Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα μετά την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου – Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν πότε θα επανέλθουν στην κανονικότητα και οι υπόλοιποι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής
Βαρόμετρο για την τοποθέτηση των επόμενων σταθμών στην πορεία προς την κανονικότητα αποτελεί η τρέχουσα εβδομάδα, με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου να κρίνει τον τελικό χρόνο επαναφοράς και άλλων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Το όλο ζήτημα, άλλωστε, της διαχείρισης της πανδημίας «θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων» προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτά είναι που επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ξεκινά σήμερα».
Μητσοτάκης: «Δραματικός» ο συνωστισμός
Οι «καλές επιδόσεις», ωστόσο, των πολιτών, στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να αναδειχθούν σε εστία εφησυχασμού, καθώς το «κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δραματικό» το ενδεχόμενο «να διαχειριστούμε πάλι καταστάσεις συνωστισμών στα καταστήματα, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, και πιστεύω ότι θα επιδείξουμε όλοι την απαραίτητη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ειδικών, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τρόπο οργανωμένο, να στηρίξουμε την οικονομία, να στηρίξουμε τα καταστήματα -ειδικά τα πιο μικρά καταστήματα τα οποία περιμένουν με τόση προσμονή την εποχή των εκπτώσεων- χωρίς αυτή η κίνηση να οδηγήσει σε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων».
Το προειδοποιητικό μήνυμα του πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες μετά από τη στιγμή που τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα σήκωσαν ρολά, με τις πρώτες ουρές των καταναλωτών να κάνουν την εμφάνισή τους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στη θέα των εικόνων αυτών, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπολίδης τόνισε πως «αισιοδοξούμε ότι οι πολίτες θα δείξουν μια αυτοπειθαρχία, η οποία θα είναι καθοριστική για την μακροχρόνια διάρκεια της ισχύος του μέτρου», αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής στο lockdown, σε περίπτωση κατάχρησης των όρων λειτουργίας της αγοράς».
Σχολεία στη σειρά
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα». Παράλληλα, ο κ. Γώγος υποστήριξε πως «το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση», προσδιορίζοντας στις 2 εβδομάδες περίπου την απόσταση μέχρι το επόμενο βήμα.
Υπέρ της επιστροφής των μαθητών της Γ’ Λυκείου ως το αμέσως επόμενο στάδιο στην πορεία προς την κανονικότητα τάχθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, αναφέροντας πως «το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια». Επιπρόσθετα, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια.
Ταραντίλης: Πρώτα τα στοιχεία, μετά οι αποφάσεις
Από πλευράς του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης προέκρινε τη συλλογή και επεξεργασία των επιδημιολογικών στοιχείων πριν τη λήψη αποφάσεων, απαντώντας σχετικά σήμερα πως «μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο βήμα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε την επίδραση. Επειδή θέλουμε να ανοίγουμε με ασφάλεια, πρώτα θα πρέπει να περάσει μία περίοδος που θα συλλέξουμε τα δεδομένα στις νέες συνθήκες». Ο κ. Ταραντίλης εκτίμησε ακόμη πως είναι «πολύ πρόωρο» να τεθεί επί τάπητος θέμα κατάργησης του χρονικού ορίου των μετακινήσεων, περιμένοντας σε πρώτη φάση τα αποτελέσματα λειτουργίας του λιανεμπορίου.
Υπό εξέταση οι μετακινήσεις
Ένα βήμα παρακάτω, ωστόσο, προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι η Επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει την Παρασκευή την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων. Παράλληλα, «έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» γνωστοποίησε ο υπουργός, ενώ «όταν θα ανοίξουμε την εστίαση θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά», περιέγραψε ο ίδιος, προσγειώνοντας σχετικές προσδοκίες.
Μπαράζ ελέγχων
Με στόχο τον περιορισμό τυχόν «παραφωνιών» στην επανεκκίνηση της αγοράς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε στον ΣΚΑΪ πως «από σήμερα η παρουσία της αστυνομίας θα είναι ισχυρή σε όλους τους εμπορικούς δρόμους και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί, όχι γιατί είμαστε εκδικητικοί με τους πολίτες, αλλά για να αποτρέψουμε το ανεπιθύμητο, που είναι να δούμε σε 15 μέρες από σήμερα να γεμίζουν οι ΜΕΘ».
Απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή συνωστισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «θα καταστραφούμε αν συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα συνεχές lockdown, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον πρωθυπουργό και οι λοιμωξιολόγοι επίσης αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα ζητήματα, γι’ αυτό εισηγήθηκαν να υπάρξει ένα πρώτο βήμα ανοίγματος της αγοράς και της κοινωνίας. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και είναι πολύ δύσκολη και η θέση η δική μου ως υπουργού και των ελεγκτικών αρχών, αλλά με κανόνες θα πετύχουμε».
Αργούν εστίαση και γυμναστήρια
Σε δεύτερο χρόνο παρέπεμψε την επαναλειτουργία της εστίασης και των γυμναστηρίων ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ενώ ερωτηθείς για τα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, ανακοίνωσε ότι «θα διενεργούν εξετάσεις για πτυχία μόνο για όσα παιδιά είναι να φύγουν στο εξωτερικό». Ο ίδιος χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» την τρέχουσα εβδομάδα λόγω του λιανεμπορίου, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων από άποψης κοσμοσυρροής.
ΟΠΑΠ, Σχολές οδηγών και… κυνήγι
Το ίδιο κατηγορηματικός ως προς το άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε και ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει «κόφτης» στα γραπτά μηνύματα (sms) των μετακινήσεων.
Επιπλέον, ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε ότι το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ενώ αναφερθείς στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, ο αναπληρωτής υπουργός δεν απέκρυψε ότι θα εξεταστούν και άλλες δραστηριότητες, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.