστούς να μην το κάνουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του MEGA, Γιάννη Χρηστάκου, υπήρξε διαβούλευση της κυβέρνησης με την ηγεσία της εκκλησίας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στον πρωθυπουργό τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στους πιστούς ότι οι εκκλησίες δεν θα είναι ανοιχτές για εκείνους και ότι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα
Ακόμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση, ειδικά στις μέρες που έρχονται, να ζήσουμε εικόνες με αστυνομικούς να μπαίνουν σε εκκλησίες, όπου θα έχουν μαζευτεί 10 ή 20 άνθρωποι και να αρχίσει να κόβει πρόστιμα.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμη να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Αστυνομικοί ακόμα και έξω από τις εκκλησίες
Ακόμα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο στην εφημερίδας «Το Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλο, εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν αστυνομικοί σε όσες περισσότερες εκκλησίες γίνεται, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις πολιτών και οι μικρές περιφορές επιτάφιων.

Όπως σημείωσε στο MEGA «μιλάμε για 13 χιλιάδες εκκλησίες, δεν μπορούν να δοθούν τόσοι αστυνομικοί. Ωστόσο θα γίνει στους μεγαλύτερους ναούς, εκεί που υπάρχουν καταγγελίες για συγκεντρώσεις πιστών, ή ιερείς που έχουν πει ότι έχουν σκοπό να ανοίξουν τις εκκλησίες. Και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει σχετικές καταγγελίες πολιτών».

88 νεκροί στην Ελλάδα και 1.955 συνολικά


Πάντως όσον αφορά στη χώρα μας μετράει 1.955 κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων τα 71 είναι του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Ακόμα, οι θάνατοι έχουν αγγίξει τους 88, με τους πέντε εξ αυτών να είναι την τελευταία ημέρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν 79 άνθρωποι. O μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη, εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες. Το 77% εξ αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 77 ετών και άνω.