Κολύμπι στον Σηκουάνα μετά από έναν αιώνα

290

Κολύμπι στον Σηκουάνα μετά από έναν αιώνα

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την υπόσχεση του Σιράκ, ανοίγουν τρεις περιοχές για κολύμβηση στον Σηκουάνα.

Πριν από περίπου 25 χρόνια, ο εκλιπών πλέον πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, υποσχέθηκε στους Παριζιάνους ότι μέσα σε μία τριετία θα μπορούν να κολυμπούν στον Σηκουάνα. Σήμερα λοιπόν, η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αν Ιντάλγκο, επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν τρεις περιοχές για κολύμβηση στον ποταμό μετά την Ολυμπιάδα του ερχόμενου έτους.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αυτές περιοχές του Σηκουάνα, έναντι του Île Saint-Louis στο κέντρο του Παρισιού, στο Και ντε Γκρενέλ στο 15ο διαμέρισμα και στο Μπερσί στο 12ο διαμέρισμα, θα οριοθετούνται από σημαδούρες και θα επιτηρούνται από ναυαγοσώστες.

Τι ανέφερε η δήμαρχος του Παρισιού

Οι ζώνες κολύμβησης του Σηκουάνα στο Παρίσι θα είναι επίσης «προσβάσιμες από πλωτήρες και στις αποβάθρες θα υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες για τους κολυμβητές και χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημαρχείο.

Η δήμαρχος Ινταλγκό εξέφρασε την επιθυμία της η κολύμβηση στον Σηκουάνα να είναι μια «μείζονα κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, κατά τους οποίους ο ποταμός θα περιλαμβάνεται στο σκηνικό της τελετής έναρξης και θα φιλοξενήσει τρεις υδάτινους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του τριάθλου.

Η Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού από το 2014 και υποψήφια για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2022, ανέβασε πρόσφατα στο Twitter ένα βίντεο με τους αντιδημάρχους της να «κάνουν την πρώτη βουτιά» και να υπόσχονται ότι «σύντομα θα έρθει η σειρά σου – και δική μου».

 

Κολύμπι στο Σηκουάνα έναν αιώνα μετά

Η κολύμβηση στο Σηκουάνα είχε απαγορευτεί από το 1923, όταν οι Αρχές του Παρισιού απαγόρεψαν τα σκάφη με ανοιχτό πυθμένα για κολυμβητές, που συνωστίζονταν στις αποβάθρες, λόγω των κινδύνων από την κυκλοφορία φορτηγίδων και σκαφών αναψυχής και τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του νερού.

Ωστόσο εδώ και επτά χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαριότητας στα νερά του Σηκουάνα, κόστους 1,4 δισ. ευρώ και τώρα αποδίδουν καρπούς, όπως λένε οι Αρχές, καθώς οι συχνές λήψεις δειγμάτων πέρυσι έδειξαν ότι υδατογενή βακτήρια -ιδίως E coli και εντερόκοκκοι- είχαν υποχωρήσει σε ασφαλή για κολύμβηση επίπεδα για περισσότερο από το 90% του χρόνου.

Μόνο μετά από περιόδους ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων υποβαθμιζόταν η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα και μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις Αρχές. Ο δήμος του Παρισιού υποσχέθηκε ότι όταν επιτραπεί επίσημα η κολύμβηση στο Σηκουάνα, θα πραγματοποιούνται καθημερινά δειγματοληψίες.

Η τεράστια επιχείρηση καθαρισμού του Σηκουάνα

Στο πλαίσιο των εργασιών καθαρισμού του Σηκουάνα μπήκαν στο σταυρόνημα των αρχών κατοικίες, επιχειρήσεις και σκάφη που αδειάζουν τα λύματα στο ποτάμι, ενώ βελτιώθηκαν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και δημιουργήθηκαν τεράστιες λεκάνες αποθήκευσης για να εμποδίζουν τα γεμάτα βακτήρια λύματα να καταλήγουν μετά τις βροχές στο Σηκουάνα.

Το δημοτικό συμβούλιο λέει ότι η κολύμβηση στο Σηκουάνα στις τρεις αυτές ζώνες της γαλλικής πρωτεύουσας, θα καταστήσει πιο βιώσιμο στο μέλλον το Παρίσι, όπου οι θερμοκρασίες στη διάρκεια του καλοκαιριού πιθανώς να εκτοξευτούν μέχρι τους 50 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.